Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

admete 11:05, 29 sie 2017

lutroja napisał(a)
co to takie fioletowe ażurkowe na tym zdjęciu?

rutewka
Mentha 11:41, 29 sie 2017

admete napisał(a)
i zaczęły się dalsze wykopki

wykopując perwoskią, stwierdziłam że na jej miejsce przesadzę mikołajki - bo one takie haberdzie wysokie rosną z brzydkimi łodygami na dole, ale siedząc na przerwie na tarasie i patrząc w te puste miejsca wymyśliłam że najlepiej byłoby jednak dać tam kontynuację trawy żeby zrobić całą ścianę falującą, bo z mikołajkiem znowu byłoby pusto przez pół sezonu

miałam dwie sadzonki takiej siwej trawy - oczywiście nie mam nazwy, bo dostałam od pana trawki jako rekompensatę za zdechnięte trawy które kupiłam rok wcześniej u niego, dostałam, wsadziłam w warzywnik i tak zrobiły się z tego dwie kępy - z których wczoraj musiałam zrobić 3

wczoraj po posadzeniu traw przesadziłam jeszcze 3 liatry na lewą stronę a w ich miejsce 3 rozchodniki z Wojsławic, posadziłam już logicznie - przyszłościwo - mnie się to nie zdarza hahahahahah - tak żeby za 5 lat były wielkimi plamami fioletowo - bordowych kwiatuchów

rozchodnika kupiłam rok temu - jedną sztukę - bo drogie jak cholera - podzieliłam od razu - wyszło 5 sztuk, wsadziłam 2 na fioletową, 3 na pomarańczową - podoba mi się am bardzo - ale dziś wyjmę i przesadzam na fioletową, może uszczknę kawałek żeby za jakiś czas wrócił z powrotem na pomarańczową - masło maślane trochę ale się spieszę bo zaraz do przedszkola będę jechać

TO CHYBA JEST MISKANT MORNING LIGHT TEŻ GO MAM za tą niebieskawą sosną
Lidka 12:36, 29 sie 2017

admete napisał(a)
No i fioletowo - burgundowa

denerwuje mnie że są tam prześwity i że nic się nie dzieje tylko prawym rogu świecą dwie anabelki[/img]

Nadrabiam po urlopie i oglądam Twoje rabatki.
Wcześniej pisałaś gdzieś, że na tej rabacie jest dość wilgotno. Myślę,że krwawnica by tam dobrze rosła no i kolor odpowiedni.W niedzielę byłam w Wojsławicach i wpadła mi w oko hortensja, która ma w tej chwili bordowe kule niestety nie widać było tabliczki z nazwą.może kiścienie by pasowały i lobelie takie wysokie.
To tak na gorąco.nie pisze ale stale tu bywam

Lidka

admete 06:45, 30 sie 2017

Mentha napisał(a)

O widzisz dzięki

a czaiłam się na niego

powiedz mi Twój kwitł?. bo te moje sadzonki nie miały nigdy kwiatostanów, i teraz jakoś też się nie zapowiada
admete 06:49, 30 sie 2017

Lidka napisał(a)

Nadrabiam po urlopie i oglądam Twoje rabatki.
Wcześniej pisałaś gdzieś, że na tej rabacie jest dość wilgotno. Myślę,że krwawnica by tam dobrze rosła no i kolor odpowiedni.W niedzielę byłam w Wojsławicach i wpadła mi w oko hortensja, która ma w tej chwili bordowe kule niestety nie widać było tabliczki z nazwą.może kiścienie by pasowały i lobelie takie wysokie.
To tak na gorąco.nie pisze ale stale tu bywam

Lidka

Hej

dziękuję bardzo za podpowiedź

kiścienie by pasowały na obwódkę!!!!

http://dammera.pl/media/djcatalog2/images/item/4/279_f.jpg

a na lobelię zachorowałam przez Ciebie

zobacz jaki ma czaderski kolor na tym zdjęciu i te bordowe liście - boskie!!!

