Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

admete 10:20, 26 lip 2017

i już niedługo wysokaśne kwiatuchy na żółtej które wystają spoza żywopłotu

miałam jedną sadzonkę, w tej chwili mam chyba 8

UlaB 10:52, 26 lip 2017

ależ mi sie podoba Twoj ogrod jest w grupie moich ulubionych na forum
ale to juz pisalam nie raz
czekam cierpliwie na zapowiedziane porownanie
admete 10:53, 26 lip 2017

admete 10:53, 26 lip 2017

dominika_ 11:34, 26 lip 2017

Pięknie to mało powiedziane, przepięknie. Pracy nie zazdroszczę, myślę, że małżonek płaci Ci co najmniej za dwa etaty ogrodnika Ogród jest dopieszczony w każdym calu.
A propos limonkowych żurawek, tym sezonie wypadło mi kilka sztuk, po czym dosadziłam i na nowo wypadło 4. Nie mam pojęcia co im się dzieje. U mojej siostry kupione z innego źródła też kilka wypadło.
Pszczelarnia 13:14, 26 lip 2017

admete napisał(a)

Reniu w większości to moje dzieło z małą pomocą przy obsadzaniu dużych drzew i krzewów.

Plan ogrodu, koła dzielącego działkę jest mój - i jestem z tego bardzo dumna.

Kostkę i ogarnianie działki, rabaty i trawnik robiła mi jedna ekipa.
Nie było wtedy pieniędzy na obsadzanie roślin więc chyba dwa sezony woziłam od mamy z działki byliny i sadziłyśmy je bez planu w celu rozmnażania.

potem była długa droga żeby znaleźć kogoś logicznego do sadzenia dużych roślin, bo tego bym nie dała rady robić sama, nie przy mojej ziemi

już z mamą się umęczyłyśmy żeby wykopywac doły pod byliny - rany ile gliny i kamieni same wykopałyśmy - i wiedząc to wiedziałyśmy że żeby coś sadzić trzeba nawieźć ziemi na rabaty, przekopać glebogryzarką i dopiero sadzić

zanim trafiłam na mojego ogrodowego , napotkałam tylu różnych ogrodników że szok, od naciągaczy, przez ludzi którzy nie mieli zielonego pojęcia o ogrodach, przez chcących sadzić same iglaki, po ludzi z wiedzą ale mało profesjonalnych umawiających się ze mną już na pracę i potrafiących nie przyjechać i nie odbierać telefonów przez kilka tygodni

znalezienie kogoś z wiedzą a przede wszystkim z pasją ogrodową graniczyło już z cudem'
ale tak chyba miało być i trafiłam w końcu na mojego ogrodowego p. Tomka

Pasja, wiedza, doświadczenie i to że znaleźliśmy wspólny język stworzyło ten ogród - jego szkielet

ja miałam tysiąc pomysłów, chciałam tysiąc roślin i bylin na jednej rabacie hahahahah

Tomek dorobił bylinową rabatę przy kółku bo te pare lat temu chciałam na ten paseczek gdzie są zywopłoty wcisnąć i żywpłot i byiny. Dorobiliśmy jak to Przemko nazwał cycki pod lasem, gdzie są duże byliny i hostowisko z liliowcami

samo sadzenie roślin, wyjmowanie moich bylin do przechowalnika, sadzenie roślin było wielkim logistycznym wyzwaniem, bo tzreba było to robić szybko, bo upał wtedy był

Tomek przywiózł rośliny, które wczesniej omówiliśmy a sadziliśmy rabata po rabacie stawiając rośliny i dobierając na biega.

W tym momencie na swoim miejscu zostały chyba same drzewa i kilka niskich krzewów, całą resztę przesadziłam hahahahahah

i dosadziłam nowego

jak robiliśmy z Tomkiem ogród były tylko róże okrywowe od tego czasu doszły ich dziesiątki

zmian jest sporo

i chyba zmobilizujesz mnie do zrobienia kilku porównań przed i po, ale to dopiero jesienią - zmiany są ogromne

Reniu ja się bardo ogrodowo zmieniłam
tez uspokoiłam, o czym pisałam u Ciebie pisząc o powrotach z wakacji

ogród uczy pokory, wycisza i w pewnym momencie pozwala już tylko się nim cieszyć bez spinania o wciąż niekończącą się robotę

wiem że znalazłam swoją drogę w życiu................zmykam bo mnie dzieciaki już poganiają

Zamyśliłam się z podziwem ale pamiętam, co miałam napisać:
ogród piękny z kulkami, stożkami, drzewami w ramach i bez ram, z warzywnikiem w prostokątach, placykiem pod oranżerię, z kolorami i z pięknym tłem lasu i tymi okręgami. Zadbany i pielęgnowany. Czegóż chcieć więcej?

PS Muszę poszukać pana Tomka u nas.

PS 2 Obornik w granulkach nie zmieni struktury ziemi w warzywniku Twoim, chciałabyś rozluźnić glinę i dać ziemi składniki? Najlepiej posiać poplon i przekopać w fazie zielonej. Zaraz teraz.

Mentha 20:53, 26 lip 2017

cudownie !
Magleska 22:35, 26 lip 2017

Ale przepięknie zdjęcia mistrzowskie mogłabyś mi podpowiedzieć co to za kwiatki przy zebrinusach bardzo masz ładnie
nicol21 23:22, 26 lip 2017

admete napisał(a)

fajnie myć garki z takim widokiem

potwierdzam, że widoczek jest czadowy! sama bym taki chciała mieć hortki biją po oczach!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Jagodaa 07:45, 27 lip 2017

ogród w pięknym rozkwicie nad liliami musi się chyba unosić nieziemski zapach...