Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Konstancja30 00:01, 24 gru 2012

Marzena2007 napisał(a)

Strzelam focha.......... dlaczego teraz mi to powiedziałaś.. jak ratować to co wygląda na nie do odratowania...... wyrzuciłam.... ale może nowej nie zepsuje..... Bo dzięki Agnieszce i Tobie wiem..że śmietana ma być zimna...... I z długo miksowałam i cukier puder wsypałam jak już kończyłam ubijać (pomijam milczeniem, że zaczęłam sypać mąkę ziemniaczną.. wyglądają podobnie).. a tak wogle to sie samo ubijało, bo włączyłam mikser i się kręciło
Chyba jednak wrócę do starych przyzwyczajeń i nie będę się na starość uczyć gotowania Dobrze, że zajrzałam ..zanim zaczęłam psuć następną..... M by chyba na zawał umarł i przegonił mnie z kuchni na cztery światy, bo powiedział, że już do sklepu też nie jedzie... ma dość.....

Aniu nie strzelaj focha ja nie umiem robić bitej śmietany, zawsze gotowca kupuję Dlatego gdy przeczytałam , że ci się zważyła wygooglałam jak się to fachowo robi i znalazłam antidotum na zważenie... Gdybym była taka mąda przed od razu bym Ci powiedziła co robić

3BIT nawet mi całkiem dobry wyszedł. za to mój popisowy sernik z brzoskiwniami za rzadki..... Własnie się chłodzi może zgęstnieje. Setki razy go robiłam a dzisiaj klapa.... Ale to nic w porównaniu ze świetami gdy do masy sernikowej zamiast cukru soli dodałam..... I tylko M mówił, że tak bardzo lubi mój sernik, że nawet z solą zje....

Madżenko moja pierwsza szarlotka królewska zresztą jak głosiła dumnie nazwa miała w masie jabłkowej kg cukru ... wg przepisu należało podsmażać jabłka z połową szklanki wody plus galaretka i stopniowo dodać 100 dkg (jak napisałam przepisując ) cukru ... dodałam !!! ... wielu pytało jakim cudem mi się to rozpuściło ... rozpuściło się w końcu podgrzewane było ... tylko do zjedzenia nie było bo słodycz też ma granice ... pieczona była na moje urodziny ... wszyscy jedli i pili jak opętani ... ja nie jadłam bo byłam w ciąży i już nie chciałam ... przy proponowanym drugim kawałku pękli ... sprawa się rypła ...

yhm ... to był cukier puder a powinno być 100 g ... tylko przepisując uznałam, ze to na pewno pomyłka ...
anna_studio 00:03, 24 gru 2012

Konstancja30 00:14, 24 gru 2012

Madżenko z życzeniami mój ulubiony wierszyk swiąteczny

Na Wigilę

Czekając, kiedy wzejdzie wigilijna gwiazda
Do wpół zmarzniętej szyby przywarł chłopiec mały.
Patrzył - zimowe ptaki wracały do gniazda,
Jakby tego wieczoru też świętować chciały.
Niegdyś gwiazda z Betlejem mędrców prowadziła,
Dziś znak daje, by zasiąść do świętej wieczerzy,
By biel opłatka ludzkie waśnie pogodziła,
A w sercu znów zamieszkał Ten, co "w żłobie leży".
Chwila jedna! Przy tobie nikną odległości,
Co szare - zmienia się w odświętne, tajemnicze.
Daj nam więcej takich, spragnionych miłości,
Niech świat przy żłóbku Twoim odmienia oblicze.

o. Franciszek Czarnowski 

... takiego nastroju Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia przeżytej w miłości i spokoju życzę całej Waszej trójce i dla piesa też ...
Mariusz 07:43, 24 gru 2012

Ewa 10:06, 24 gru 2012

Welka 10:55, 24 gru 2012

Życzę Ci, aby w Twoim sercu nigdy nie zabrakło miłości, zrozumienia i optymizmu,
a radości niech dodaja Ci spełniane marzenia

Wesołych Świąt!
Magda70 14:06, 24 gru 2012

Marzenko życzę zdrowych, szczęśliwych, pogodnych i smacznych Świąt

Madzenka 14:28, 24 gru 2012

Dziękuje za wszystkie życzenia. Bardzo indywidualnie odpowiem wieczorem. Za chwilę przyjadą teściowie i moja mama więc mam jeszcze urwanie głowy
Buziam wszystkich bardzo serdecznie i życzę Wesołych Świąt'
Juzia 14:53, 24 gru 2012

Bałwanek do towarzystwa krasnali
Tess 15:30, 24 gru 2012

Marzenko, ja jak zwykle na ostatnią chwilę, ale jestem! Jestem, zdążyłam, choć pewnie spóźnię się gdzie indziej
Życzę Tobie i całej Twojej rodzinie i bliskim spokojnych, radosnych, refleksyjnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia