Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój zielony świat

Mój zielony świat

Joku 21:00, 17 sie 2015

Zaglądam do ciebie zawsze z ciekawością. Masz tak dużo ciekawych roślin a kącik z ławeczką pięknie zaaranżowany.
mira 07:01, 18 sie 2015

Cudowny poranek spędziłam w Twoim ogrodzie. Bajkowo i klimatycznie, piękne ławki i otoczenie, sporo floksów w pięknych kolorach, rutewka mgiełka, bodziszka rozanne kupiłam w tym roku małą siewkę a już mi się spora kupka zrobiła.
Twoje wejście do warzywnika bije wszystko, aż popatrzyłam co to za róża Angela, a widok takich papierówek jedyny - pięknie smacznie i kwiatowo

pozdrawiam
AgataBC 08:52, 18 sie 2015

Justyna napisał(a)

Ło jak dobrze, że tak szybko nie odznaczyłam Twojego wątku.. masz dla mnie tak inspirująco.. przepiękne te Twoje rabaty. U mnie będą zmiany dlatego mam kilka pytań jeśli pozwolisz.

Ten obelisk - czy jest gdzieś do dostania? w sieci takich mocnych nie widziałam..

Bodziszek rozanne.. poszukiwany bez skutku..-można go gdzieś kupić we Wrocławiu czy okolicach? może na jesień pojadę to bym sobie przywiozła..

Wcześniej pytałam jeszcze dalej o ten fenkuł-cytuję z mojego postu na 74str.
"W moich stronach nawet zwykłego fenkułu nie ma.. we Wrocławiu gdzieś kupowałaś?? a masz może jego nasiona?

Ps. piękne rutewki, też mam ich kilka.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi
Donia72 17:43, 18 sie 2015

Jejku, jak pięknie A gdzie można taką ławkę przy drzewie kupić?
Justyna 18:41, 18 sie 2015

Jolu, dziękuję. Miło mi czytać Twoje słowa

Miro, dziękuję
Papierówka jest drzewem strukturalnym, bo oddziela dom od altanki, czyli przestrzeni gdzie odpoczywamy. Uwielbiam duże drzewa, a ona jest już wiekowa, daje błogi cień i przez ponad miesiąc żywi nas jabłkami, z których robimy soki, kompoty i inne przetwory. To ważne drzewo.
Angele nabyłam, bo ponoć jest pancerna i znosi zacienienie. Zobaczymy.
Pozdrawiam

Agato, dziękuję
Obelisk jest firmy AdHorti. Niestety we Wro nie ma ich sklepu, ale jak jestem w Sopocie, Krakowie, czy Wawie odwiedzam ich dystrybutorów i powoli zwożę metaloplestykę. Zobacz sobie na ich stronie ofertę, mają kilka kolekcji w różnym stylu. Ja nabyłam od nich płotki, trelisę i obeliski. Wyglądają na porządne.

Bodziszek Rozzane, ku mojemu zdziwieniu, był wiosną dostępny w Kwiatonie. Potem go już nie widziałam. Rośliny pojawiają się tam sezonowo, partiami.

Nie pamiętam gdzie kupiłam fenkuł. Rośnie już kilka lat. Też pewnie na zasadzie trafienia na limitowaną dostawę. Potem jak się sprawdził, dokupowałam go jeszcze internetowo. Niestety, nie potrafię sobie przypomnieć gdzie, jak mi powróci ścieżka dostępu, napiszę Ci na priv.
Nie mam nasion, bo jak zaczyna tracić bordowy kolor i zwarty pokrój przycinam go, aby odbił od nowa. Pozdrawiam

Doniu, dziękuję
Ławkę wokół drzewa można nabyć np. na allegro. Są w różnych wariantach, rozmiarach i z różnych gatunków drewna.
Karol99 19:14, 18 sie 2015

Witaj. Ślicznie u Ciebie.
Donia72 21:16, 18 sie 2015

Justynka, dziękuję, popatrzę na allegro i wrócę do Ciebie jeszcze, będę upajać się Twoim pięknym "zielonym światem"
Kuklik 23:52, 18 sie 2015

Ależ piękny masz ogród, przemyślany, magiczny, tajemniczy, bardzo osobisty...
uwielbiam takie ogrody...
Będę zaglądać
Malgosik 16:22, 19 sie 2015

świetne te nowe mebelki
ławka okalająca pień marzy mi się
ale narazie nie mam pnia
rutewki super
trzymają się w wazonie?
Pszczelarnia 16:44, 19 sie 2015

Jest Banana!

Baśniowy klimat nie tylko za sprawa rutewek. Czy one się wspierają na sąsiednich roślinach - w jakim towarzystwie roślinnym rosną? Moje mają zdolność do "przechyłów".

I jeszcze o floksa dopytam: ten jasnoróżowy - znasz jego nazwę, podobny jest do poszukiwanego przeze mnie phlox paniculata 'Monica Lynden-Bell'. jest podobny? Jeśli tak to czy mogę prosić gałązkę?