Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mirkowy ogród (początki)

Mirkowy ogród (początki)

Mirka 22:01, 09 paź 2021

Roocika napisał(a)
Ale fajnie działasz
Pomoc naszych mężów to niezbędna jest

A kulki to może rozrzucić to tu to tam?

O tak bez nich jak bez ręki
Asiu te kulki tylko na tej rabacie mogę dać .
Roocika 22:04, 09 paź 2021

Mirka napisał(a)

O tak bez nich jak bez ręki
Asiu te kulki tylko na tej rabacie mogę dać .

To prawda , nawet jak dużą bergenię przesadzałam, to musiałam ją dzielić, bo bez męża dźwignąć nie miałam siły
Mirko, może tak na tej rabacie się da rozrzucić? (przepraszam, trochę na oślep podpowiadam, nie wiem jaka ona w sumie duża ta rabata)
Mirka 22:09, 09 paź 2021

Roocika napisał(a)

To prawda , nawet jak dużą bergenię przesadzałam, to musiałam ją dzielić, bo bez męża dźwignąć nie miałam siły
Mirko, może tak na tej rabacie się da rozrzucić? (przepraszam, trochę na oślep podpowiadam, nie wiem jaka ona w sumie duża ta rabata)

Rabata długa ponad 10m
Ja też za bardzo dźwigać nie mogę i dlatego pomoc była niezbędna
W tych trawach mam jeszcze ze 3 kulki do wydobycia. One tylko zimą są widoczne bo tak to je trawy zakrywają .
Margerytka40 08:42, 10 paź 2021

Fajnie
Bukszpany rozrzuć na przodzie, gdzieś na poziomie rozchodników. Tak by miały oddech od traw bo zaczną łysieć. Dodatkowe hortki możesz ale nie musisz. Można zamiast dać coś innego. Czekam na zdjęcia po przesunięciu rozchodników
olciamanolcia 09:46, 10 paź 2021

Mirka napisał(a)
Tu na ostatniej trawie kończy się ta rabata i nie wiem czy dosadzić bo zmieści się jeszcze dwie Hortensje w sumie było by siedem.

Z pomiędzy traw wydobyłam jeszcze kulki Bukszpanowe i mus gdzieś w tej rabacie ulokować.
Jakieś podpowiedzi?

Jutro ciąg dalszy.
Miłej Niedzieli

Ja bym dosadziła te hortensje, zrezygnowałabym z Perowskiej bo bo ona bardzo się rozrasta chyba,że zamiast tych dwóch hortensji ,które chcesz dosadzić daj 2 Perowskie. Kulki daj na sam przód tuż przed rozchodniczkami. Ładnie będzie

Tu bym dała te Perowskie

Mirka 18:10, 10 paź 2021

Margerytka40 napisał(a)
Fajnie
Bukszpany rozrzuć na przodzie, gdzieś na poziomie rozchodników. Tak by miały oddech od traw bo zaczną łysieć. Dodatkowe hortki możesz ale nie musisz. Można zamiast dać coś innego. Czekam na zdjęcia po przesunięciu rozchodników

Dziś pracowita niedziela ledwo żyję ale prawie dokończyłam to co miałam na dziś zaplanowane.
Tu podzieliłam i posadziłam rozchodniki oraz kulki bukszpanowe. Kocimiętka czeka do soboty jest zadołowana
Nie wiem Asia czy nie nakombinowałam ale za Hortensjami bliżej traw dosadziłam 4 czerwone berberysy. One wiosną szybko startują to coś się będzie dziać nim Hortensje puszczą listki.
Zobaczę jak to wiosną będzie grało jak nie to przesadzę

Jak robiłam zdjęcia to już światło było kiepskie

Tak było

A tak po przesadzeniu rozchodników przed Hortensje kasy tam jeszcze za nimi sporo miejsca np. na Liatry.

Mirka 18:16, 10 paź 2021

olciamanolcia napisał(a)

Ja bym dosadziła te hortensje, zrezygnowałabym z Perowskiej bo bo ona bardzo się rozrasta chyba,że zamiast tych dwóch hortensji ,które chcesz dosadzić daj 2 Perowskie. Kulki daj na sam przód tuż przed rozchodniczkami. Ładnie będzie

Tu bym dała te Perowskie

Justyna dosadziłam tam jedną Hortensję jeszcze.
A tu gdzie narysowałaś Perowskie to mam bordowe rozchodniki ale mogę je przesadzić a przód i posadzić Perowskie.

olciamanolcia 18:21, 10 paź 2021

Mirka napisał(a)

Justyna dosadziłam tam jedną Hortensję jeszcze.
A tu gdzie narysowałaś Perowskie to mam bordowe rozchodniki ale mogę je przesadzić a przód i posadzić Perowskie.

teraz dokładniej widać co masz tam posadzone. Tez dobrze by wyglądało. Perovska w miejsce rozchodników a te na sam przód rabaty od rozplenicy po lewej to tej trawki po prawej. Tylko wtedy to małe zielone(nie widzę dokładnie co to)musiałabyś przesadzić
Mirka 18:22, 10 paź 2021

Justyna w ten bałagan kocimiętkowy dosadziłam jak radziłaś 3 Hortensjew sumie to wykopałam tam tylko jeden rozchodnik.
Nie wiem czy coś widać ale już światło było kiepskie.

Mirka 18:29, 10 paź 2021

olciamanolcia napisał(a)

teraz dokładniej widać co masz tam posadzone. Tez dobrze by wyglądało. Perovska w miejsce rozchodników a te na sam przód rabaty od rozplenicy po lewej to tej trawki po prawej. Tylko wtedy to małe zielone(nie widzę dokładnie co to)musiałabyś przesadzić

To małe zielone na przodzie to bukszpan i Kocimiętki .
Tu może lepiej widać to miejsce.