Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój kawałek raju II

Mój kawałek raju II

Kuklik 22:31, 10 lut 2013

Witaj Anuś, nadrobiłam zaległe strony, obejrzałam ptaszki, kwiatki, poczęstowałam się pączkiem A czy ten jegomość to nie kwiczoł czasem?
monteverde 22:37, 10 lut 2013

Witaj Kukliku no właśnie on tylko te duże skrzydła ma szare a cały jest nakrapiany, przez ten mój aparat byle jaki nawet ostrych zdjęć nie mogę zrobić Bogdzia pisała, że to szpak ale za duży na szpaka
Kuklik 22:46, 10 lut 2013

Ja taka mądra jestem, bo swojego kwiczoła wypatrzyłam w ogrodzie Nie miałam pojęcia kto on jest, zdjęcia szybko porobiłam i potem do książki! Mój mąż lubi takie rzeczy o zwierzakach i ma takie mądre książki w biblioteczce Rzeczywiście duży ten kwiczoł, u mnie buszował w berberysie. Pierwszy raz widziałam żeby ktoś chciał go jeść! 9 lat rośnie i pies z kulawą nogą się nie zainteresował, atu proszę taki kwiczoł docenił Super fajne takie obserwowanie ptaków szczególnie, że nic ciekawszego w ogrodzie nie ma
monteverde 23:10, 10 lut 2013

Ja też cały czas patrzę na stołówkę ptasią , bo tam nie raz można ze śmiechu boki zrywać podpatrując ich zachowanie też miałam encyklopedię ptaków, ale już nie mam ale poszukam w googlach na moim berberysie takim największym tylko kilka jagód zostało
Urszulla 01:54, 11 lut 2013

monteverde napisał(a)
Azalia przyniesiona nie dawno z piwnicy, choć ma mało listków, to obdarza nas kwiatami

Aniu, to zeszłoroczna azalia tak wyrosła?
A nawoziłaś ją czymś zimą, żeby kwitła?
Ja żałuję że sobie nie kupiłam kilku do domu, bo długo kwitnie ta moja i mnie cieszy w te zimowe dni
monteverde 01:56, 11 lut 2013

Tak to zeszłoroczna, jej tylko trochę opadły listki, a teraz dostaje świeżych , no i kwiatki
Urszulla 02:05, 11 lut 2013

Może kory jej dosyp po wierzchu? pamiętam babcia moja miała zawsze wypasione, ale nie wiem co robiła.
Wydaje mi się że za wcześnie na kwitnienie azalii, bo pamiętam chyba we Włoszech jak kwitły. Ale było już gorąco-strzelam maj-lipiec (raczej w tym przedziale czasowym), a może to chodzi o azalie ogrodowe a nie domowe?
Milka 11:31, 11 lut 2013

monteverde napisał(a)

Aniu! nie wiem do kogo się zwrócić , chcę sama zasiać lobelię zwisającą. nigdy nie siałam zawsze kupowałam gotowe w doniczkach. nie mam pojecia ile czasu wschodzą.
Mam szklarenkę tzw. mnożarkę ale nie jest teraz ogrzewana. a na parapecie nie będzie za wcześnie teraz.
Dziś przyniosłam dwie styropianowe skrzyneczki do zasiania żurawki, moje własne nasionka z odm . Creme Brrule' lub Marmelade b. ładnie sie rozrasta i wytrzymuje na słońcu mam ją dawno. część ukorzniłam póżna jesienią stoi w szkl. ijeszcze drugiej nasionka zebrałam nie znam nazwy w cieniu ciemna bordo, powcinane wręby , mniejsza jak Pałace tej mam dużo sama sie rozsiewa.
Doczytałam się , że żurawki powinno wysiać się zaraz po zbiorze.. .... a ja dziś zasiałam .

Anabell ja już wyrosłam z tak ambitnego wysiewania, po co się męczyć jak masz za miesiąc rozsady zwisającej w ogrodniczych, albo żurawka, na co komu taki kłopot? powodzenia życzę, a lobelii nie wysiewam tylko kupuję , Jola wysiewa na balkonik, jej zapytaj

I ja postanowiłam zrobic w tym roku to samo jedynie parę nasion sama sieję, ale większość kupię, aby efekt był od razu
pozdrawiam i chyba to jest lilia martagon?

monteverde 21:37, 11 lut 2013

Wysłałam Ci linka, bo te bardziej trąbkowe i tygrysie przypominają
Anabell 22:00, 11 lut 2013

Aniu! tak ja wiem że są w sprzedaży gotowe dorodne rozsady. Kupuję zawsze do kompozycji.
Pelargonię zmiejszyłam w tym roku do 100 szt i inne też. Wcześniej lobelii zamawiałam 10/15 doniczek teraz planuje 60 a tę roślinkę można wysiać.
Już sprawdziłam w internecie kiedy i jak długo wschodzi. Zwróciłam się do Ciebie, bo piszą że jesteś żywą encyklopedią. Mam nadzieję i mnie kiedyś minie Rodzina mówi : napiszemy na bramie wyprzedaż doniczkowych, wówczas ulżą mi w pracy. Pozdrawiam.