Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony chaos u Dawida

Zielony chaos u Dawida

tengel27 22:08, 10 maj 2013

monteverde napisał(a)
Dawidzie pikne roślinki, i wiesz co mi się podoba,że zapisujesz nazwy roślin będziesz jutro w Pęchcinie?

Dzięki W Pęchcinie niestety nie będę - do końca czerwca nie mam co liczyć na wolne, bo mamy sezon turystyczny. Praca 7 dni w tygodniu niestety. Najbliższy planowany wyjazd to lipcowy urlop. wtedy mam trasę Wrocław - Warszawa - okolice Żyrardowa I już się nie mogę doczekać.
monteverde 22:14, 10 maj 2013

Ok.to po niedzieli dostaniesz w końcu paczuszkę, bo nie miałam czasu
tengel27 19:45, 11 maj 2013

Pora na dzisiejsze kwiatuchy

Epimedium 'Lilafee' zakwitło bardzo obficie jak na pierwszy raz

Tulipan 'Golden Artist'

Powojnik otrzymany jako mała siewka już kwitnie

Pełnik europejski zaraz będzie w pełni kwitnienia.

I na koniec... doczekałem się... po zimowym okrywaniu mam kwitnącą lewizję 'Little Plum'

hanka_andrus 21:42, 11 maj 2013

Cukiereczek z tej lewizki! Ale tulipan jest prawdziwie złotym artystą!
jotka 22:38, 11 maj 2013

Śliczna ta lewizja A ja swoją "utopiłam"
nebel 09:46, 12 maj 2013

Witaj Dawidzie, a jak zabezpieczasz lewizję na zimę?
tengel27 11:29, 12 maj 2013

nebel napisał(a)
Witaj Dawidzie, a jak zabezpieczasz lewizję na zimę?

Pierwsze co zrobiłem to przed posadzeniem przygotowałem przepuszczalne podłoże i nim wypełniłem przestrzenie między kamieniami. Lewizję posadziłem tak, by była ustawiona lekko pod skosem, aby woda się nie zbierała w rozetce liści. A zimą... zimą nad lewizją na kamieniach położyłem duży podstawek spod doniczki z kamieniem na wierzchu tak by wiatr go nie przesunął. I jak się okazało to wystarczyło
nebel 12:39, 12 maj 2013

Dzięki, nie ma to jak proste sposoby
Mam jeszcze jedno pytanie, chciałabym u siebie je posadzić, ale moja skarpa jest dosyć stroma i ma dosyć ciężkie, raczej nie odpowiednie podłoże dla tej rosliny. Jak myślisz, czy mogłabym posadzić je w jakies doniczki z odpowiednim podłożem?
tengel27 19:02, 12 maj 2013

Aż takiego doświadczenia w jej hodowli nie mam, by powiedzieć czy się da, ale skoro mozna ją trzymać w donicy na balkonie to chyba można i w gruncie tak ją posadzić. Doczytałem rteż, że przy sadzeniu trzeba korzenie umieścić w podłożu, a szyjkę korzeniową obsypać samym żwirem tak by wodą nie utrzymywała się tam zbyt długo. Zupełnie tak, jak robię to u kaktusów
nebel 19:13, 12 maj 2013

Dawidzie, ja też trochę poczytałam na temat tej rośliny.
Ale to co lubię najbardziej, to wymiana doświadczeń Dzięki za to co piszesz bardzo mi to pomaga.
A z Twojej wiedzy na temat kaktusów też skorzystałam..
ewa