Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 07:58, 07 cze 2013

monteverde napisał(a)

Monika też ma piękny kolor, mam ją i jeszcze Folklore

Aniu Monic mam kilka ale one tak jak i Folclore sa bardziej pomarańczowe niż herbaciane a ta jest herbaciana , czy słomkowa jak by ten kolor nazwac.
Bogdzia 08:01, 07 cze 2013

anna_g napisał(a)

Śliczne i jak dokladnie widać roślinki

Bogdziu mam pytanie - czytam, że obrywacie już przekwitnięte kwiatostany rh - ja również - na razie udało mi się to zrobić z 1/3 jednego posiadanego kwitnącego osobnika (drugi uratowany przez Ciebie nie kwitnął w tym roku ) Pogoda jak wszędzie nie sprzyja - i tak po tej 1/3 byłam mokra i oklejona... ale chciałam zapytać czy przekwitnięte kwiatostany azalii japońskich też obrywacie? ja tak zrobiłam w zeszłym roku ale co to była za robota... I dlatego chciałabym wiedzieć czy u azalii ma to wpływ na kwitnienie
Pozdrawiam jeszcze raz i zmykam spać

Aniu azalii japońskich nie obrywaj, to robota nie do zrobienia zresztą one zasychaja i opadają wiec nie ma takiej potrzeby. Kwitnienie azalii japońskich najbardziej jest uwarunkowane temperatura w zimie. Jak bedzie łagodna na pewno zakwitną.
yolka 08:01, 07 cze 2013

Bogdzia napisał(a)
I trawki mi wyszły na zdjęciu

Jesteś równie świetnym fotografem jak ogrodnikiem. To nie są zwykłe zdjęcia. Jesteś prawdziwym podglądaczem przyrody
Bogdzia 08:03, 07 cze 2013

anna_g napisał(a)
Bogdziu - zaglądam choć rzadko zostawiam ślad. Ostatnio nie byłam kilka dni i już nadrobić nie mogę... no to sobie tak pomalutku, pomalutku, może kiedyś dam rady A nawet jesli nie to i tak sie zachwycam. Kiedyś lubiłam żeby w ogrodzie było zielono... jak najmniej kwitnących, jak najmniej pstrokacizny Dzisiaj tak mi się odmieniło, że sama tego nie mogę pojać teraz cieszę się każdym zakwitającym chocby najmniejszym kwiatuszkiem... potrzebuję kolorów... pomieszanych, poplatanych, czasami łagodnych czasami mocnych Może faktycznie nie zawsze wszystko do wszystkiego pasuje - ale ważne że nam pasuje do tego czego nam trzeba. Natomiast moim zdaniem jeśli chodzi o azalie i rh to absolutnie i zawsze wszystko pasuje do wszystkiego. I zawsze jest pięknie. Cudownie.
Porównanie zdjęć - fantastyczne... jakby to było zupelnie inne miejsce
Mój M śmieje się że jakbyśmy wygrali w totka to bym sobie firmę do ogrodu zamowiła żeby za mnie robiła i wymyślała... Ja się "klupię" w czoło, bo nic z tego - miałabym się pozbywać takiej przyjemności... i to jeszcze wtedy jakbym mogła "szaleć" bez granic... Nigdy
Bardzo się cieszę, ze Twoj ogród będzie można zobaczyć w Mai - wiem, że to stres, że człowiek nie jest przeważnie sam z siebie zadowolony itd., ale z drugiejs strony to jest b. sympatyczny program, w którym można zobaczyć mnóstwo przeróżnych miejsc. I zobacznie Twojego ogrodu inaczej niż na zdjęciach będzie ogromną przyjemnością dla mnie i dla mnóstwa osób.
Teraz pozdrawiam i lecę dalej nadrabiać Twój wątek

Bardzo lubie programy Mai i wszystkie oglądam jako premiery ale siebie wolałabym nie widziec, Ja jakbym wygrała w Totka to wynajęłabym ludzi do pracy ale stałabym nad nimi i pilnowała każdej roślinki zeby było tak jak ja chcę. Pozdrawiam Aniu.
Bogdzia 08:06, 07 cze 2013

yolka napisał(a)

Jolu dzięki , nie jest łatwo zrobic zdjecie trawkom bo nikną w powietrzu , trzeba znaleźc ciemne tło ale jak sie człowiek uprze to zrobi. Widziałam śliczne zdjecia traw u Przetacznika i też spróbowałam zrobic, nie są tak piękne jak u Weroniki ale na moje umiejętności wystarcza.Miłego dnia życze.
Bogdzia 08:08, 07 cze 2013

Betka napisał(a)
Bogdziu zdjęcia jak zwykle piękne Pooglądałam oko nacieszyłam!!
Przesadziłam rh kupiłam kw.torf 4,5 i tak jak mi pisałaś zrobiłam . Mam nadzieję że będzie mu już dobrze u mnie Dziękuję za radę

Podlewaj jeśli nie bedzie padało.Powinno byc dobrze tylko o ten nawóz się martwię ale może go deszcz wypłukał choc troche.Pozdrówka.
Bogdzia 08:12, 07 cze 2013

zbigniew_gazda napisał(a)
Bogdziu dzięki za piękne zdjęcia. Też zapytam jak Krysia- ile lat może mieć ten klon? Jednak Rh w ogrodzie to jak Mercedesy na drodze.

Klon posadzony w 2004r jak 1m drzewko. Powiem nieskromnie ze ciągle jestem zachwycona rh. takie wielkie bukiety cudnych kwiatów, widac je z daleka , nie trzeba nawet podchodzic blisko . I choc małe kwiatki też maja swój urok to czas kwitnienia rh jest fascynujący, dla mnie bardziej niż wybór Mercedesa któergo nie mam , nie miałam i miec nie bede i wcale mnie to nie martwi.Pozdrawiam Zbyszku serdecznie Ciebie i Krysię.
Anita1978 08:21, 07 cze 2013

Bogdzia napisał(a)

Emeryci z nudów by umarli jakby nie mieli roboty. Ja dziś obcinałam przekwitłe kwiatostany kaliny i tak pomyślałam czemu wszyscy mówią o rh a przecież przy innych krzewach jest tyle samo roboty bo cięcie gałazek , przyrostów to chyba jeszcze bardziej pracochłonne niz same kwiatostany.

Uśmiałam się z tych "emerytów" bo co jak co ale na emerytkę to się jeszcze długo nie kwalifikujesz z Twoim zapałem!!! A ogród oczywiście Zachwyca nieustannie
Juzia 08:44, 07 cze 2013

Bogdziu szukam czerwonych...nawet bordowych Rh żeby wytrzymały moje zimy i kwitły w maju.
A drugi to różowy, karłowy i żeby kwitł późno

Jeśli masz coś takiego to proszę daj znać

gierczusia 08:45, 07 cze 2013

Anita1978 napisał(a)

Uśmiałam się z tych "emerytów" bo co jak co ale na emerytkę to się jeszcze długo nie kwalifikujesz z Twoim zapałem!!! A ogród oczywiście Zachwyca nieustannie

Nooo Anitka to pięknie podsumowała .. Bogdziu , Ty jesteś mentalnie i energicznie chyba tak ok 30- tki .. Jak nie 20 -tki

Buziaki ślę