Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój kawałek raju II

Mój kawałek raju II

Welka 20:43, 12 kwi 2013

Witam!
Jaki stan wiosny u Ciebie? Dużo kwiatków już kwitnie?
Pozdrawiam
monteverde 21:25, 12 kwi 2013

agata_chroscicka napisał(a)
Aniu,
jako do znawcy przedmiotu się do Ciebie zwracam. Mam u siebie drzewo pigwy. I męczy je jakis grzyb. Znalazłam informację, że najczęściej atakuje pigwę zaraza ogniowa. I to może być, bo liście jej zdecydowanie za wcześnie opadają a owoce mają plamy czarne. I postanowiłam , tak jak zalecają, opryskac tę pigwę miedzianem. No tylko, że ja pojęcia nie mam co oni do mnie na tych opakowaniach piszą! Możesz wyjaśnić głupkowi o co chodzi? Jeśli piszą , że na 10m2 trzeba 1,5g proszku na 0,75l wody to czy to oznacza 10m2 ziemi czy powierzchni do opryskania czyli jakoś na oko obliczone na podstawie wysokości drzewa i rozłożystości gałęzi. Pojęcia nie mam ile metrów kwadratowych takie drzewo moze mieć. Czy może jednak chodzi o powierzchnię ziemi, na której stoją dzrewa, no bo jednak zazwyczaj jest tych drzew do opryskania więcej niż jedno. A jak ja mam jedno i ono sobie stoi samo, to jaką powierzchnię ono właściwie zajmuje?! ANiu! No sama widzisz! Nie dojdę o co w tym chodzi! Help!!! Ile tego proszku mam użyć i ile wody?

Mnie się wydaje, że chodzi o koronę drzewa, ja jak nie jestem pewna to robię tak jak tam piszą a potem dorabiam, wtedy mam pewność, że drzewo otrzymało całą swoją dawkę, a tu jeszcze link na ta zarazę, bo ona obejmuje też grusze i jabłonie także wszelkie wskazówki dotyczą też i pigwy http://www.sadinfo.pl/artykuly-2011/42011/229-przypominamy-o-zarazie-ogniowej.html
monteverde 21:27, 12 kwi 2013

an_tre napisał(a)
Aniuiu u ciebie padało już wczoraj, a u mnie dziś od rana siąpi równiutki deszczyk
...zapłakane krokusiki

u mnie od południa też padało zdążyłam pozdejmować otulinę z horti i się zaczęło padanie aż do wieczora o różnej częstotliwości, pracowałam w szklarence te krokusiki się cieszą z tego deszczu
monteverde 21:28, 12 kwi 2013

Kasiek napisał(a)
Aniu w prezenciku pierwszy malusi tulipanek

Dziękuję Kasiu śliczny, moje cesarskie korony tez już wysokie jutro sfocę
monteverde 21:31, 12 kwi 2013

Kasie, Ewelinko, Aniu, Agnieszko i wszyscy odwiedzający sezon ogrodowy 2013 uważam w swoim ogrodzie za otwarty
monteverde 21:41, 12 kwi 2013

dzisiaj zapowiadał się ładny dzień to poszłam do ogrodu popracować, pozdejmowałam otuliny z horti, po odsłaniałam iglaste gałązki z lilii, trzmielin małych i innych wrażliwych roślin, no i zaczęło padać, padało do wieczora, poszłam więc do szklarenki, wykopałam wszystkie już donice z tarasu wystawiłam na zewnątrz, wszystko ładnie przeżyło, przekopałam ziemię z domieszka obornika, wygrabiłam podlałam rozpuszczonym rosahumusem i jutro tam wsieję sałatkę i rzodkiewkę jutro zrobię też zdjęcie A teraz kilka zdjęć zrobionych przed deszczem, pierwsze to dowód, że jest wiosna Będzie nowe życie

i kwiatków troszkę, bardzo dużo było pszczółek i biedronek
Neska 21:43, 12 kwi 2013

Buziaczki Aniu. Kocham wiosenne kwiatuchy.
Kasiek 21:45, 12 kwi 2013

Aniu : Rozowa Pantera gotowa do boju,zabki sie bawia,kwiatuchy piekne Jednym slowem: WIOSNA
ana_art 21:46, 12 kwi 2013

Aniu widzę, że na letniaka pracowałaś kurczxe czytam o tych opryskach promanalem i jest tyle sprzecznych informacji... jedni piszą że mozna jeszcze pryskac inni że już za późno... we ź człowieku i bądź mądry
monteverde 21:46, 12 kwi 2013

Cd. przylaszczki 2 kwiatki
śnieżniki