Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Kasya 10:03, 21 sty 2016

jankosia napisał(a)

Kasiu, przebiśniegi sprzedają późną wiosną kiedy już przekwitły. Ponoć jesienne sadzenie im nie sprzyja, choć po marketach i wtedy trafiają się cebulki.

mialam na mysli krokusy
ja jakos nie ma serca do przebisniegow bo po zimie to mi sie chce jakis innych kolorow niz bialy
Bogdzia 10:04, 21 sty 2016

Kasya napisał(a)

mialam na mysli krokusy
ja jakos nie ma serca do przebisniegow bo po zimie to mi sie chce jakis innych kolorow niz bialy

Też mnie biały po zimie nie kręci ale przebisniegi i śnieżyce uwielbiam , one mnie mniej
Basilikum 14:00, 21 sty 2016

nie wiedzialam, ze przebisniegi wiosna lepiej sadzic. Sadzilam juz z dwa razy jesienia i nic mi nie wyroslo a cebulki sporo kosztowaly i sie zrazilam. Musze wiosna poszukac.
Dzidka 17:36, 21 sty 2016

Bogdzia napisał(a)

Te lubię najbardziej więc ich najwięcej.

Takie maleństwa, a jak radują.
Jestem niepocieszona, że nie mogę doczekać się takich łanów u siebie.
AGDULA 19:10, 21 sty 2016

Bogdzia napisał(a)

Nie sadzę tak bardzo gęsto. Na trzecim zdjęciu sa kwitnące w pierwszym roku , potem się cebulki rozmnazaja i jest gęsto.

Na tym trzecim zdjęciu to też w sumie blisko siebie są posadzone.
Ja "z oszczednosci" hehehe sadziłam w większych odleglościach.Ale dopiero tej wiosny pierwszy raz obejrzę co posadziłam na jesieni
Bogdzia 20:22, 21 sty 2016

Basilikum napisał(a)
nie wiedzialam, ze przebisniegi wiosna lepiej sadzic. Sadzilam juz z dwa razy jesienia i nic mi nie wyroslo a cebulki sporo kosztowaly i sie zrazilam. Musze wiosna poszukac.

Powinno się sadzic jesienią jak wszystkie inne cebulowe, ale ja często przesadzałam przebiśniegi i krokusy kwitnące i bez problemu rosły w nowym miejscu. Jak się posadzi po zasuszeniu liści też jest dobrze ale wtedy trudno je w ziemii znaleźc.
Bogdzia 20:24, 21 sty 2016

Dzidka napisał(a)

Takie maleństwa, a jak radują.
Jestem niepocieszona, że nie mogę doczekać się takich łanów u siebie.

Miło Cię widziec. Dlaczego nie mozesz sie doczekac przecież to zaden problem juz w drugim roku są ładne ,,kupki" a w trzecim takie jak na zdjeciu.
Bogdzia 20:25, 21 sty 2016

AGDULA napisał(a)

Na tym trzecim zdjęciu to też w sumie blisko siebie są posadzone.
Ja "z oszczednosci" hehehe sadziłam w większych odleglościach.Ale dopiero tej wiosny pierwszy raz obejrzę co posadziłam na jesieni

Bardzo dużych odległości nie robię bo to przeciez małe cebulki. Jak posadziłas tak wyrosną ale jak sie rozrosna to podziel i posadz geściej.
Bogdzia 22:15, 21 sty 2016

Miłego dnia jutro .

mira 22:19, 21 sty 2016

Bogdzia napisał(a)

Powinno się sadzic jesienią jak wszystkie inne cebulowe, ale ja często przesadzałam przebiśniegi i krokusy kwitnące i bez problemu rosły w nowym miejscu. Jak się posadzi po zasuszeniu liści też jest dobrze ale wtedy trudno je w ziemii znaleźc.

Ja cebulki przebiśniegów sadziłam zawsze jesienią, i z 10 najwyżej jedna była. To jest problem przesuszonych cebulek. One trudne są.
Najlepiej dostać kępkę nawet kwitnącą od kogoś i sobie podzielić i będa rosły i sie mnożyly .

Bogdziu pozdrawiam, czytałam że traw nie sadzisz z myślą o odmładzaniu - też tak samo pomyślałam niedawno ale jesienią nasadziłam - ale takie małe to jakoś może będzie.