Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do kwadratu

Ogród do kwadratu

Konieczki 09:08, 18 maj 2015

Cudniaśnie
Chyba się na rowerową przejażdzkę wybiorę i będę szukać buków od drugiej storny
Ależ masz cudnie - miam
gusiarz 21:13, 20 maj 2015

aleksandra_g napisał(a)
oj brakowało mi tego ogrodu... brakowało....
pięknie...!

Duża ilość pracy w ogrodzie skutecznie odciąga od focenia

malgorzata_s napisał(a)
I znowu pięknie ja też apeluję o więcej zdjęć

Nie powiem, że obiecuję, ale że postaram się

Jagodaa napisał(a)
Pierwsze i ostatnie zdjęcie szczególny mój uśmiech budzi . Ławeczka się zagęściła, jeśli będzie okazja pokaż ją w całości... . Buki pięknie ruszyły, uwielbiam ich młode, woskowane listki i ten błysk słońca przez nie.

Ławeczka szaleje. Jeden tylko buksik jakoś się jeszcze ociąga z przyrostami i trochę efekt psuje. Myślę, że po przycięciu będzie lepiej . Ja też buki uffielbiam, ale mszycy zdobniczki nie znoszę!

stychaz napisał(a)
Pięknie, uprasza się o więcej zdjęć

Justynko - jak pisałam... postaram się poprawić

leon60 napisał(a)
jak pięknie !

olaw napisał(a)
ale soczyście

Juzia napisał(a)
NIe tylko dalie masz łał

agniecha973 napisał(a)
Ślicznie jest. Tego buka trzeba rozgryźć, bo najwyraźniej coś mu nie służy lub nie posłużyło. Jakby później rozwijał liście od innych, ale jednak zielone, to normalne, ale ten kolor jest jednak niepokojący. Tyle, że nie mam pojęcia co mu dolega. NA co chorował palibin?
Mnie zaciekawiły paprocie, bo sama szukam najodpowiedniejszej. Podpowiedz jaką masz i jak się sprawuje.

Aguś masz rację... buczek bardzo opóźniony... Wiem, że one różnie strtują, ale w ubiegłym roku był jednym z pierwszych. Trochę mnie to niepokoi. Nie wiem za bardzo co dolegało palibinowi... w pewnym momencie sezonu usychały poszczególne gałązki. Wycinałam je i pryskałam p.grzybowo i owadobójczo. I tak przez trzy lata... w końcu nie wytrzymałam i wykopałam, bo drapak się z niego zrobił. Planuję nawozić buki pokrzywą lub florowitem.... zobaczymy co czas przyniesie. Konkretnych oznak choroby brak.
Co do paproci mam narecznicę samczą, naszą rodzimą odmianę. U mnie dobrze rośnie nawet w rozproszonym słońcu, nie podlewam jej wcale, bo nie mam nawadniania. Dobrze sobie radzi. Tegoroczna wiosna jest u nas bardzo sucha i mam wrażenie, że paproć jest jakby mniej soczysta. Jedynie zimą jest mało atrakcyjna... ja w styczniu ścinałam wszystkie - połamały się.

Madzenka napisał(a)

Automatyczny słownik

Aguś i ja zachorowałam na fuksjowy pelargonie i werbeny

Ja ślepa jestem... przeczytałam automatyczny słowik... i głowię się o co komon ... ale wreszcie do mnie doleciał sens

och fuksjowy... boski, energetyczny, mniam, mniam

Kasya napisał(a)
sliczne zdjęcia
moje orliki w identycznym stadium

Kasiu bardzo lubię orliki... te ciemne chyba najbardziej. Mimo, że tak krótko cieszą

siakowa napisał(a)
o matko jak ślicznie pozdrawiam

Kwadratowy bałagan
Buziak

Konieczki napisał(a)
Cudniaśnie
Chyba się na rowerową przejażdzkę wybiorę i będę szukać buków od drugiej storny
Ależ masz cudnie - miam

Asiu, w ogrodzie etat to mało!
Kto szuka, ten znajdzie
Dzięki
abiko 15:36, 21 maj 2015

Aga pięknie jak zawsze I te Twoje cudne kolorowe krzesła wypatrzone gdzieś w dali
malkul 15:38, 21 maj 2015

Aguś a o pomyłce odmianowej tego buka to nie ma mowy? tak pytam bo u mnei się zdarzały np.w klonach a teraz podejrzewam tez derenie.
Pamiętam twoej początki widac jak teraz wszystko porosło,
u mnei za oknem jak zerkam to to samo normalnie same giganty
gusiarz 17:01, 23 maj 2015

Aguś... cos u mnie dużo krzeseł ... no nie powiem że miejsca nie mam, ale chyba przesadziłam z ilością

Gosiu - nasze buki to zwykłe, nieodmianowe... nawet nie wiem, czy określenie pospolite nie będzie nad wyraz uprzejme . Ten jegomość rósł pięknie, wypuszczał liście jak reszta. Chyba to grzebanie przy palibinie coś go wkurzyło.
Też miałam pomyłki... zaczęło się od róż- zupełnie były inne, poszło przez tawuły, przez wszystkie tawulce, kilka dereni... i coś by się tam jeszcze znalazło
Moje początki... to w sumie mój początek na O. Zionęło pustką! Ale już drugi rok był o niebo lepszy
lojalna_ 17:50, 23 maj 2015

Przepieknie
nicol21 17:54, 23 maj 2015

Wow!!!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Madzenka 19:12, 23 maj 2015

Aga róze startuja już, pokazuj proszę !
Gabrysia_ 19:19, 23 maj 2015

Byłam ostatnio u koleżanki i zapach palibinu mnie dosłownie powalił...piękny
Buczek mam nadzieję juz pokazał swoje piękno
gusiarz 20:36, 23 maj 2015

Jolu - dziękuję

Nicol - u Ciebie w avatarku również cudne WOW

Marzenko - u nas teraz leje!!! I zimno w sumie... ok 12 stC było dzisiaj. Deszcz był bardzo potrzebny, ale ja jakoś źle działam przy pochmurnym niebie . Dzisiaj na szczęście udało mi się odplewić część warzywnika. No ziemniaki mi rosną ... Moje pierwsze w życiu ziemniaki!!! I tylko jeden rządek na próbę, ale jak to cieszy
Róże nawiozłam wiosną agre do róż... mają bardzo dużo pączków, ale jeszcze nie pękają. Pewnie jak i ja, czekają na słoneczko. Bardzo mnie cieszy, że nauczyłm się wreszcie jak je trzeba przycinać wiosną... bałam się tego zawsze i cięłam lekko... a tu się okazało, że prawie wszystkie które mam trzeba ciachać mocniej, ładnie się wtedy rozkrzewiają i wzmacniają. Widać to dobrze po Alenie Titchmarsch i ślicznej Heritage! Jak tylko się pokażą pierwsze kffiatki - będę focić.

Gabrysiu - jednak stałość avatarka? Palibin pachnie mocno, ale nie odurzająco czy zbyt słodko. Mam go w pobliżu tarasu i nawet wieczorem, gdy wyjedę z eMem na kieliszek wina ... czuć boski aromat (palibina). Czuć go, ale nie przytłacza . Buczek wciąż listki wypuszcza... jedne z ostatnich mu zostały i właśnie wyściubiają nosy z pąków