Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Pszczelarnia 16:37, 01 paź 2014

Hortki - pergaminowa uroda kwiatów. Ciekawe porównanie. Ja gdzies pisałam o glince porcelanowej w przypadku pewnej róży. Ciekawe te nasze określenia.

Fajnie, że pokazałaś zdjęcia ze złotem. Jakoś tak już wielkimi krokami koniec sezonu jednak. Teraz w zasadzie tylko prace odtwórcze pozostają ale jakże ważne dla ogrodu.

Myśłałam, że motyle żyją tylko jeden sezon.... .
Urszulla 18:50, 01 paź 2014

Bogdziu, rzeczywiście u Ciebie nie tylko rodki są olbrzymieto zasługa pielęgnacji i dbałościoby jesień jeszcze dopisała i można było się nią nacieszyć.
Madziarzeszow 18:53, 01 paź 2014

Bogdziu napisałam u siebie o tej trawie prawdopodobnie miskancie cukrowym.
pozdrawiam
Kasya 18:55, 01 paź 2014

pozdrawiam cieplutko i biegne nadrabiac zaleglosci po kilkudniowej niebytnosci
Krys 20:03, 01 paź 2014

Bożenko ale masz piekne hortki,gdzie je ukryłas jak ja u Ciebie byłam
Bogdzia 21:35, 01 paź 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Fajnie, że pokazałaś zdjęcia ze złotem. Jakoś tak już wielkimi krokami koniec sezonu jednak. Teraz w zasadzie tylko prace odtwórcze pozostają ale jakże ważne dla ogrodu.

Myśłałam, że motyle żyją tylko jeden sezon.... .

Złota jeszcze nie ma , dopiero azalie się przebarwiają . Jest tak dużo wody ze nie ma pewności czy drzewa ładnie się wybarwią bo najładniejsze są jak jest sucha jesień. Co do motyli to napisałam bardzo ogólnikowo , bo niemożliwe jest napisac o kazdym gatunku. Te wiadomosci dotyczą bardziej znanych motyli z innymi bywa różnie , mogą zimowac gąsienice , poczwarki , własciwie w kadym stadium. Długośc życia motyla w duzej mierze zalezy od aury bo jak nie ma odpowiedniej to motyl dłuzej siedzi w poczwarce. Biorąc tak średni to motyl jako jajo jest kilkanascie dni, powiedzmy około dwóch tygodni, jako gąsienica ok 20-40 dni czyli miesiąc i około tygodnia, jako poczwarka ok 2 tygodni ale może też byc kilka tygodni jeśli sa niesprzyjające warunki. Motyle zimujące w postaci owada w sumie cały ich cykl zyciowy wynosi około 10 miesięcy, ale to tylko orientacyjna liczba bo u nich wyjątkowo wszystko zależy od warunków atmosferycznych.Mam nadzieje ze coś z tego zrozumiałas.Pozdrówka.
Bogdzia 21:37, 01 paź 2014

Krys napisał(a)
Bożenko ale masz piekne hortki,gdzie je ukryłas jak ja u Ciebie byłam

Krysiu nie ukryłam a mam tylko dwie takie duże , trzecią dałam Anicie -Anipli .Jak będziesz u mnie to Ci osobiście ja pokazę.
Bogdzia 21:43, 01 paź 2014

Urszulla napisał(a)
Bogdziu, rzeczywiście u Ciebie nie tylko rodki są olbrzymieto zasługa pielęgnacji i dbałościoby jesień jeszcze dopisała i można było się nią nacieszyć.

Rodki nawet ja oceniam że są duze jak na ten okres jaki u mnie rosna.Dużo mam też gatunków które po prostu wysokie nie urosna bo chcę miec zróżnicowane wysokości.Na moje stare lata to bardzo dobre rośliny, nie wymagają za wiele pracy i cały rok są ładne. Też liczę na ładną jesień bo lato jest dla mnie za gorące , zima za zimna i tylko wiosna i jesień to moje ulubione pory roku.Pozdrawiam Ula serdecznie.
Bogdzia 21:44, 01 paź 2014

Madziarzeszow napisał(a)
Bogdziu napisałam u siebie o tej trawie prawdopodobnie miskancie cukrowym.
pozdrawiam

Byłam i widziałam. Pozdrówka śle.
Bogdzia 21:46, 01 paź 2014

Kasya napisał(a)
pozdrawiam cieplutko i biegne nadrabiac zaleglosci po kilkudniowej niebytnosci

Kasiu kto z nas nie ma zaległosci??? Ja też mam i nawet z rewizytami już nie wyrabiam choc bardzo się staram. Pozdrawiam serdecznie.