Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Milka 10:27, 02 paź 2015

07_Rene napisał(a)

Może przesadziłam z tą jego wielkością Może ma 1 metr Ale u mnie powinno mu się spodobać pod wzgledem warunkow glebowych, tylko słoneczne stanowisko muszę mu wybrać Dzięki za poradę.

Ładny gąszcz u Ciebie Pozdrawiam

Tak zrób Renatko, one szybko rosną, ale na początku stale podlewaliśmy, szybciej się aklimatyzuje wtedy. Mój miał trudną glebę, sam żwir w tym miejscu i dał radę, tym bardziej twój w dobrych warunkach sobie poradzi. Generalnie wychodzę z założenia, że młode okazy sadzić w grunt, najlepiej się hartują i najzdrowiej rosną.
Busz jest, za 2 lata będzie jeszcze większy

Niestety jesień, to u mnie orka, pełno wielkich drzew liściastych, wszystko u mnie ląduje, pełno igieł, robota aż do lutego, robiąc nawet codziennie

tu berberys nadal bordowy i w skrzyniach kwitnąco
wiosną cięcie tui i szmaragdów

ze śliwy sąsiada liście lądują u mnie

ciągle dół focę, a przecież jest góra

daglezja, jodłą kalifornijska i sosna czarna, gdyby nie podcinanie nie miałabym miejsca na dolne partie
ponad 100 letni wiąz, liście u mnie, ilość powala a to jeden z wielu
mimo to nie narzekam
07_Rene 10:34, 02 paź 2015

Milka napisał(a)

Niestety jesień, to u mnie orka, pełno wielkich drzew liściastych, wszystko u mnie ląduje, pełno igieł, robota aż do lutego, robiąc nawet codziennie

Znam to, choć po wycince w ubiegłym roku orzecha i pięciu wierzb mam mniej grabienia. Ale od sąsiada (który nie grabi) nawiewa mi pełno liści dębu
Ja mam system, że wygrabiam liście po przymrozkach, bo wtedy zrzucają dopiero jesiony i orzech. A drugie dokładne sprzątanie jest dopiero wiosną.

Piękne drzewa masz. Mi trochę szkoda wyciąć moich wierzb choć tyle kłopotu z nimi.
margaretka3 10:41, 02 paź 2015

Irenko, u Reni przeczytałam, że Ty u siebie masz aż 200 drzewek - zaniemówiłam! To już wiem, że Cię o poradę trzeba prosić. Głowię się bowiem, co mogę posadzić w pobliżu rury gazowej biegnącej na głębokości co najmniej 1,5-1,7 metra. I w jakiej odległości? Doradzisz może? Chcę małe drzewka, typu jarząby, lipy drobnolistne, klony.
Darek13 10:43, 02 paź 2015

Śliczne kwiaty
Milka 10:47, 02 paź 2015

07_Rene napisał(a)

Znam to, choć po wycince w ubiegłym roku orzecha i pięciu wierzb mam mniej grabienia. Ale od sąsiada (który nie grabi) nawiewa mi pełno liści dębu
Ja mam system, że wygrabiam liście po przymrozkach, bo wtedy zrzucają dopiero jesiony i orzech. A drugie dokładne sprzątanie jest dopiero wiosną.

Piękne drzewa masz. Mi trochę szkoda wyciąć moich wierzb choć tyle kłopotu z nimi.

Dobry system masz odkąd nie ma zim, mam okazję na bieżąco robić i zażywać ruchu na świeżym powietrzu
Formuj wierzby cięciem, w Anglii podziwiałam, wrażenie niesamowite, ale wtedy spalinówką, aby szybko, mąż musi pomóc
Milka 10:50, 02 paź 2015

margaretka3 napisał(a)
Irenko, u Reni przeczytałam, że Ty u siebie masz aż 200 drzewek - zaniemówiłam! To już wiem, że Cię o poradę trzeba prosić. Głowię się bowiem, co mogę posadzić w pobliżu rury gazowej biegnącej na głębokości co najmniej 1,5-1,7 metra. I w jakiej odległości? Doradzisz może? Chcę małe drzewka, typu jarząby, lipy drobnolistne, klony.

O ile nie więcej, jak się będę nudzić, a nie trafia mi się to, na nowo policzę
Odległość najmniej 3m, roslina potem dołem korzenie puści, poradzi sobie i rurze nie zaszkodzi
Wybieraj jarzębiny i formuj w kulę, pęcherznice prowadzone na pniu i cięte w kule podziwiam u sąsiada, sfocę, normalnie cudo, klony szczepione na pniu, bez koralowy czarny i złoty, drzewa kolumnowe w tym tulipanowiec, ambrowiec, dąb i buk, masz oferte bogatą
Milka 10:50, 02 paź 2015

Darek13 napisał(a)
Śliczne kwiaty

Dziękuję
07_Rene 10:51, 02 paź 2015

Milka napisał(a)

Dobry system masz odkąd nie ma zim, mam okazję na bieżąco robić i zażywać ruchu na świeżym powietrzu
Formuj wierzby cięciem, w Anglii podziwiałam, wrażenie niesamowite, ale wtedy spalinówką, aby szybko, mąż musi pomóc

Może przez weekend uda mi się je obfocić to będę Cię wołać do doradztwa

Ja pewnie grabiłabym częściej, gdyby nie to, że co roku robię rewolucje... nowe rabaty, przesadzania itd. czasu brakuje
Milka 10:51, 02 paź 2015

a pod drzewami rośnie wszystko, trawy, róże, bodziszki, liliowce, azalie i dobrze sie mają...nawet nasiona rudbekii i dalii wzeszły

nad tym góruje paulownia i metasekwoja

to wszystko pod drzewami
Milka 10:52, 02 paź 2015

07_Rene napisał(a)

Może przez weekend uda mi się je obfocić to będę Cię wołać do doradztwa

Ja pewnie grabiłabym częściej, gdyby nie to, że co roku robię rewolucje... nowe rabaty, przesadzania itd. czasu brakuje

Zrób zdjęcia z perspektywy, z bliska też, chętnie doradzę
Wyobraź sobie, ze ja ostatnie 3 lata tylko rewolucje robię, poza tymi stałymi dojrzałymi elementami drzew i krzewów, ale nawet teraz i to w jednym miejscu zmieniam.