Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

gusiarz 08:42, 13 maj 2013

Marzenko mam do Ciebie pytanie o carexy. Jeśli możesz poradź jakąś odmianę pod sosnę czarną. Kłopot w tym, że mam tam pas gliniastej ziemi. Jest to obszar w którym przy bardzo ulewnych deszczach potrafi wręcz stać woda. Mimo, że sosna nie za bardzo lubi takie warunki dobrze sobie radzi. Rosną tam również cisy i z nimi też jest wszystko ok. W miejscu gdzie chcę posadzić carexy rosły wcześniej derenie kanadyjskie, ale latem było tam dla nich zbyt słonecznie - sosna jest jeszcze mała i nie dawała im cienia. Pomyślałam, że mogłyby to być trawy, ale one wolą ziemię przepuszczalną. Może więc carexy? Ale jakie. Wiem, że u Ciebie też troszkę gliniasto - może coś doradzisz?
Edi00 09:18, 13 maj 2013

Madżenko, plan naprawczy działał tylko chwilkę...teraz znowu po kilku dniach nieobecności nadrabiam zaległości przez godzinę
Pomysł z zaznaczaniem tulipanów skopiowany
Miłego dnia Ci życzę
magnolia 09:36, 13 maj 2013

gusiarz napisał(a)
Marzenko mam do Ciebie pytanie o carexy. Jeśli możesz poradź jakąś odmianę pod sosnę czarną. Kłopot w tym, że mam tam pas gliniastej ziemi. Jest to obszar w którym przy bardzo ulewnych deszczach potrafi wręcz stać woda. Mimo, że sosna nie za bardzo lubi takie warunki dobrze sobie radzi. Rosną tam również cisy i z nimi też jest wszystko ok. W miejscu gdzie chcę posadzić carexy rosły wcześniej derenie kanadyjskie, ale latem było tam dla nich zbyt słonecznie - sosna jest jeszcze mała i nie dawała im cienia. Pomyślałam, że mogłyby to być trawy, ale one wolą ziemię przepuszczalną. Może więc carexy? Ale jakie. Wiem, że u Ciebie też troszkę gliniasto - może coś doradzisz?

Mogę się wtrącić- carex morrovi 'Variegata' powinien być ok. Ale w bardzo suchych długich momentach lepiej go podlać. Inne odmiany c. morrovi pewnie też
Carex The Bealtes powinien sobie poradzić, ale nie testowałam go pod sosną.
I napewno sesleria careulea, także sesleria heufleriana
malkul 10:29, 13 maj 2013

cóż Marzenko, pięknie u Ciebie, muszę kiedś strzelic trasę do wrocka hihihihih, posłałam koleżance link do twojego ogrodu i przepadła, poinspiruje sie tu chyba jak każdy.
plan naprawczy to świtny pomysł bo teraz czasu mało to i konkrety będzie szybciej wychwycić.jestem za zostawiam całuski i dziękuję za wszytskie porady
Wieloszka 10:47, 13 maj 2013

Wreszcie słońce świeci jeszcze nie zdążyło wyschnąć na dobre po poprzednich ulewach, a wczoraj znowu wszystko u mnie pływało U Ciebie jest jakieś zagrożenie powodziowe? Czy generalnie chodziło Ci o to samo, co się dzieje u mnie - lokalne podtopienia roślin ? Info o tulipanach kopiuję namiętnie do pamiętnika, bo a nuż jesienią się przydadzą

Aga gusiarz ja też mam glinę i carexy w miarę rosną. Jak pamiętam, to mieszam ziemię z torfem do sadzenia, ale jak raz zapomniałam, to też żyją Mam c.Morrovi "Ice dance" "Evergold" c.ornitophoda "Variegata" i jakąś nn - (wydaje mi się że "Silver sceptre").
gusiarz 11:26, 13 maj 2013

Magnolio, Wieloszko - wielkie uśmiechy za porady . U nas dzisiaj leje jak z cebra... Zimno od wczoraj. Mam nadzieję, że carexy dobrze sobie tam poradzą . Jeszcze raz dzięki!!!
Evchen 11:36, 13 maj 2013

Nie nadrabiam.. plan naprawczy chyba nie wypalił tzn. Madżence może i wypalił, ale tłok tu taki jakim go zostawiłam dwa dni temu... Madżen wyjechał(a) ,... a my w pościg za niom

Madżen zapytowywuję ogrodniczo: jak Twoje doświadczenia z brzozami? Sadzić, czy nie?.. mam miejsce (jeszcze)..
Joaska 13:15, 13 maj 2013

Madżenko plan naprawczy w twoim wykonaniu ok, ale i tak cała masa do nadrobienia
Pozdarwiam
AlicyaLK 14:22, 13 maj 2013

Witaj! Trafiłam do Ciebie szukając inspiracji... no ogród jak marzenie gratuluję... bardzo stylowy i bardzo w moim guście Niestety ja jestem ograniczona obecnymi nasadzeniami... ale Twój ogród to mistrzostwo! Wieczorkiem będę na spokojnie jeszcze czytać o jego powstaniu Pozdrawiam
Maria667 19:18, 13 maj 2013

Czy te tulipany w avatarka to z Twojego ogrodu? Wcale nie będę zdziwiona, jaśli tak