Martyno, dzięki za pretty woman

Obiecałaś sobie nie kupować bylin? A za cóż taka kara?

Rutewki Delavaya w dorosłym wieku osiągają u mnie ok 2 metrów. W sezonie mają delikatne zielone listki, ułożone horyzontalnie, a w lipcu - sierpniu kwitną chmurką subtelnego kwiecia. Jesienią przebarwiają sie na żółto, a zimą utrzymują zasuszone kwiecie.
Więcej zdjęć i info znajdziesz w wątku, zachęcam do zaglądnięcia
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2771-rutewka-delavaya-thalictrum-delavayi
A tu rutewka w całej okazałością łącznie z nóżkami
Pozostałe rutewki mam w środu rabat, więc nóżek nie widać
Izo, dziękuję za ciepłe słowa. Psiaki, są jak członkowie rodziny, staram się o nie dbać.
Do zobaczenia
Aniu, ławeczki fajne są. Właśnie wypatrzyłam kolejną taką fajną na biegunach, ale nie mogę jej miejsca znaleźć

Wiesz, jeszcze parę lat temu nie miałam w ogóle lilii. Aż do czasu, kiedy odwiedziłam znajomą w lipcu i powąchałam jej liliowe rabaty. Lilie OT potrafią zauroczyć. Choć rozumiem, że ich wyrazistość może być też zbyt nachalna. U mnie rosną wśród rabat bylinowych, po kilka tej samej odmiany na każdej rabacie, co by zdywersyfikować zapach w całym ogrodzie. Obawiałam się, czy nie będą przytłaczające swoim rozmiarem, ale obawy się nie spełniły. I tak co roku dosadzam kolejne

Moje aktualne ulubienice to martagony, regal i OT Pretty Woman
Irenko, to spróbuj z rutewką w innym miejscu. A może to po prostu kwestia czasu i starsza będzie sobie lepiej radziła.
Ciasno jest od dawna

Ale jakoś elastycznie radzę sobie w tej ciasnocie, coś wyleci, coś przyleci

Płotki też jeszcze chciałam dokupić na białą rabatę, ale w moim stałym punkcie w Sopocie już się skończyły. Sprzedawca powiedział, że jeszcze spróbuje zamówić w tym sezonie, ale co z tego wyjdzie, to nie wiem. Można je też dostać np. w Krakowie, Warszawie, Opolu. Proponuję, żebyś weszła na stronę AdHorti, w zakładce dystrybutorzy są podane adresy punktów sprzedaży. Jak będziesz miała gości przyjezdnych, czy znajomych, którzy się tam wybierają, poproś o zakup.
Ja co prawda co miesiąc jestem w Krakowie, ale nie jeżdzę tam autem, wiec nie mam możliwości transportu.