Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród niby nowoczesny ale...

Ogród niby nowoczesny ale...

nawigatorka 18:13, 12 wrz 2015

waldek727 napisał(a)

,,Magiczna gąbeczka" swoją magię zawiera tylko w nazwie. Jestem za biedny na to żeby kupować tanie produkty i w tym przypadku również kapitalnie się sprawdza.
Nie. Ja jej nie kupiłem, ani też nie chcę jej za darmo ponieważ wiem na jakiej zasadzie działa i jakie mogą być późniejsze konsekwencje jej użytkowania.
,,Magiczna gąbeczka" nic nie myje, ani też niczego nie czyści do połysku.
Ten produkt wszystko niszczy i absolutnie nie nadaje się do stosowania w gospodarstwie domowym. Jego magią są mikrowłókna które działają na podobnej zasadzie co drobnoziarnisty papier ścierny. Pod wpływem wilgoci włókna minimalnie oddzielają się od siebie nadając temu czemuś konsystencję gąbki, a jednocześnie zachowując przy tym swoje pierwotne właściwości.
Przecierając ,,magiczną gąbką" zabrudzone powierzchnie całkowicie zdzieramy z nich μm wierzchnią warstwę powłoki bądź materiału z którego wykonany jest przedmiot. Naszym oczom ukazuje się nie czysta niczym nie uszkodzona powierzchnia, lecz kolejna jej warstwa która do tej pory nie miała styczności ze środowiskiem. Im częściej dany przedmiot będzie przecierany ,,magiczną gąbeczką", tym szybciej będzie ulegał zabrudzeniom nie mówiąc już o tym, że niektóre z nich zostaną trwale uszkodzone. Przyspieszone przyleganie brudu spowodowane będzie powstawaniem mikrorys które pojawią się w wyniku pocierania twardych mikrowłókien o powierzchnię która jest od nich miększa. Producent bardzo dobrze zdaje sobie z tego sprawę i już na wstępie ulotki zastrzega, że produkt nie nadaje się do zastosowania na powierzchniach malowanych, lakierowanych i posiadających naturalny lub nadany sztuczny połysk. Dotyczy to również wszelkiego rodzaju skór.
Ja od lat w gospodarstwie domowym używam środków czyszczących pod postacią żelu lub mleczka które to środki delikatnie oddzielają zabrudzenia od czyszczonej powierzchni. Następnie miękką ściereczką lub papierowym ręcznikiem przecieram przedmiot nie narażając go przy tym na mechaniczne uszkodzenia.

To w jaki sposob gabka weglug Ciebie usuwa kredke ze sciany nienaruszajac farby, albo brud z bardzo porowatej kamiennej podlogi na ktorej plytkarz łamał sobie kolejne ostrza do ciecia a gabeczka wymywa z glebin plytek bez uwzycia minimum sily wszystko.
waldek727 20:17, 12 wrz 2015

Asiu.
Chociaż w wątku Madzi dużo jest różnych praktycznych porad, to ja nie chciałbym jednak ciągnąć tego tematu dalej.
1) substancja z której wykonane są kredki przylega do ściany tylko powierzchownie. Zawarte w niej woski są trudno zmywalne, lecz łatwo dają się skruszyć. Ponadto napisałem, że gąbka z mikrowłókien usuwa mikrometrowej grubości warstwy czyszczonych powierzchni. Nie zauważysz tego gołym okiem jeżeli ściana jest świeżo malowana. Na starszej powłoce w tym miejscu pozostanie jaśniejsza plama. Uwierz mi na słowo, że z długopisem który zawiera tusz z dodatkiem alkoholu pozbycie się jego śladów na ścianie nie byłoby już takie łatwe.
2)Gąbeczka z kamiennej podłogi nie wymywa zabrudzeń ponieważ nie zawiera ona w sobie żadnych detergentów.
Z tego powodu iż kamień jest twardszy od mikrowłókien zastosowanych w technologii jej produkcji, to wszelkie zabrudzenia są z niego zeszlifowane powierzchniowo. Po takim zabiegu dodatkowo należałoby przemyć podłogę wilgotnym mopem lub szmatką, aby zebrać zeskrobane nieczystości. W tym przypadku gąbeczka będzie spełniać swoje zadanie przez dłuższy czas nie uszkadzając w żaden sposób podłogi. Na ceramicznych płytkach z których wykonuje się glazurę lub terakotę ten numer już nie przejdzie. Po jakimś czasie płytki stracą swój pierwotny blask.
ren133 20:54, 12 wrz 2015

Magda70 napisał(a)
Nie kupilam nawet pół cebulki.
Nic nie kupuję w tym roku.
Mam tego dużo więc powiedziałam sobie basta!

Program oszczędnościowy włączyłam

A pisałaś u kogoś, że czosnki ostrowskiego będziesz sadzić
Kiedy? Jesienią czy jednak wczesną wiosną?
nawigatorka 22:40, 12 wrz 2015

waldek727 napisał(a)
Asiu.
Chociaż w wątku Madzi dużo jest różnych praktycznych porad, to ja nie chciałbym jednak ciągnąć tego tematu dalej.
1) substancja z której wykonane są kredki przylega do ściany tylko powierzchownie. Zawarte w niej woski są trudno zmywalne, lecz łatwo dają się skruszyć. Ponadto napisałem, że gąbka z mikrowłókien usuwa mikrometrowej grubości warstwy czyszczonych powierzchni. Nie zauważysz tego gołym okiem jeżeli ściana jest świeżo malowana. Na starszej powłoce w tym miejscu pozostanie jaśniejsza plama. Uwierz mi na słowo, że z długopisem który zawiera tusz z dodatkiem alkoholu pozbycie się jego śladów na ścianie nie byłoby już takie łatwe.
2)Gąbeczka z kamiennej podłogi nie wymywa zabrudzeń ponieważ nie zawiera ona w sobie żadnych detergentów.
Z tego powodu iż kamień jest twardszy od mikrowłókien zastosowanych w technologii jej produkcji, to wszelkie zabrudzenia są z niego zeszlifowane powierzchniowo. Po takim zabiegu dodatkowo należałoby przemyć podłogę wilgotnym mopem lub szmatką, aby zebrać zeskrobane nieczystości. W tym przypadku gąbeczka będzie spełniać swoje zadanie przez dłuższy czas nie uszkadzając w żaden sposób podłogi. Na ceramicznych płytkach z których wykonuje się glazurę lub terakotę ten numer już nie przejdzie. Po jakimś czasie płytki stracą swój pierwotny blask.

Tylko moje podlogowe plytki to wlasnie plytki a nie kamien i nie straca blasku bo go nigdy nie mialy bo sa matowe. A gąbka nie moze dzialac jak papier scierny skoro jej nawet nie przyciskam do podlogi.papier scierny potrzebuje nacisku bu zadzialac.
waldek727 23:19, 12 wrz 2015

nawigatorka napisała:

...albo brud z bardzo porowatej kamiennej podłogi.

Asiu.
Miłego sprzątania ,,magiczną gąbeczką". Ja w swoim poście nikogo do niczego nie namawiam. Przedstawiłem tylko na czym polega magia materiału z którego zrobiona jest tzw gąbka i czego należy się po niej spodziewać w trakcie długotrwałego jej stosowania.
Drobnym papierem ściernym tzw wodnym, też gładzi się obrabiane powierzchnie bez użycia jakiejkolwiek siły.
nawigatorka 07:58, 13 wrz 2015

waldek727 napisał(a)
nawigatorka napisała:

Asiu.
Miłego sprzątania ,,magiczną gąbeczką". Ja w swoim poście nikogo do niczego nie namawiam. Przedstawiłem tylko na czym polega magia materiału z którego zrobiona jest tzw gąbka i czego należy się po niej spodziewać w trakcie długotrwałego jej stosowania.
Drobnym papierem ściernym tzw wodnym, też gładzi się obrabiane powierzchnie bez użycia jakiejkolwiek siły.

Papieru wodnego nie raz urywalami jakos bez uzycia docisku moj nie dzialal i Tobie milego sprzetania Waldku.
aleksandra_g 10:23, 13 wrz 2015

Miło było mi was gościć szoguny! mam nadzieję, że nie narobiłam Darkowi za dużego przypału?
nicol21 18:13, 13 wrz 2015

I znów napatrzyłam się na lewitujące drzewa w rozplenicach - super widok! Jak liście będą wybarwione jesiennie to będzie to jeszcze fajniejszy widok!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
ewa004 18:48, 13 wrz 2015

A dla mnie najważniejsze że zmyłam ze ściany kredki
Madzenka 19:42, 13 wrz 2015

Znalazłam takie magiczne gąbeczki na A, po 49 szt za 100... Co mam z taka iloscią zrobić?