Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród ogrodniczki

Ogród ogrodniczki

Jabeska 21:17, 14 kwi 2013

Basiu fajny ten czosnek. Też mi sie marzy, ale muszę wymyśleć gdzie go posadzić. Mam nadzieję, że śniegu już u Ciebie nie ma, bo ja przecież niedaleko mieszkam i u mnie już nie ma od kilku dni
Enya73 21:20, 14 kwi 2013

U mnie też czosnki wychyliły główki i mam nadzieję, że zakwitną, bo pierwszy raz sadziłam jesienią Ależ to wszystko cieszy, jak przyroda budzi się do życia

Pozdrawiam serdecznie
BarbaraM 08:53, 16 kwi 2013

Tak,wiosna ma całego.
Wszystko przyśpieszyło tempa.
Ja już co nieco porobiłam w ogrodzie.Posadziłam,dosadziłam,przesadziłam
Potrzebuję jeszcze dwa świerki serbskie na skarpę i róże okrywowe do dosadzenia na rabaty.
W najbliższym czasie muszę kupić pompostownik.
Czy możecie mi coś doradzić?Potrzebuję duży.Coś znalazłam na allegro,ale może coś podpowiecie ciekawego?
Evchen 10:45, 16 kwi 2013

Basiu,
przybiegłam skuszona grabowym żywopłotem Ze skruchą przyznaję, że nie przeczytałam całego Twojego wątku, a być może już pisałaś o żywopłocie.... Jesienią sadziłam u siebie żywopłot w dwóch rzędach - bardzo blisko ogrodzenia 10-15cm... w tym roku chciałam dosadzić w innym miejscu i powiedziano mi, że muszę zostawić odległość od ogrodzenia ok. 30-40 cm, bo muszę mieć miejsce na docinanie. Szczerze mówiąc nie zakładałam konieczności przycinania od strony sąsiadów... ale podobno żywopłot "zdziczeje" jeśli będę go przycinała od jednej strony. Jakie są Twoje doświadczenia?... Tniesz go z obu stron?

BarbaraM 13:33, 16 kwi 2013

Jeśli chodzi o żywopłot grabowy,to trzeba go koniecznie ciąć z obu stron.
Trzeba pamiętać,że jest to przecież duże drzewo,a tych rozmiarach trzymamy go tylko poprzez cięcie.
15 cm to bardzo mało.
Musisz przyjąć,że sama musisz się zmieścić pomiędzy żywopłot a płot.
Trzeba mieć też na uwadze i to że przycięte gałązki są twarde a często i ostre a więc konieczne jest odpowiednie ubranie: długi rękaw i spodnie.Czasami kiedy nie ubrałam się odpowiednio,byłam bardzo podrapana.
Póki masz żywopłot młody przesadź go koniecznie.Grab znosi to świetnie.No i musisz to zrobić albo teraz na wiosnę albo jesienią.Nie warto jednak czekać.Ja zrobiłabym to teraz.
BarbaraM 13:37, 16 kwi 2013

Czosnki są super.
W zeszłym roku miałam kilka a w tym roku naliczyłam już dziesięć.
Wspaniale wyglądają wśród traw,bylin,róż...
W ogrodach naturalistycznych,romantycznych i nowoczesnych...
No po prostu wszędzie
Evchen 13:45, 16 kwi 2013

BarbaraM napisał(a)
Jeśli chodzi o żywopłot grabowy,to trzeba go koniecznie ciąć z obu stron.
Trzeba pamiętać,że jest to przecież duże drzewo,a tych rozmiarach trzymamy go tylko poprzez cięcie.
15 cm to bardzo mało.
Musisz przyjąć,że sama musisz się zmieścić pomiędzy żywopłot a płot.
Trzeba mieć też na uwadze i to że przycięte gałązki są twarde a często i ostre a więc konieczne jest odpowiednie ubranie: długi rękaw i spodnie.Czasami kiedy nie ubrałam się odpowiednio,byłam bardzo podrapana.
Póki masz żywopłot młody przesadź go koniecznie.Grab znosi to świetnie.No i musisz to zrobić albo teraz na wiosnę albo jesienią.Nie warto jednak czekać.Ja zrobiłabym to teraz.

obawiam się, że masz rację... a sadzić go w "V" czy w jednym rzędzie?
BarbaraM 14:37, 16 kwi 2013

Najlepiej w dwóch rzędach,naprzemian.
Chyba ty nazywasz to właśnie "V"
Milka 14:42, 16 kwi 2013

Cieszę się czosnakmi razem z tobą
Evchen 15:32, 16 kwi 2013

BarbaraM napisał(a)
Najlepiej w dwóch rzędach,naprzemian.
Chyba ty nazywasz to właśnie "V"

tak to nazywam