https://www.bakker.com/nl-be/p/lobelia-queen-victoria-M44631

https://www.gardeningexpress.co.uk/lobelia-speciosa-fan-scarlet-pack-of-three-plants/

znalazłam dwie odmiany - będę polować

admete 06:58, 30 sie 2017

Wczoraj powywoziłam chłopaków, wyszłam na ogród o 11 wzięłam się za łopatę i już miałam kopać dalej na fioletowej jak przyjechał kurier z pierwsza przesyłką

robota nie duża ale czasochłonna zajęło mi to 1,5 h

ta paczka nie duża
zależało mi na dwóch roślinach
pozostałe to dosłownie z 5 sztuk bylin które wzięłam z ciekawości, poszły do warzywnika do rozmnażania, jak zakwitną, pokażą swoje wysokości i wygląd liści będę myśleć gdzie pójdą

a tu zależało mi na irysach

Iris laevigata 'Variegata'

w opisie było

pożądany gatunek irysa, który nawet zimę może spędzać w wodzie

na rabacie z irysami i trzcinnikami pod lasem mam feralne miejsce, już 3 ogrodowych patrzyło o co chodzi, dokładnie tam wychodzi nalewak z którym jest wszystko w porządku - miejsce było rozkopywane 2 razy, rura wszystko ok, chłopaki zrobili wielki dół i zasypali go żwirem.woda cały czas stoi, a wczoraj jak wsadzałam irysy śmierdzi

skoro nie mogę mieć normalnej obwódki z cisa czy bukszpanu to znalazłam roślinę która może stać w wodzie.....

admete 06:59, 30 sie 2017

z 3 sadzonek zrobiłam 6

jestem zachwycona!!!!! kolor tak świetnie odbija od zielonych liści irysów, gdy się rozrosną, poraobią wielkie kępy będzie czadersko

admete 07:03, 30 sie 2017

i druga roślina o której myślę już chyba od dwóch lat
mam trójkąt przy garażyku, gdzie też stoi woda, próbowałam z paprociami, nie wyszło

zamówiłam
Equisetum hyemale var. camtschaticum - Skrzyp zimowy odm. kamczacka

3 sadzonki - zrobiłam 11

ryzykujemy i czekamy - mam nadzieję że im podpasuje
idealne miejsce na tą roślinę, bo w opisie pisze że trzeba ograniczać ją blachą bo baaaardzo się rozłazi - a tu..... no jak znalazł , nie ma gdzie wyjść tylko ładnie zarosnąć trójkąt

admete 07:29, 30 sie 2017

O 13.15 poleciałam do warzywnika i naszykowałam transport dla mamy
wychodząc z założenia co się pożyczyło/zabrało trzeba oddać....wtedy moje u mnie będą zdrowo rosły

wyhodowane hortensje z patyków, jeżówki które notabene mam od mamy, rozchodniki - które ukorzeniłam z gałązek zeszłej jesieni - wszystkie sie przyjęły!!!!

zapakowałam, pojechałam odebrać chłopaków i na działkę u mamy

tam wsadzanie i wykopywanie roślin do mnie

dzielżany, floksy o zarabistym kolorze różu i najwazniejsze kwitnące później niż reszta - prawie wszystkie swoje na działce już wycięłam

i żurawki zielone kwitnąc na różowo - mam je przy bramie wjazdowej, ale moje to takie liliputy w porównaniu do tych co miała mama, a dodam że zabrałam jej 2 latat temu wszystkie a ona z jednej sztuki która została wyhodowała kilkanaście olbrzymów

już jakiś czas temu wpadłam na pomysl że na różowej zamiast ptasich łapek dam tam tą żurawkę

dodam że dzielżany wyższe ode mnie czyli mające z 170/180 nie weszły do bagażnika i moje biedne chłopaczki musiały jechać z nimi i z wyłażącymi pająkami z kwiatów

jechałam 120 tam gdzie można 70 - rozglądając się tylko czy 'nie ma nigdzie policji byle jak najszybciej dojechać' do domu - bo co chwilę miałam "mamoooooo pająąąąąąk!!!!!! starszy bił i mówił "ja nie chcę mordować pająków, ja chcę żeby żyły"...........młodszy "maoooooo pająk ja się strasznie boję, zatrzymaj samochód ja chcę wysiąść" hahahahaha i dojechałam godzina 17
koliber 07:32, 30 sie 2017

Ciekawa jestem tego skrzypu. Będę go podglądać
Irysy też fajne. W ogóle u Ciebie fajnie ech...