Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:25, 25 kwi 2015

Moi kochani wybaczcie że nie odpiszę najpierw wszystkim którzy odwiedzili mój wątek , zamiast tego chce podziekowac ludziom z którymi dzis spędziłam dzień , myśle że inni też poczytaja o tym z przyjemnością.
Dla mnie był to dzień całkowicie wyjątkowy. Zdjęc nie mam bo nie wzięłam aparatu ani nawet telefonu ale było cudownie. Bylismy w Opatówku na targach ogrodniczych ale kilka osób w tym ja chcielismy kupic magnolie. Na targach ich niee brakowało ale po wczorajszym obejrzeniu oferty szkółki pana Zymon postanowiliśmy tam pojechac a to co tam zobaczyliśmy i przezyliśmy warte było tego żeby chocby na piechptę isc do niego. Ja po wczorajszym długim wybieraniu z oferty wybrałam sobie trzy magnolie z których miałam kupic tylko jedną bo M tylko na jedna z dużym ,,poświeceniem zrezygnował z jednego drzewka zebym miała ją gdzie posadzic. Dwie pozostałe były na wszelki wypadek gdyby czegoś nie było w ofercie. Wjeżdżamy na teren szkólki i przy progu już wita nas cud nie magnolia , jaśniutko różowa o olbrzymich kwiatach i pięknym zapachu. Od progu wszyscy chemy ja kupic. Zdziwiło mnie tylko ze nie było jej w ofercie. Walimy prosto do sprzeawcy starszej bardzo sympatycznej Pani (piszę przez duże P bo ta rodzina to cudowni ludzie jakich jeszcze nie spotkaliśmy. Pani mówi że tej nie kupimy bo nie ma jej w ofercie sprzedaży. Cd nastąpi w następnym poście.
Bogdzia 20:36, 25 kwi 2015

No i wyobraźcie sobie naszą a chyba szczególnie moje rozczarowanie. takie cudo stoi na wyciągniecie ręki a nie można kupic. Proszę Pania ze moze byc malutka , jakakolwiek ale wlasnie ta. Pani mówi to niech Pani porosi o nią Szefa. Ide a Robert ze mna by mi pomóc przekonac Szefa, a Szef mówi że najwcześniej za dwa lata i mowy nie ma w tej chwili bo dopiero zaczyna jej rozmnażanie. Robert a potem i dziewczyny proszą żeby jednak mi sprzedał , przekonują że mam,, najpiekniejszy w Polsce odród rododendronowy " i muszę miec takie cudo w tym ,,najpiękniejszym " ogrodzie i staje sie cud , Własciciel mówi że zobaczy czy znajdzie ja dla mnie. ZNALAZŁ. Mam to cudo . Nazywa się Laura i ma ok pól metra, żadnego kwiatka ale ja jestem tak szcześliwa ze obcałowuję Szefa, nie wiem jak mu dziekowac , żadne słowa nie wydaja się odpowiednie. On ma u siebie 1 sztukę a ja mam drugą na całą Polske.Pewnie że ma jeszcze jakieś sadzonki ale one na razie nie sa dla swiata , nawet nikt ich nie widział. A ja mam. Zobaczycie mnie z tym kijkiem na zdjeciach Roberta, Małgosi i może Nikity. Moje szczęście pomału przeradza się w obawe czy jej nie zmarnuje czy bedzie chciała u mnie rosnac w jednak spartańskich warunkach mojego ogrodu. Cd nastąpi.
monteverde 20:53, 25 kwi 2015

Bogdzia przeszukałam w zachodnich zdjęciach nie ma nazwy Laura to posadź ja w zacisznym miejscu coby Ci nie zmarzła
Bogdzia 20:53, 25 kwi 2015

Własciciel , jego Mama i Syn poświęcili nam mnóstwo czasu , dostaliśmy katalogi (jeszcze nie przeglądałam. Roślinki zostały zapakowane w papier falisty , pięknie umieszczone na fantastycznym pikapie Krysi która dzis też była cudowna bo cały nasz wielki zakup magnolii przywiozla do Pabianic nawet jeszcze poza nie. Nadrobiła mnóstwo kilometrów.Byłam w raju magnoliowym który nazywa sie szkólki krzewów ozdobnych Zymon

http://www.zymon.pl/pl/c/Magnolie/6

Miejsce fantastycznie pieknych magnolii i fantastycznych ludzi . Własciciel był tak samo szczęśliwy jak ja że mógł mi zrobic tą nieziemska przyjemnośc. Pokazał nam też nowe magnolie które są dopiero w produkcji i napiszę jeszcze że To własnie On dostal w ubiegłym roku nagrode za Genie.Te nowe magnolie będą też piekne . Ja nie znajduję słów by podzielic sie z Wami wrazeniami z tej szkólki. Nawet mój M który z takim poswięceniem znalazł mi miejsce na jedna magnolie nic nie mówi na to że przyjechałam z trzena , każda z nich to nowinka i cudna roślina.Zapomniałam jeszcze dodac że gdy spytałam ile płacę za tą cudowna Laurę to otrzymałam odpowiedz że ona w tej chwili jest bezcenna i w zwiazku z tym jest to prezent dla mnie. Rzeczywiście bezcenny to prezent. Wracam do magnolii które kupiłam i mimo ze są nowinkami juz miały ceną , jedna z nich to dorastajaca do 2,5 m biała o pięknych kwiatach Pirouette Może na pierwszy rzut oka podobana do Stellaty ale bardziej ugrzeczniona z pięknie ułożonymi płatkami.Mam dla Was zdjecie robione juz po ciemku

Bogdzia 20:54, 25 kwi 2015

monteverde napisał(a)
Bogdzia przeszukałam w zachodnich zdjęciach nie ma nazwy Laura to posadź ja w zacisznym miejscu coby Ci nie zmarzła

Aniu ręce mi drża gdy myśle gdzie ja posadzic żeby nic sie jej nie stało.
monteverde 20:57, 25 kwi 2015

Prześpij się z tym a pomysł sam wpadnie do głowy
Bogdzia 20:58, 25 kwi 2015

Nastepna moja magnolia to zólta jak kanarek Butterflies, pięknosc niesamowita. U Własciciela rosnie większa niz moja -cudna.

Patrzcie i podziwiajcie to nowinki od których mnie ciśnienie z radości rośnie.
Bogdzia 20:58, 25 kwi 2015

monteverde napisał(a)
Prześpij się z tym a pomysł sam wpadnie do głowy

Oczywiście musi miec królewskie miejsce ale pozostałe również
Juzia 20:59, 25 kwi 2015

Gratuluję Bogdziu!
Oby rosła i kwitła pięknie!
jankosia 21:02, 25 kwi 2015

Za strącenie dwóch płatków z tej żółtej ja jestem odpowiedzialna przepraszam
Teraz Bogdzia robi tak: dokupuje jeszcze kawałek działki i zakłada ogród magnoliowy A tą szkółkę poznaliśmy dzięki Małgosi To od niej zaczął się szał