Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

AgnieszkaW 17:42, 11 sty 2014

Odpowiedź - aż 17 stronek jest w dziale Ochrona przed chorobami i szkodnikami, poszukaj troszkę, bo to obszerny temat. Przepraszam, że odpowiadam za Bogdzię, ale akurat przeczytałam pytanie. Z tego, co wiem, to trudny temat. Dużo o tym pisała też Marzenka i Mała -Mi, ale może Bogdzia dorzuci jeszcze jakąś odpowiedź. Sorry, że się wtrąciłam. Bogdziu, nie masz mi za złe?
Krys 18:26, 11 sty 2014

Bogdzia juz odpowiadała na to pytanie tak "Na opuchlaki Co rok opryskuję jednak ziemię i liście preparatem Fastac 100EC dwa razy w odstępie ok tygodnia" - założyłam sobie kajecik porady Bożenki
AgnieszkaW 18:36, 11 sty 2014

No proszę, i tak, bez udziału Bogdzi, Madzia otrzymała odpowiedź na swoje pytanie
ZbigniewG 19:37, 11 sty 2014

Bogdzia napisał(a)
..Dużego wyboru nie ma jest tylko Rubens i Freda I tą Frede kupie.

i to jest słuszna koncepcja bo Freda i po przekwitnieniu zdobi -czerwonawo-brazowe pędy i liście

Bogdzia 19:51, 11 sty 2014

To najpierw napiszę o tych opuchlakach . Po pierwsze uważam że panika jest mocno przesadzona , to tak jakbyśmy chcieli wybic wszystkie np gąsienice bo zjadaja nam roślinki. Fakt że zjadaja ale jak rośliny sa mocne to i tak sobie poradza. Oprócz opuchlaków mamy jeszcze kilka gatunków podgryzających korzenia np najbardziej znany chrabąszcz majowy . Najwieksze zagrozenie jest tam gdzie jest duże skupisko roślin które one lubia np tak jak u mnie albo u kogoś u kogo są rh , truskawki i żurawki czyli ich ulubione rosliny. Rododendrony najbardziej sa atakowane gdy rosną w głębokim cieniu.Ja podlewam i opryskuje krzaki wiosną. Dotad opryskiwalam różnie w różnych latach ale w użyciu były , Fastac 100EC, Calypso 480SC, Pyrinex, a teraz ważne wiadomości wyczytane z publikacji naukowych. Oni każą opryskiwac przed kwitnieniem truskawek (rh w tym samym terminie) preparatem Calypso 480 SC , skutecznośc tego preparatu w tym własnie czasie wynosi aż 80%. Jeśli ktoś woli opryskac później to po owocowaniu truskawek preparatem Regent 200SC . Calypso też może byc ale w tym czasie jego skutecznośc jest już mniejsza i wynosi tylko 50% podczas gdy Regent w tym czasie ma skutecznosc 90%.. Dobrymi preparatami są też Actara 25 WG_-skutecznośc 86% , Mospilan 20SP podczas gdy Dursban ma skutecznośc 70%. Opryski dwukrotne co 14 dni. Ja najczęsciej opryskuje raz a i tak nie widze u siebie żadnej inwazji robali. Pozdrawiam.
Nikita 19:52, 11 sty 2014

Zaglądam co słychać..
Bogdzia 19:54, 11 sty 2014

ZbigniewG napisał(a)

i to jest słuszna koncepcja bo Freda i po przekwitnieniu zdobi -czerwonawo-brazowe pędy i liście

Będzie Freda , Rubensa mam ale posadzony w tamtym roku więc jeszcze mały ale juz miałam kiedyś dwa Rubensy, piękne były , M je zlikwidowal bo posadziłam przy wejściu do domu a one bardzo sie rozrastały i byl problem z ich mocowaniem , na ich miejsce posadził kuliste thuje i podobno jest piękniej.Dzieki za zdjecie.
Bogdzia 19:54, 11 sty 2014

Nikita napisał(a)
Zaglądam co słychać..

Słychac dużo ale nic konkretnego ani ważnego . Pozdrawiam.
Bogdzia 19:55, 11 sty 2014

AgnieszkaW napisał(a)
No proszę, i tak, bez udziału Bogdzi, Madzia otrzymała odpowiedź na swoje pytanie

Świetnie sobie poradziłyscie beze mnie, dzieki.
Bogdzia 19:57, 11 sty 2014

Krys napisał(a)
Bogdzia juz odpowiadała na to pytanie tak "Na opuchlaki Co rok opryskuję jednak ziemię i liście preparatem Fastac 100EC dwa razy w odstępie ok tygodnia" - założyłam sobie kajecik porady Bożenki

Krysiu własnym oczom nie wierzę co tu pisze, aż strach mnie obleciał bo co będzie jak kiedys cos źle powiem??Żartuje ,mam nadzieje ze tak nie bedzie bo ja wszystko sprawdzam ale wypadki chodzą po ludziach.