Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Kondzio 14:40, 02 lut 2014

Mariuszu napisałem coś w wątku arboretum jak byś mi mógł odpowiedzieć na to pytanie dzieki
Marlenaa 15:09, 02 lut 2014

Do Mariusza, po porady i prośby, wszyscy walą drzwiami i oknami Oczywiście ja też
an_tre 16:28, 02 lut 2014

Mariusz napisał(a)

Już za niespełna trzy miesiące będą ozdobą ogrodu. Pozdrawiam

miejscami pod śniegiem to pewnie jeszcze zdobią
a te ostatnie co się tak Kondziowi podobają wysiały mi się po całym ogrodzi i nie mogę wytępić, rosną tam, gdzie nie powinny
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Dzidka 16:44, 02 lut 2014

Mariusz napisał(a)
Bogusiu, piszę o piwoniach drzewiastych siewu (w poprzednim poście zaznaczyłem ten fakt tłustym drukiem, cytuję: "Mówimy o piwoniach krzewiastych z siewu". ) a nie o szczepionych na korzeniu.
Siewki, które produkuje od ponad 15 lat są pancerne, ma na to wpływ matecznik.
Swoją szczepioną musisz okryć według zasad i swoich spostrzeżeń - kopczyk na młodych, przemarzają też pąki podczas wiosennych przymrozków - agrowłoknina na tę ewentualność.
Dodatkowo poczytaj artykuły na forum, doradź się tych, którzy uprawiają z powodzeniem szczepione.
Pozdrawiam

Przyrzekłam sobie, że już nigdy nie posadzę piwonii drzewiastych. Po pamiętnej zimie sprzed trzech lat wszystkie mi wymarzły. Były to wieloletnie, szczepione okazy.
Ale podczytuję o piwoniach z siewu. Piszesz, że są pancerne. I teraz zaczynam się łamać w swoim postanowieniu.
Bardzo zmyślny ten butelkowiec dla ptaszków.
Mariusz 17:50, 02 lut 2014

an_tre napisał(a)

miejscami pod śniegiem to pewnie jeszcze zdobią
a te ostatnie co się tak Kondziowi podobają wysiały mi się po całym ogrodzi i nie mogę wytępić, rosną tam, gdzie nie powinny

Przyjrzyj się liściom tych fioletowych (zdjęcie które skopiowałaś), są powcinane i zupełnie nie przypominają sercowatego kształtu tradycyjnego fiołka. Nie znam odmiany, a raczej gatunku, choć z uporem poszukuję. Kwitnie przełom kwietnia z majem. Myślę, że ktoś na forum rozpozna.

Te drugie u mnie też wszędzie się wcinają, ale lubię je, sadzę poza ogrodem, przed ogrodzeniem, a i tak przełażą .

Mariusz 18:00, 02 lut 2014

Dzidka napisał(a)

Przyrzekłam sobie, że już nigdy nie posadzę piwonii drzewiastych. Po pamiętnej zimie sprzed trzech lat wszystkie mi wymarzły. Były to wieloletnie, szczepione okazy.
Ale podczytuję o piwoniach z siewu. Piszesz, że są pancerne. I teraz zaczynam się łamać w swoim postanowieniu.
Bardzo zmyślny ten butelkowiec dla ptaszków.

Wadą siewek jest długie oczekiwanie na kwitnienie, zapewne dokładnie wiesz. Ponadto nie bez powodu namawiam niektórych do próby moich siewek, to dobry matecznik, po którym zazwyczaj dziedziczą się duże i dobrze wybarwione kwiaty, a obfitość kwitnienie jest powalająca. Przez piętnaście lat miałem niewielkie straty na kilku piwoniach, jedna padła całkowicie, ale wyniku jakieś choroby grzybowej, a nie mrozu. Nigdy nie okrywam.
Pozdrawiam

Mariusz 18:09, 02 lut 2014

Mala_Mi napisał(a)
Lotosa przytachałam do kotłowni z garażu na mrozy.. woda na powierzchni byłą lekko zamarznięta.. mam nadzieję, ze to nie zaszkodziło... ale ziemie z lotosami jeszcze była niezmarzła... pamiętaj by mi mówić kiedy i co robić z lotosem

Nic mu nie będzie, kłącza są w niezamarzniętym błotku. Kolega próbuje zimowanie w stawie, ja też tam jakieś próby czynie, z czasem może się okazać, że to mało problemowa roślina.
Jak tylko coś zrobię przy lotosach, to zaraz o tym napiszę

Arboretum Bolestraszyce
an_tre 20:47, 02 lut 2014

Mariusz napisał(a)

Przyjrzyj się liściom tych fioletowych (zdjęcie które skopiowałaś), są powcinane i zupełnie nie przypominają sercowatego kształtu tradycyjnego fiołka. Nie znam odmiany, a raczej gatunku, choć z uporem poszukuję. Kwitnie przełom kwietnia z majem. Myślę, że ktoś na forum rozpozna.

powróciłam do swoich fotek fiołków i dopiero zauważyłam różnice, może faktycznie ktoś na forum będzie mógł je poprawnie nazwać
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Bogdzia 21:01, 02 lut 2014

Ale u Ciebie fiołkowy raj , pięknie.Miłego tygodnia.
Pszczelarnia 21:54, 03 lut 2014

Mariusz napisał(a)

Ogród przyjazny i pachnący, trzeba dodać. Fiołkami, z których można robić małe bukiety.
Ale nie wiedziałam, że jest ich tyle odmian.