Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

Gardener27 00:42, 24 lip 2017

Agnieszko rasowy z Ciebie ogrodnik, nie tylko pracowita ale również obdarzona finezją w łączeniu ze sobą roślin. Ogród prezentuje się perfekcyjnie
Poletka w warzywniku będą przerabiane na bylinowe, dobrze zrozumiałem ?
admete 05:57, 24 lip 2017

Luki napisał(a)
Agnieszko pniesz się wysoko w zmaganiach ogrodowych bo ogród wspina się na wyżyny jest coraz piękniej. Te lilie w masie to już w ogóle zbrodnia

Dzięki Łukaszku

lilie spełniły w 1000000% moje oczekiwania, choć myślałam że będą niższe i zagrają z bordowymi żurawkami , ale cieszą oko, a widok z kuchni mam obłędny!!!!!
admete 06:06, 24 lip 2017

Gardener27 napisał(a)
Agnieszko rasowy z Ciebie ogrodnik, nie tylko pracowita ale również obdarzona finezją w łączeniu ze sobą roślin. Ogród prezentuje się perfekcyjnie
Poletka w warzywniku będą przerabiane na bylinowe, dobrze zrozumiałem ?

Przemku dziękuję bardzo
w tej chwili to taki urobiony po pachy ogrodnik hahahahahahaha

co do warzywnika , ogarniam bo chcę go nawieźć, zasilić, bo truskawki bardzo słabo mi owocowały, to znaczy miały owoce, bo jak przyszły przymrozki przykryłam, ale owoce były malutkie

więc doszłam do wniosku że już ziemia słaba, sadzonki matki są tam już 5 lat więc warzywnik chcę odnowić i kupić nowych sadzonek. Sąsiad kupił bardzo dobre, więć część już ukorzeniam od niego a część kupię nowych.

jest jeszcze problem nornic, które kilka razy w tygodniu podkopują mi korzenie truskawek, nie wiem jak sobie z nimi poradzę

teraz poszłam w nową metodę , koleżanka sprawdziła na kretach i nie ma kopców , powkładała w tunele włosy

byłam z w zeszłym tygodniu u mojej fryzjerki i poprosiłam ją 2 ni wcześniej żeby mi zbierała włosy po strzyżeniach hahahahahahaha

nie starczyło mi na wszystkie tunele, kopce itd - bo u mnie chyba i krety i nornice grrrrrr.........i teraz czekam, póki co miejsca gdzie ryją są nieruszone a to już 4 dni

a takie bylino-warzywne połączenie chciałabym stworzyć obok warzywnika, na trawniku, główną inspiracją oczywiście jest warzywnik naszej Ewy z Pszczelarni , a rabaty tak jak na zdjęciach z pinteresta które wklejałam wcześniej ............na razie to tylko marzenie i bardzo długoterminowe plany...........ale do zrealizowania

Przemku dziekuję za odwiedzinki
admete 06:09, 24 lip 2017

Teraz jeszcze jedna rzecz którą robiłam ostatnio

z racji tego że rabatka pod bramą zesmutniała , bo leoś nie kwitnie, żurawki też, rozchodniki jakoś tak nie równo coś , postanowiłam dosadzić jeżówki

z tyłu w kąt dałam zwykłą wysoką, z przodu 2 różowe pełne i jedną białą

mam nadzieję że za rok będzie mocno jeżówkowo

admete 06:10, 24 lip 2017

lindsay80 09:31, 24 lip 2017

admete napisał(a)

Dzięki
nie było Cię urlopowałaś?

Nie bez ukorzeniaczy, podlewam tylko wodą z nawozem i się do nich uśmiecham i gadam że mają rosnąć hahahahahahaha - nie żartuję

Nie, jestem jeszcze przed, całe szczęście

A jaki to nawóz dodajesz?

Pokaż aktualny widok z kuchennego okna, bo coś ostatnio skąpo z fotkami.

Podziwiam za ten ogrom pracy przy oczyszczaniu kostki i w warzywniku.
admete 10:08, 24 lip 2017

lindsay80 napisał(a)

Nie, jestem jeszcze przed, całe szczęście

A jaki to nawóz dodajesz?

Pokaż aktualny widok z kuchennego okna, bo coś ostatnio skąpo z fotkami.

Podziwiam za ten ogrom pracy przy oczyszczaniu kostki i w warzywniku.

nawóz mam taki baniak florovitu i staram sie nim podlewać rośliny raz w miesiącu, a świeżo posadzone od razu

zdjęcia mam, bo bym nie przezyła bez ich robienia, ale nie miałam cały weekend czasu na ich zmniejszenie, a tak najszybciej wchodza na O., miałam intensywny imprezowy weekend pełen gościów

ale fotki z okna mam

fajnie myć garki z takim widokiem

admete 10:09, 24 lip 2017

admete 10:09, 24 lip 2017

I z samego rana

ren133 10:34, 24 lip 2017

admete napisał(a)

Reniu chcę zrobić porządek z borówkami w kółkach.
są na żwirze w kółkach z ekobordów, ale kropelkowe jest porozkładane na całości żwiru więc chwasty na żwirze rosną na potęgę, chciałabym zrobić kontynuację rabat tam gdzie są maliny i aronia, czyli pas z borówkami i ścieżka z kostki i tak kilka razy.

dwa potrzebuję ścieżki za garażykiem bo mam tam żwir - czyli to sami chwasty w żwirze i brak obwódki od rabaty - moja niepotrzebna robota

ścieżka do furtki do lasu tez żwir - do wykostkowania

przesunięcie róż przy warzywniku i zrobienie przy samym warzywniku dwóch żywopłotów z bukszpanu - to bym chciała zrobić na jesieni

i ostatnie marzy mi się taki typowo angielski zakątek

na tym kawałku trawniku pod lasem na lewo od warzywnika za żywopłotem

i już coś nawet zaczęłam rysowac ,ale to będzie trudny orzech do zgryzienia żeby to miało ręce i nogi i wygląd przede wszystkim

ale dam radę

chciałabym też umieścić tam i w miarę ładnie wkomponowac rozsadzniki żebym na wiosnę miała gdzie robić sadzonki z jednorocznych

coś w ten deseń

https://pl.pinterest.com/pin/485544403562018473/

https://pl.pinterest.com/pin/485544403562015643/

https://pl.pinterest.com/pin/485544403562042216/

https://pl.pinterest.com/pin/485544403562014489/

https://pl.pinterest.com/pin/485544403562069519/

rozsadnik

https://pl.pinterest.com/pin/485544403565888641/

https://pl.pinterest.com/pin/485544403565873826/

aha i najważniejsze poszerzenie kolistej o co najmniej metr jak nie więcej - muszę to dokładnie pomierzyć

także widzisz plan spory, trzeba porządnie wszystko poodmierzać i policzyć ile trzeba będzie kostki - mam nadzieję że jeszcze jest dostępna

Nie no dla mnie nie do wyobrażenia jak Ty to sama wszystko ogarniasz???!!!!!!!!

Ja mam pięć rabatek na krzyż i ledwo się wyrabiam ...

Ogromny szacun