Dzięki W Pęchcinie niestety nie będę - do końca czerwca nie mam co liczyć na wolne, bo mamy sezon turystyczny. Praca 7 dni w tygodniu niestety. Najbliższy planowany wyjazd to lipcowy urlop. wtedy mam trasę Wrocław - Warszawa - okolice Żyrardowa I już się nie mogę doczekać.
Cukiereczek z tej lewizki! Ale tulipan jest prawdziwie złotym artystą!
Pierwsze co zrobiłem to przed posadzeniem przygotowałem przepuszczalne podłoże i nim wypełniłem przestrzenie między kamieniami. Lewizję posadziłem tak, by była ustawiona lekko pod skosem, aby woda się nie zbierała w rozetce liści. A zimą... zimą nad lewizją na kamieniach położyłem duży podstawek spod doniczki z kamieniem na wierzchu tak by wiatr go nie przesunął. I jak się okazało to wystarczyło
Dzięki, nie ma to jak proste sposoby
Mam jeszcze jedno pytanie, chciałabym u siebie je posadzić, ale moja skarpa jest dosyć stroma i ma dosyć ciężkie, raczej nie odpowiednie podłoże dla tej rosliny. Jak myślisz, czy mogłabym posadzić je w jakies doniczki z odpowiednim podłożem?
Aż takiego doświadczenia w jej hodowli nie mam, by powiedzieć czy się da, ale skoro mozna ją trzymać w donicy na balkonie to chyba można i w gruncie tak ją posadzić. Doczytałem rteż, że przy sadzeniu trzeba korzenie umieścić w podłożu, a szyjkę korzeniową obsypać samym żwirem tak by wodą nie utrzymywała się tam zbyt długo. Zupełnie tak, jak robię to u kaktusów
Dawidzie, ja też trochę poczytałam na temat tej rośliny.
Ale to co lubię najbardziej, to wymiana doświadczeń Dzięki za to co piszesz bardzo mi to pomaga.
A z Twojej wiedzy na temat kaktusów też skorzystałam..
ewa