Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do kwadratu

Ogród do kwadratu

monitka 10:50, 13 mar 2013

gusiarz napisał(a)

A może ma ktoś jakiś inny pomysł.... Jestem głodna pomysłów

Może hortensja pnąca? Ona chyba by bardziej zasłoniła ten słup.
pozdrawiam
gusiarz 12:05, 13 mar 2013

anula_wn napisał(a)
Aga, pozdrawiam ! śpiewu kosa zadraszczam przez ten śnieg wiosny nie czuć, że o Wielkanocy nie wspomnę ! ja już mam wianki porobione, ale nie przywołują wiosny,,,,

a co do róży to mam Eden i faktycznie od 3 lat niewiele urosła !
szybko rośnie New Dawn, ale nie dla wszystkich jest wystarczająco efektowna ale łatwa . Możesz ją dać z bluszczem

Aniu - jeszcze troszkę i wiosna przecież musi się pojawić. Choć troszkę słońca....
Niestety bluszcz tam nie będzie rósł, bo za dużo słońca tam mam. Szkoda tylko, że New Dawn nie pachnie

gusiarz 12:07, 13 mar 2013

AniaDS napisał(a)
Tak, ona szybko rośnie, mało przemarza i kwitnie prawie cały sezon .
Powojnik na nogi - co do tego nie mam zdania, bo moje powojniki padają na uwiąd, mają chyba za gorąco, słabo mi rosną i źle kwitną. A może hortensja pnąca? Albo jakieś inne pnącze?

Aniu - rozważam ciągle i różności przychodzą mi do głowy. Chcę by było i nowocześnie i pachnąco, by to pasowało do reszty ogrodu... Chyba za dużo chcę
gusiarz 12:07, 13 mar 2013

malkul napisał(a)

Aga zajrzyj na priv

Gosiu - odpisałam Ci
gusiarz 12:10, 13 mar 2013

monitka napisał(a)

Może hortensja pnąca? Ona chyba by bardziej zasłoniła ten słup.
pozdrawiam

Monia - Marzenka już w ubiegłym roku pisała o pnącej horti, ale jakoś nie jestem przekonana - to potfórrr rośnie . Poczytam o niej jeszcze.... może wróci do łask
Madzenka 21:47, 13 mar 2013

Może jednak milin na ten słup? Albo po prostu winobluszcz najlepiej trójklapowy bo taki uporządkowany rośnie
stychaz 19:57, 14 mar 2013

Mam hortensję pnącą i winobluszcza (5-klapowego), z tego co się orinetuję to hortensja potrzebuje trochę cienia, no i ma takie "przyssawki" którymi czepia się bardzo silnie podłoża. Rośnie u mnie drugi sezon i nie kwitła.

Winobluszcz rośnie bezproblemowo, szybko i pięknie się przebarwia jesienią. Jakbym miała wybierać to wzięłabym winobluszcza - szybko zasłoni słup i będzie znacznie lepiej wyglądał niż hortensja.
Maria667 22:10, 14 mar 2013

Agnieszko!
Widzę, że zima nie przeszkadza Ci w ogrodowych planach.
Na słup przydałoby się coś, co rośnie szybko i wysoko. Faktycznie, winobluszcz dałby najszybciej oczekiwany efekt.

gusiarz 08:40, 15 mar 2013

Dziewczyny - bardzo dziękuję za podpowiedzi. Co do horti pnącej - ona jakoś mi się nie podoba. Poza tym nie nadaje się w miejsce, o którym piszę - jest tam dla niej za gorąco.

Czyli winobluszcz na słup - ale za radą Madżenki wezmę trójklapowego, choć on jest wrażliwszy na mróz. Zobaczymy jak się sprawdzi. Mam pięcioklapowego na ogrodzeniu - siatce w innej części ogrodu i z nim nie ma problemów żadnych.

A w nóżki słupa można wtedy różyce piękne wsadzić?? Czy na słup z winobluszczem puścić jakąś pnącą? Co do pnącej optowałabym za New Dawn. Dużo o pnących czytałam i nie ma szału jeśli chodzi o wybór. A ja chciałam bladoróżową. Podoba mi się też Gertrude Jakyll. Doaradzajcie kochane...

Szukam w necie - głównie na GAPie - inspiracji różanych w ogrodach nowoczenych i niewiele jest. Podoba mi się połączenie róż ze stipą... Stipa obłędna jest do wszystkiego!!

U nas zima okropna. I to przez noc tyle śniegu nasypało, że nie mogłam otworzyć drzwi wejściowych!!! I ten straszny wiatr.... Brrr - ach gdzie ta wiosenka...
stychaz 17:09, 15 mar 2013

A może Aspirin rose - okrywowa i bezobsługowa. Ma bladoróżowy kolor i nie musisz koło niej chodzić, chyba że chcesz coś wyższego. U siebie w tym sezonie chcę połączyć stipę z tymi różyczkami a wszystko za obwódką bukszpanową