Wilekie dzięki za odzew. Coraz bardziej klaruje mi się pomysł. Chcielibyśmy wraz z mężem by nasz ogród był elegancki, niewymuszony, natualny, ale również uporządkowany, bez chaosu i nowoczesny.
Idąc za słowami Magnolii: nowoczesny ale i naturalistyczny. To oddaje to czego pragnę. w 100%. Zbyt nowoczesne ogrody na mnie nie działają. Są zbyt w stylu "Industrial". Proste linie - jak najbardziej, ale rosliny niech będą troszkę "rozczochrane". Mam nadzieję, że rozumiecie moje przyciężkie wywody.
Jagoda - dobrze myślisz. Rzeczywiście to też ważne. Za murami biegnie droga prywatna - to powód dla którego go postawiliśmy Teoretycznie mozna więc formowć rosliny od tyłu z drogi.
Gabi - wielkie dzięki za linki - otwiera mi się tylko ten drugi, ale już wyczaiłam fajne rzeczy. Możliwe, że powtórzę je w naszym ogrodzie. Tam gdzie mają być drzewa, do podwyższonej rabaty miała być doczepione ławeczka. Jaszcze nie doczekała się realizacji. Jest więc co podglądać na slajdach. I te obwódki z bukszpanów, no zaczyna mnie to kręcić.
Danusiu, tak jak napisałaś - szpaler to za dużo zamieszania przy wsadzaniu, bo trzba by użyć ciężkiego sprzętu.
Znalazłam jeszcze takie drzewa - co Wy na to?
- Jarząb pospolity Fastigiate (ma korzenie gęste i głębokie)
- Grab pospolity Frens Fontaine
- Buk pospolity Dawyck
- Grusza drobnoowockowa Chanticleer
Dzięki wszystkim za poświęcony mi czas.