Edyta - witaj w moim pędzącym pociągu Mała jestem ale silna Przez wiele lat pracowałam nad tężyzną fizyczną Dzięki za komplementy pod adresem moich chabazi i moim
Coraz bardziej kolorowo
Jezówki chyba przeniosę na nową rabatę No jakoś tu nie pasi kolor
Melduję, że lotos nie zakwitł, ale jest na dobrej drodze Chyba tuż, tuż Może jutro
Mariusz... zakupiłam tester do wody i już wiem co mam....
Wszystkie parametry są OK... może trochę za bardzo zasadowa woda.. ale może to być związane tym, że ostatnio sporo jej odparowało (albo gdzie jaka dziura) i dolewaliśmy z wodociągu, a u nas strasznie zakamieniona woda.... i pH wynosi 8,0, ale mieści sie w górnej normie. Ale jak widać dla lilii jest za bardzo zasadowa.
Jedynie co jest złe to NO3 , za dużo azotanów bo mam 100mg/l. Wniosek prosty, muszę mieć więcej roślin, mniej ryb, wybrać osady z dna i podmienić trochę wody.. o ile ten syf nie bierze sie z wodociagów. Zmierzę sobie wodę w kranie jaka jest... I tu może być problem z brzydkimi liśćmi i że ich jest mało...
Lilie mam dość głęboko postawione, bo przeniosłam je tam na zimę.. i nie miał kto wyjąć ich płycej Ale z drugiej strony część stoi w sam raz..a też liście są niezbyt imponujące
Lilie sadziłam w tym dziadostwie, bo stwierdziłam, że będzie to ziemia przygotowane profesjonalnie, a ja mogę nawrzucać tylko mojej ziemi ..ale może moja glina będzie lepsza niż te ze sklepu
Środków na glony do oczka nie dawałam żadnych I dlatego mam zielony kolor Jutro jadę po dodatkowe rośliny do oczka.. co najlepiej posadzić.... ale mam możliwość ustawienia roślin na głębokości takiej ok. 0,3 do 1,0m. Płycina już zajęta
Zbyszek... nie mam czasu, bo cały czas zajmuje mi praca, ogród i forum
Filip - efekt lotosu czy nie ,ale wygląda niesamowicie Woda zachowuje sie jak rtęć
Jola - nastrurcja, przewrotnik.. też maja taki efekt.... ale nie w takiej skali Wysokosć takich kropel to jakieś 8mm.
Megi - oj bajeczny tem mój ogród... zawsze mówię, że on jak Baba Jaga Ale kolorów w nim nie brakuje
Sebek - teren wygląda już jakoś, ale trzeba wyrównać .. i potańczyć z walcem..... tam gdzie będzie trawnik... i na to nie ma chętnych... tańciorów brak
Kiedyś chciałeś by pokazywać moje liliowce w całości ..wiec dla Ciebie .. dopiero zaczyna sie, ale kolory są
Musisz mieć mniejszą horti bo i ogródek masz mniejszy... trza proporcjonalnie, by nie zgubić proporcji... a Ty estetka jesteś, wiec dbasz o takie szczegóły
Dla Ciebie alejka Konstancji z klonami Nie patrzeć na bałagan....wycinałam dziś jeżyny z jodeł.... przynajmniej w tym miejscu bo mi rodony zaatakowały i języczkę i horti.... małpy jedne.. jak słyszę jeżyna to dostaje białej gorączki, tego randap ani nic nie potrafi zniszczyć..... jak zaraza... pnie się na kilkanaście metrów , kłuje zaczepia sie.. porażka.. Jedyna pozytywna rzecz, że lubią ją żabki rzekotki i ma smaczne owoce.... ale najchętniej wysłałbym ją w kosmos.
Widzisz jak fajnie jak nie ma na końcu kompostownika i warzywniaka Jest lux.nawet bez rabat
Proponuje abyś wzięła sobie mój czarnoziem, rano spakuję do worka - podłoże, żyzność, to podstawa. Ta kupowana ziemia do wodnych roślin daje zapotrzebowanie na sezon, potem rośliny chorują.
Dziękuję i nawzajem....
Miałam połazić po Waszych wątkach i znów mi brakło czasu, muszę uciekać .... Jak Wy macie zas na zaglądanie do innych wątków..... ja ledwo ogarniam swój?????
Te jeżówki maja ok 15- 20cm wysokosci.... może dlatego że są jeszcze w doniczkach..
te w doniczkach a już wyższe.. a też miały być z niskich..
A te w gruncie i wysokie.. prawie jak ja Kwiatów z dnia na dzień przybywa .. i zaczynają sie wybarwiać intensywniej.. to te rozdaję
To zapakuj mi tej ziemi Z miła chęcią wezmę... Mam dużo tych lilii i powinnam mieć już całe oczko nimi zasłonięte.... Mam kłącza chyba w 8 wielkich koszach .. no i mam dużo roślin jeszcze nie posadzonych.. stoją od zeszłego roku w doniczkach w któych je kupiłam... Jak możesz to proszę o 2 worki