Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Lukas 22:26, 06 lip 2013

piękne zdjęcia, lotos cudowny, no i jakie zmiany.... Będę się bardzo przypatrywać
JulkAd 00:35, 07 lip 2013

Nie marudź Aniu na kulki z buksików, bo świetna robota...Twój to prawdziwa kula, u mnie jajo
barbara_kraj... 00:52, 07 lip 2013

asc napisał(a)
A tak zaczęłam dzień..

eM-usiowi nie wolno takich rzeczy robić, ale zabrał mi tę maszynę i dokończył.... na naszej glinie bardzo ciężko operuje sie tym sprzętem..... ale łopatą jeszcze trudniej, bo rozbić te grudy to masakra....

Basia musiała powalczyć z gliną, bo jej coś tam wysłałam....Basiu to już urobiona i uszlachetniona ziemia... jakbym ci dał to co jest bez ulepszaczy to byc tego nie rozbiła ..jak zaschnie to kamień

Potwierdzam, że trudna ziemia do obróbki, ale niebywale urodzajna, tłusta, jak ją nazwałam. To zupełnie nie to samo, co mój przepuszczalny piaseczek.

Zamiana akacji na klon korzystna
A juka - gigant! Wyobraź sobie, Aniu, że moje jeszcze nie kwitną a u sąsiadki wszystkie obsypane kwiatami i również takie wielgachne
Rench 01:09, 07 lip 2013

Niby na nic nie masz czasu,niby wszystko z doskoku, mimo woli ...., a tu wszystko takie dorodne, wypieszczone
Te czerwone kwiatki,co to jest ?
eda 02:06, 07 lip 2013

barbara_krajewska napisał(a)

Potwierdzam, że trudna ziemia do obróbki, ale niebywale urodzajna, tłusta, jak ją nazwałam. To zupełnie nie to samo, co mój przepuszczalny piaseczek.

Zamiana akacji na klon korzystna
A juka - gigant! Wyobraź sobie, Aniu, że moje jeszcze nie kwitną a u sąsiadki wszystkie obsypane kwiatami i również takie wielgachne
ale super wyglądasz Aniu ja bym nie utrzymała tego diabelstwa M działał takim jesienią jak wywaliłam krzewy i zrobilismy warzywniak pozdrawiam Basiu i Aniu
eda 02:08, 07 lip 2013

asc napisał(a)
I kwiatuszki z rana, bo rano musi być z aparatem..
Kałuża...

I nad kałużą.. to moje jeżówki Double Decker.. te same, obok siebie ,a jedne wysokie, a drugie niższe.....małe kwitną, a duże nie..... ot... kaprys natury, a na dole trawa Hochla coś tam.. zielona..

I liatry i rozwary...

pięknie
eda 02:13, 07 lip 2013

asc napisał(a)
Taki duży Ja korona się rozrośnie to ptaszki będą miały raj ... a ja widok na nie z kuchni

A to wielkość mojej juki

suuuuper okaz juka i miarka wspaniała a klonik takiego wielkiego jeszcze nie widziałam
Mariusz 07:41, 07 lip 2013

asc napisał(a)
Po deszczu pobiegłam patrzeć na lotosa, czy jego delikatnych liści nie uszkodziło.... (anabelke znów zmasakrowało) ..... a tu sama biżuteria Pięknie zbiera sie na liściach woda.. tworzy takie wypukłe brylanty

Lotos zawsze jest czysty, nawet jeśli pędy wychodzą z bagna, czy lawina błotna przejdzie przez niego .
Te krople wody jak rtęć to tzw. efekt lotosu.
Pytałaś o lilie wodne; liście które żółkną trzeba systematycznie usuwać, to naturalny proces. Jeśli pojawiają się koncentryczne rdzawe plamy z czasem gnijące, to takie liście bezzwłocznie trzeba usunąć, a pozostałe na powierzchni wody spryskać Bioseptem Activ (trzy razy co 7 dni).
Słabość lilii wodnych wynika zazwyczaj z dwóch czynników - za głęboko usadowiony kosz oraz złe podłoże. Jeśli sadziłaś w tym dziadostwie co kupuje się w sklepie, to przesadź lilie na nowo do żyznej, ciężkiej ziemi (najlepiej w nowym sezonie - kwiecień, maj, a teraz uzupełnij ubytki ziemi w koszu). Ten substrat jest dobry dla szkółkarzy na jeden rok produkcji, potem lilie w nim chorują. Zobacz czy nad koszem jest 60 - 80 cm wody, to uniwersalna głębokość dla wielu odmian.
I trzeci czynnik, jeśli stosujesz chemie przeciw glonom, EMy, pseudo biopreparaty, to nie bez echa odbywa się to na wzroście lilii wodnych.
Czwarty czynnik kwaśna woda, nieodpowiednie pH - sprawdź to paskami do testowania parametrów wody - lilia lubi mniej więcej 6,5 - 7,5 pH.

Borówki giganty k:
danuta_szwajcer 09:09, 07 lip 2013

Aniu zdjęcie z rozpoczęiem dnia rewelka Jak widać, lubisz pracować no i dobrze bo widac jak te roslinki u Ciebie rosną a juka gigant Pozdrawiam
zbigniew_gazda 09:17, 07 lip 2013

Lotos cudny jest. No właśnie kto o wszystko dba jak Ania na nic nie ma czasu?