Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Margerytka40 14:49, 12 gru 2016

Dziękuję kochana za lekcję poglądową . Zdaje się że chyba już wiem o co chodzi . Zaraz zrobię fotki tej mojej bo teraz w stanie bezlistnym lepiej widać .
Pszczelarnia 15:00, 12 gru 2016

Madzenka napisał(a)
Bogdziu czy bliskie sąsiedztwo innych roslin , np miskantów, może powodowa zasychanie niektorych pedów rh. Związałam miskanty i okazało się ze właziły na rh i część jego pędów jest sucha w tym miejscu gdzie dotykały go trawy. Czy szukac innej przyczyny?

Widziałam odpowiedź Bogdzi i potwierdzam. U mnie winobluszcz częściowo wisiał na różaneczniku rosnącym pod słupem. Jedna gałąź różanecznika całkiem martwa - suchy kikut bez liści. Aż mi się wierzyć nie chciało, że w ciągu jednej wiosny i lata tak może się stać. Są bardzo wrażliwe na takie "dotykanie".

Bogdzia, czekam na Twoją wizytę i będziemy szukać miejsca.

Bogdzia 17:02, 12 gru 2016

Urszulla napisał(a)
Jakie piękne to zdjęcie majowe nie mogę się doczekać

To juz stare zdjecie sprzed wielu lat ale chciałam pokazac brzozę jak miała jeszcze długie gałęzie.Maj oczywiscie zawsze piekny.
Bogdzia 17:02, 12 gru 2016

Margerytka40 napisał(a)
Dziękuję kochana za lekcję poglądową . Zdaje się że chyba już wiem o co chodzi . Zaraz zrobię fotki tej mojej bo teraz w stanie bezlistnym lepiej widać .

Widziałam u Ciebie.
Bogdzia 17:04, 12 gru 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Widziałam odpowiedź Bogdzi i potwierdzam. U mnie winobluszcz częściowo wisiał na różaneczniku rosnącym pod słupem. Jedna gałąź różanecznika całkiem martwa - suchy kikut bez liści. Aż mi się wierzyć nie chciało, że w ciągu jednej wiosny i lata tak może się stać. Są bardzo wrażliwe na takie "dotykanie".

Bogdzia, czekam na Twoją wizytę i będziemy szukać miejsca.

Oczywiscie w maju szukamy u Ciebie miejsca na rh ale ze mna to raczej niebezpieczne bo ja wszędzie sadze rh
Kindzia 18:23, 12 gru 2016

Nawet nie myślałam, że rh takie delikatne i dotykania nie lubią...

Chodź do mnie zobaczyć jastrzębia. Chyba specjalnie dla Marcysi na naszym płocie usiadł
Bogdzia 19:47, 13 gru 2016

Kindzia napisał(a)
Nawet nie myślałam, że rh takie delikatne i dotykania nie lubią...

Chodź do mnie zobaczyć jastrzębia. Chyba specjalnie dla Marcysi na naszym płocie usiadł

Kasiu to nie chodzi o dotyk , to chodzi o brak światła. Rh sa wrazliwe na brak swiatła i jesli gałązke zasłania inna roślina to ta gałąź usycha.
pestka56 20:46, 13 gru 2016

Nic nie rozumiem
U Ciepłuchy jest STANOWISKO półcieniste, osłonięte od wysuszających i mroźnych wiatrów. Jeżeli jednak mamy możliwość zapewnienia krzewom odpowiedniego podłoża i dostatecznej ilość wody w glebie możemy je sadzić także na stanowisku słonecznym

Bogdzia, poproszę o wykład łopatą do głowy
Margerytka40 11:52, 14 gru 2016

Bogdziu , pierogi to nie koniecznie moja specjalność,wolę piec ciasta ale polecam się jakby co
Bogdzia 12:48, 14 gru 2016

Margerytka40 napisał(a)
Bogdziu , pierogi to nie koniecznie moja specjalność,wolę piec ciasta ale polecam się jakby co

To jeszcze lepiej Asiu. Buziaki za propozycję na pewno skorzystam.