Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

admete 10:37, 27 lip 2017

rok temu nie były takie duże i nie było problemu, za rok zanim pojawią się kwiaty musze je podwiązać, teraz stawiałam podpory, ale ciężko jest bo gałęzie się łamią

ren133 10:38, 27 lip 2017

admete napisał(a)

Reniu w większości to moje dzieło z małą pomocą przy obsadzaniu dużych drzew i krzewów.

Plan ogrodu, koła dzielącego działkę jest mój - i jestem z tego bardzo dumna.

Kostkę i ogarnianie działki, rabaty i trawnik robiła mi jedna ekipa.
Nie było wtedy pieniędzy na obsadzanie roślin więc chyba dwa sezony woziłam od mamy z działki byliny i sadziłyśmy je bez planu w celu rozmnażania.

potem była długa droga żeby znaleźć kogoś logicznego do sadzenia dużych roślin, bo tego bym nie dała rady robić sama, nie przy mojej ziemi

już z mamą się umęczyłyśmy żeby wykopywac doły pod byliny - rany ile gliny i kamieni same wykopałyśmy - i wiedząc to wiedziałyśmy że żeby coś sadzić trzeba nawieźć ziemi na rabaty, przekopać glebogryzarką i dopiero sadzić

zanim trafiłam na mojego ogrodowego , napotkałam tylu różnych ogrodników że szok, od naciągaczy, przez ludzi którzy nie mieli zielonego pojęcia o ogrodach, przez chcących sadzić same iglaki, po ludzi z wiedzą ale mało profesjonalnych umawiających się ze mną już na pracę i potrafiących nie przyjechać i nie odbierać telefonów przez kilka tygodni

znalezienie kogoś z wiedzą a przede wszystkim z pasją ogrodową graniczyło już z cudem'
ale tak chyba miało być i trafiłam w końcu na mojego ogrodowego p. Tomka

Pasja, wiedza, doświadczenie i to że znaleźliśmy wspólny język stworzyło ten ogród - jego szkielet

ja miałam tysiąc pomysłów, chciałam tysiąc roślin i bylin na jednej rabacie hahahahah

Tomek dorobił bylinową rabatę przy kółku bo te pare lat temu chciałam na ten paseczek gdzie są zywopłoty wcisnąć i żywpłot i byiny. Dorobiliśmy jak to Przemko nazwał cycki pod lasem, gdzie są duże byliny i hostowisko z liliowcami

samo sadzenie roślin, wyjmowanie moich bylin do przechowalnika, sadzenie roślin było wielkim logistycznym wyzwaniem, bo tzreba było to robić szybko, bo upał wtedy był

Tomek przywiózł rośliny, które wczesniej omówiliśmy a sadziliśmy rabata po rabacie stawiając rośliny i dobierając na biega.

W tym momencie na swoim miejscu zostały chyba same drzewa i kilka niskich krzewów, całą resztę przesadziłam hahahahahah

i dosadziłam nowego

jak robiliśmy z Tomkiem ogród były tylko róże okrywowe od tego czasu doszły ich dziesiątki

zmian jest sporo

i chyba zmobilizujesz mnie do zrobienia kilku porównań przed i po, ale to dopiero jesienią - zmiany są ogromne

Reniu ja się bardo ogrodowo zmieniłam
tez uspokoiłam, o czym pisałam u Ciebie pisząc o powrotach z wakacji

ogród uczy pokory, wycisza i w pewnym momencie pozwala już tylko się nim cieszyć bez spinania o wciąż niekończącą się robotę

wiem że znalazłam swoją drogę w życiu................zmykam bo mnie dzieciaki już poganiają

Ufff ... to dobrze bo juz miałam pytać co bierzesz ze masz tyle siły żeby ogarnąć taki ogromny ogród Pan Tomek (taki ogrodnik, który cały czas Ci pomaga?) i mama ... ale ponieważ sama dobrze wiem ile pracy kosztuje ogarnięcie mojego małego ogrodu to podziwiam Cię za to co stworzyłaś nieważne przy pomocy czyich i ilu rąk ... naprawdę jesteś wielka!!!!!!!

Powoli pracuję nad tym żeby ogród mnie nie "spinał" ale nie osiągnęłam jeszcze takiego stanu jak Ty

Buziaki dzielna kobieto
admete 10:40, 27 lip 2017

Irysek późniejszy na żółtej
wsadziłam z 20 sztuk kwitnie jeden i widzę że jeszcze wyszły 2 sztuki.szkoda, bo miałabym mini szpalerek przed hostami

i miał być żółty a tu jakieś fiolety, nie mówię że brzydki bo bardzo mi się podoba takie polączenie kolorków.....

admete 10:44, 27 lip 2017

ren133 napisał(a)

Ufff ... to dobrze bo juz miałam pytać co bierzesz ze masz tyle siły żeby ogarnąć taki ogromny ogród Pan Tomek (taki ogrodnik, który cały czas Ci pomaga?) i mama ... ale ponieważ sama dobrze wiem ile pracy kosztuje ogarnięcie mojego małego ogrodu to podziwiam Cię za to co stworzyłaś nieważne przy pomocy czyich i ilu rąk ... naprawdę jesteś wielka!!!!!!!

Powoli pracuję nad tym żeby ogród mnie nie "spinał" ale nie osiągnęłam jeszcze takiego stanu jak Ty

Buziaki dzielna kobieto

Reniu Tomek mi już nie pomaga.
Pomagał przy zakładaniu ogrodu - czyli 1,5 tygodnia prac - 4 lata temu . Teraz mamy kontakt telefoniczny i czasem przyeżdża na pogaduchy i kawę

teraz obrabiam wszystko sama
w tym roku mama też już nie pomagała bo ma problemy z kręgosłupem, wyszło u niej na rezonansie sprzed 2 tyg złamanie kręgu piersiowego ze stycznia

także ten rok/sezon i zeszły w sumie też - robię wszystko sama (plewienie, moje ciągłe przesadzania i zmieniania, cięcia, opryski itd itp...), ostatnio to koszenie też mi przypada, bo w weekendy leje i J. nie ma jak się wykazać

Reniu obiecuję Ci że dojdziesz do takiego "stanu" jak ja
i będzie już tylko radość z kwitnąch kwiatków

admete 10:45, 27 lip 2017

zakwitł ten kwiatuszek z cebuli ze szpaleru spod salonu

admete 10:46, 27 lip 2017

pierwszy groszek

admete 10:48, 27 lip 2017

admete 10:48, 27 lip 2017

admete 10:49, 27 lip 2017

admete 10:50, 27 lip 2017

Miłego dnia wszystkim życzę