Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Milka 11:42, 05 mar 2014

Tusiala napisał(a)
Rzeczywiście to jest radykalne cięcie
A teraz można przesadzać tulipany, które są tam gdzie nie trzeba? Czy lepiej poczekać aż przekwitną?

Marta, stare krzaki lawendy trzeba tak ciąć, bo inaczej są dołem łyse, mam w tej materii doświadczenie
co do tulipanów, dopiero po przekwitnięciu przeniosę, o ile zakwitną, bo w gąszczu lawendy mogły osłabnąć..
tu mam kolejną taką starą, też ścinam do ziemi, aby miec w sezonie taki efekt, to 1 sztuka tu rośnie, ale o średnicy 1 metra
Tusiala 11:46, 05 mar 2014

1m średnicy powiadasz? Nie wiedziałam, że z nich takie olbrzymy rosną.
Milka 11:48, 05 mar 2014

W odpowiednim miejscu i warunkach tak i oczywiście cięcie ma istotne znaczenie kiedyś jedną miałam jeszcze większą, ale psy mi ją wykopały w pogoni za jeżem, ach jak płakałam!
Mirka 11:50, 05 mar 2014

irena_milek napisał(a)
U nas zero padania z nieba...

dziś ponoć ma padać, czekam jak na zbawienie

i cd o lawendzie

młode ubiegłoroczne sadzonki, ścięłam leciutko, tak jak na fotce

a tak w sezonie kwitną te lawendy, które tak nisko ścięłam, niewiarygodne?
Ostatnie zdjęcie do kopiowania u mnie.A co do młodych sadzonek lawendy to te które dostałam od ciebie ukorzeniły się ładnie i co też leciutko przyciąć aby się rozrastały.Pozdrawiam
Tusiala 11:50, 05 mar 2014

A to łotry taką demolkę zrobić
Milka 11:53, 05 mar 2014

Mirka, na tej rabacie są jeszcze tulipany botaniczne, potem ich liście zakryte lawendą,żurawkami i liatrią kopiuj, jesli się podoba

co do maleństw, koniecznie czubki zetnij, aby boczne przyrosty były czynność powtórz w czerwcu, tak 1 cm i potem w sierpniu, też tyle
Milka 11:57, 05 mar 2014

Tusiala napisał(a)
Nie tyle niewiarygodne co przepiękne

Marta, tylko dzięki cięciu, inaczej byłyby mizerne, cięcia nie dokończyłam, musiałam zbierać się do pracy, może jutro rano dokończę, o ile jakiś ,, Filip z konopi nie wyskoczy'

pigwowiec ruszył na dobre, choć pierwsze kwiaty miał w styczniu, jak była u mnie Danusia

ruszyły złocienie ogrodowe Clara Curtis i dziewanna

Jagodaa 11:57, 05 mar 2014

Irenko, jaka odmiana lawendy wg Ciebie najintensywniej kwitnie? U Ciebie taka piękna, niesamowita!. Też będę robić sadzonki po cięciu, czy do doniczki mam wkładać jedną gałązkę, czy więcej?
alinak 12:02, 05 mar 2014

pięknie ta lawenda z firletką wygląda ja w tym roku też wszystkie siewki firletki w jedną kupke przesadzam ....
Milka 12:08, 05 mar 2014

Ja co rok tę lawendę ścinam przy ziemi, zdjęcia na poprzedniej stronie, aby ten efekt mieć, a firletka opanowała mój ogród, ja ciut z nią już walczę, choć jak kwitnie, piękna jest
...Alinko, ze zdrówkiem ok?