Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiatki i rabatki u Elizy

Kwiatki i rabatki u Elizy

Martek 20:21, 14 kwi 2013

eliza3 napisał(a)
Pozdrawiam wszystkich gości krokusowo.
Słonko nie świeci, pada deszczyk, ale krokusy biją po oczach i z daleka się uśmiechają, aż musiałam podejść bliżej i zrobić zdjęcie... wyciągnęły mnie na ogród, a to Ci kwiatki

To prawda żółty to życie.

U mnie nic nie kwitnie,ale będąc na spacerze po godzinie 19-tej słyszałam piękne koncerty różnych gatunków ptaków one się nie przejmują dzisiejszą chłodną ,szarą pogodą .Robię swoje jak każdej wiosny ...
Pozdrawiam ciepło Eliza
an_tre 20:25, 14 kwi 2013

eliza3 napisał(a)
Wiosna w tym roku opóźniona, więc rośliny się spieszą i szybko chcą nadrobić stracony czas. Ja też wykorzystuję ten krótki czas, aby troszkę skorzystać z darów natury.
Jak co roku piję sok z brzozy, przed chwilą podstawiłam słoik, wieczorem będzie prawie pełny... na zdrowie !
Najpierw dziurka i słomka

a potem kap, kap do słoika

ale jesteś pomysłowa ale moje brzózki chyba za młode, żeby sok z nich pobierać

Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Przetacznik 20:27, 14 kwi 2013

Elizo sok z brzozy - nigdy nie próbowałam... to musi być pyszne i takie jakieś magiczne to skapywanie brzozowych aromatów przez słomkę... cieszę się, ze pokazałaś jak to się robi. No i krokusy urocze : )
eliza3 20:31, 14 kwi 2013

Martek napisał(a)

To prawda żółty to życie.

U mnie nic nie kwitnie,ale będąc na spacerze po godzinie 19-tej słyszałam piękne koncerty różnych gatunków ptaków one się nie przejmują dzisiejszą chłodną ,szarą pogodą .Robię swoje jak każdej wiosny ...
Pozdrawiam ciepło Eliza

Masz rację, ptaki szaleją, u mnie wisi jeszcze karmnik, więc się dożywiają i wcale się nie przejmują, że chodzę po ogrodzie. Dzisiaj obserwowałam jak kos, wyrywał suchą trawkę na gniazdko... był bardzo cierpliwy, odleciał dopiero wtedy, jak miał sporą wiązkę w dziobie
alinak 20:36, 14 kwi 2013

Ela krokusami dałaś pięknie po oczach . ale ten żółty wyjątkowo soczysty
. sok z brzozy można zsączać nawet z młodych brzózek , nie ma znaczenia . ma smak wody mineralnej .
eliza3 20:37, 14 kwi 2013

an_tre napisał(a)
ale jesteś pomysłowa ale moje brzózki chyba za młode, żeby sok z nich pobierać

Aniu, brzoza musi być grubsza niż 20 cm, ja co roku pobieram, zaraziła mnie tym moja sąsiadka, dzisiaj obie rozpoczęłyśmy kurację
eliza3 20:41, 14 kwi 2013

Przetacznik napisał(a)
Elizo sok z brzozy - nigdy nie próbowałam... to musi być pyszne i takie jakieś magiczne to skapywanie brzozowych aromatów przez słomkę... cieszę się, ze pokazałaś jak to się robi. No i krokusy urocze : )

Weroniko, sok pobiera się zanim drzewo puści listki, około dwóch, trzech tygodni ale w tym roku pewnie krócej, bo wiosna przyspiesza. Smakuje jak woda mineralna z lekko słodkim posmakiem.
eliza3 20:44, 14 kwi 2013

alinak napisał(a)
Ela krokusami dałaś pięknie po oczach . ale ten żółty wyjątkowo soczysty
. sok z brzozy można zsączać nawet z młodych brzózek , nie ma znaczenia . ma smak wody mineralnej .

Alinko, nareszcie się doczekaliśmy, mamy wiosnę, mamy pierwsze kwiatki, życiodajny sok i w końcu będzie się można napić kawy w ogrodzie.
Maria667 21:34, 14 kwi 2013

Elu!
O tym soku z brzozy słyszałam już dawno, ale zawsze miałam opory, czy im nie zaszkodzę. Robiłaś to już kiedyś? Nic im potem nie jest?
Pozdrawiam.
eliza3 21:40, 14 kwi 2013

Maria667 napisał(a)
Elu!
O tym soku z brzozy słyszałam już dawno, ale zawsze miałam opory, czy im nie zaszkodzę. Robiłaś to już kiedyś? Nic im potem nie jest?
Pozdrawiam.

Brzozie to nie szkodzi. Po zakończeniu pobierania, zatyka się dziurkę drewnianym kołeczkiem posmarowanym maścią ogrodniczą. Ja pobieram sok co roku, a brzozy mają się dobrze.