Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród niby nowoczesny ale...

Ogród niby nowoczesny ale...

aleksandra_g 22:07, 10 wrz 2015

przebieram już nożkami :]
katiaxx 22:13, 10 wrz 2015

zrobię se taką śliwkę, jeszcze nie wiem gdzie, wygląda jak narysowana, musi być w słońcu ?
a te pędzelki brązowe z malepartusa som ?
Jagodaa 22:26, 10 wrz 2015

malkul napisał(a)

Dawno brzydko nie mówiłam

a to takie Zajebiste

a ja w ogóle brzydko nie mówię , więc Cię wykorzystam i zacytuję
Madzenka 00:20, 11 wrz 2015

Dzięki za info o sesleri
pozdrawiam z Dźwirzyna. ....
waldek727 00:46, 11 wrz 2015

babka napisał(a)

Ktoś mnie oświeci o co chodzi z tą gąbką ??

Spytaj siakową. Zamówiła sobie 500 sztuk.
gruba_dynia 08:59, 11 wrz 2015

Zrobiłam w tym roku u siebie taką rozpiętą śliwkę jak Ty, ale renklodę. I teraz nie wiem co dalej, jak ją przycinać. Widzę, że u Ciebie jest dość rzadka ale owocuje. