Witam ale cudne ja zaczynam sadzić tez od tej wiosny po kilkadziesiąt cebulek tych samych kwiatów zapatrzylam się na Twoją laczkę; )
Bogdziu prxy okazji zapytam od czego pryska się rodki ,kiedy i ile razy ?
Mam 5 szt będę dosadzac jeszcze a to też Twoja wina
Krokusy wiosną dają dużo radosci i większosc zostaje na kilka lat w przeciwieństwie do tulipanów które stały sie własciwie jednoroczne więc warto je miec w ogrodzie. Pozdrawiam.
Moniko ja tez sie ciesze ze się spotkałyśmy i mam nadzieje ze bedziesz i na innych spotkaniach bo spotykałas sie z nami mniej niz nasza grupa i byc może czułas sie mniej zaprzyjaźniona z nami. Nasza grupa jest fajna i postaraj się śledzic kiedy i gdzie się spotykamy.Ja bym Ci radziła jednak przygotowac kwaśna ziemię chyba ze masz możliwosc sprawdzic ph bo tak na oko to bym nie sadziła. Rh to wymagające rośliny i lepiej miec pewnosc że dobrze się posadziło .Mniej kłopotliwe to wg mnie Roseum Elegans , Franceska , Ann Lindsay, Calsap,Duke of York,Eskimo,Lees dark purple, Percy Wiseman, Peter Tigerstadt, myślę ze z tych cos sobie wybierzesz.Pamiętaj żeby posadzic na tym samym poziomie jak rosły w doniczce, to ważne.
Ja kupuję wszystkie jakie spotkam ale jeśli dwa gatunki to polecam Ruby Giant to te granatowe na moich zdjęciach , one są z tych niskich i Pickwick z wyzszych ale wszystkie są fajne.
Nie po 2cm ale razem 2cm . Ustalmy może ze jesli trzy nawozy to po 1 cm każdego a nawozy sa takie
Jesli macie mniej rh i te 10l dla Was za dużo to zróbcie z dwóch nawozów tzn zastosujcie drugi i trzeci po 1cm na 5 l wody. Wiem ze piszę raz po 1cm na 5l a drugi na 10l , to nie robi większej róznicy , sprawdzone , mozna stosowac. Teraz deszcz podlał rh ale na wszelki wypadek podlejcie jeszcze korzenie bo z rh po liscich woda spływa na zewnatrz i niewiele sie dostaje pod krzak i jak juz będą podlane mozna stosowac opryski i powtarzac co 4-5 dni az liscie stana sie intensywnie zielone.Jeśli cos jeszcze nie jest jasne pytajcie.
Opryskujemy tylko takie z jasnymi listkami które zima złapały chlorozę albo źle były odżywione w ubiegłym roku to nawozy dolistne szybko przywracaja je do dobrej formy. Jeśli rh po zimie wygląda dobrze jest zielony to nie opryskujemy tylko podsypujemy nawozami w granulkach .
No ta moja wina to nie wiem bac sie czy cieszycPozdrówka