Wieloszka
10:10, 22 lis 2012
Dołączył: 11 paź 2011
Posty: 5742
Na prośbę ogrodniczek wklejam przepis na pyszne i łatwe danie makaronowe, którego pierwowzór to "Tagliatelle Molto Bene" z Pizza Hut 
Składniki:
- 1 opak. makaronu tagliatelle (ja robię z kokardkami lub innymi rodzajami, bo wygodniej się je
lub jakimś makaronem pełnoziarnistym - jest równie smaczne)
- mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek
- mały słoik suszonych pomidorów
- pół opak. rukoli
- kilkanaście plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej (ja lubię, więc daję dużo - 3 opak. po 10 plasterków, bo są baaardzo cienko pokrojone
)
- 0,5 l mleka 3,2%
- 2 duże łyżki mąki
- 20 dkg masła
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
- sól, pieprz
- parmezan lub inny twardy ser do posypania
Makaron gotujemy al dente. Suszone pomidory i szynkę kroimy na mniejsze kawałki, ale nie za drobne, oliwki kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy szynkę. Podsmażamy, aż się lekko zarumieni. Dodajemy pomidory i oliwki, chwilę smażymy. W dużym naczyniu łączymy makaron z zawartością patelni i rukolą. Zalewamy makaron sosem beszamelowym. Już na talerzu każdą porcję posypujemy startym drobno parmezanem.
Sos beszamelowy: podgrzewamy mleko. W osobnym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Mieszamy cały czas i chwilę smażymy (mąka nie może być surowa). Do zasmażki wlewamy gorące mleko. Gotujemy chwilę rozbijając grudki (np. blenderem) i mieszając intensywnie, żeby się sos nie przypalił. Dodajemy gałkę, sól, pieprz i rozdrobniony czosnek (jeśli ktoś lubi).
Często robię tak, że danie przygotowuję wcześniej, w naczyniu do zapiekania. Wtedy posypuję całość dużą ilością startej mozarelli i przed podaniem zapiekam przez ok. 20 minut.
Smacznego!

Składniki:
- 1 opak. makaronu tagliatelle (ja robię z kokardkami lub innymi rodzajami, bo wygodniej się je

- mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek
- mały słoik suszonych pomidorów
- pół opak. rukoli
- kilkanaście plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej (ja lubię, więc daję dużo - 3 opak. po 10 plasterków, bo są baaardzo cienko pokrojone

- 0,5 l mleka 3,2%
- 2 duże łyżki mąki
- 20 dkg masła
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
- sól, pieprz
- parmezan lub inny twardy ser do posypania
Makaron gotujemy al dente. Suszone pomidory i szynkę kroimy na mniejsze kawałki, ale nie za drobne, oliwki kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy szynkę. Podsmażamy, aż się lekko zarumieni. Dodajemy pomidory i oliwki, chwilę smażymy. W dużym naczyniu łączymy makaron z zawartością patelni i rukolą. Zalewamy makaron sosem beszamelowym. Już na talerzu każdą porcję posypujemy startym drobno parmezanem.
Sos beszamelowy: podgrzewamy mleko. W osobnym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Mieszamy cały czas i chwilę smażymy (mąka nie może być surowa). Do zasmażki wlewamy gorące mleko. Gotujemy chwilę rozbijając grudki (np. blenderem) i mieszając intensywnie, żeby się sos nie przypalił. Dodajemy gałkę, sól, pieprz i rozdrobniony czosnek (jeśli ktoś lubi).
Często robię tak, że danie przygotowuję wcześniej, w naczyniu do zapiekania. Wtedy posypuję całość dużą ilością startej mozarelli i przed podaniem zapiekam przez ok. 20 minut.
Smacznego!

____________________
Agnieszka - DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki
Agnieszka - DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki