Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Zielona 15:36, 05 lis 2015

Poczytałam, cukrowane/lukrowane zdjęcia obejrzałam, dym poczułam (tak bardzo kojarzę go z jesienią...) i... uśmiechy zostawiam
Milka 15:36, 05 lis 2015

Basilikum napisał(a)
kiedys sie takie kwiatki robilo z bibulki i maczalo w wosku dla trwalosci, te tak wygladaja.
Przyznaj sie, ze sztuczne hihih

Ale fajna podpowiedź do robienia kwiatów do wianka.

Przyznaję się hi hi
Milka 15:38, 05 lis 2015

eda napisał(a)
Fajnie wyglądają różyczki macham dziś

Trawki tez oszroniło, zrobiły sie srebrzyste
Macham i ja, dziś od rana dom pełen ludzi, potem wojowałam z włosami, jakoś nie mam szczęścia do fryzjerów, z kręconymi im nie idzie, albo tylko z moimi, a wieczorem u synowej, bo imieniny, dziś Elżbiety
Milka 15:39, 05 lis 2015

Kindzia napisał(a)
Matko...jakie bajkowe te polukrowane róże...u mnie, nawet jeżeli takie były, nie widzę

I to najgorsze, jak byś tam cały czas była, pewnie w gumiokach i koszuli nocnej od rana byś latała z aparatem, a twoi sąsiedzi...wiesz, co
Milka 15:52, 05 lis 2015

Dorota123 napisał(a)
W Twoim ogrodzie jestem częstym gościem, podglądam z ukrycia. Spodobała mi się ta "opadająca " trawa, czy możesz coś o niej napisać, czy jest wieloletnia, a jeżeli nie to czy udaje się z samodzielnego siewu, no i jak na imię ma. Będę wdzięczna za odpowiedź.

Dorotko, ukrywać się nie trzeba, ja nikogo nie biję
Miło, że jednak zaglądasz i podczytujesz
Trawa, to rozplenica Rubrum, niezimująca u nas w Polsce. Można próbować ją przechować, od czasu do czasu podlewając, albo zbierać nasiona i siać wiosną, albo kupić nowe sadzonki, bo aż tak drogie nie są, a dość szybko rosną, najpiękniejsze są od września do teraz.
Na fotce powyżej cit oklapły od mrozu, bo tak bardziej wzniesione kwiaty. Mimo opadania jednych, wciąż puszcza nowe.Mam 6 sztuk w tym miejscu, raczej nie będę przechowywać, liczę że może przetrwają, o ile zima na plusie i w nocy góra do -2
Tu fota bez szronu

do towarzystwa azalia pontyjska ,,Gosia"

i jasna trawa to carex Elata Aurea, tu ma się doskonale, jak w pełni sezonu

a wyższe kwiatostany to miskant Gracimulus, potocznie gracek, oraz miskant Dronning Ingrid
Milka 16:00, 05 lis 2015

Agania napisał(a)
Słodkie są te cukierkowe zdjęcia, u mnie jeszcze nie było szronu, chociaż wolałabym tez szron, zamiast tego śniegu w październiku, ale i tak pogoda jest cudna
Trawami się zachwycam, czy ta rozplenica o którą pyta Dorotka, to rubrum?
U mnie azalie pokrywają się mączniakiem i szarą plesnią, nie wiem już jak z tym walczyć, zła miejscówka innej nie mam, bo u mnie za mokro, ten rok bardziej suchy od innych, może im sie porpawi....Twoja wygląda jak nie azalia...cudo w tych trawkach

Fajny taki puder
W szoku jestem, że nie było...a ten niespodziewany śnieg i szkody pamiętam
Dobrze rozpoznajesz, to Rubrum. Dziwne z tymi azaliami, bo u mnie bez podlewania i wilgoci by padły, ale żadna nie miała mączniaka, raczej susza im dokuczała, zwłaszcza nowym, wielkokwiatowym.
Doczytałam, że Kolndyke pięknie pachnie, tym się kieruję kupując. Mam jeszcze ciekawe Jack Sand, ciekawe czy zakwitną wiosną, 2 cudnie pachnące mam z pomylonymi metkami, ale co tam. Zgapiła doniczkowe azalie od Uli, ale nie umiałam dbać, wsadziłam do ziemi i o dziwo żyją

nadal kwitnie kocimietka

czekam na kwiaty tej pontyjskiej od Gosi, wielka i pełno pąków, ładnie się też wybarwia

trzmieliny produkują nasiona, a ja się potem dziwię, skąd ich tyle....śmiszne takie

Milka 16:06, 05 lis 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kasia mamy oko do tych samych elementów

Jakie spostrzegawcze dziewczynki
trawnik powoli coraz lepiej
Milka 16:14, 05 lis 2015

Zielona napisał(a)
Poczytałam, cukrowane/lukrowane zdjęcia obejrzałam, dym poczułam (tak bardzo kojarzę go z jesienią...) i... uśmiechy zostawiam

O, jak miło, że zaglądasz
dziękuje i odwzajemniam
Obejrzałam twoją metasekwoję, moja tez nas cieszy już 4 lata, szybko rośnie. Gałęzie od dołu podcinamy cały czas, dopiero na wysokości około 8m przestaniemy. Jak pomyślę ile tego się sypie potem....

posadzona, jak urodziła się Gabrysia
cieszy pomarańczowo-miedzianym kolorem i pięknym skręconym i też pomarańczowym pniem. W tej chwili może mieć około 5-6m, paulownia jeszcze szybciej rośnie

i z daleka

Milka 16:51, 05 lis 2015

tulipanowiec złoty, liście gubi, gdyby nie cięcie, cały ten plac byłby zajęty

marzena 17:05, 05 lis 2015

Irenko, bardzo pięknie u Ciebie jesienią
i w tym cukrze/lukrze i rośliny bez niego też piękne
wczoraj oglądałam u Ciebie te wszystkie foty zachwycające i pomyślałam, że u mnie brak takich kolorków...ale jakoś dzisiaj znalazłam trochę...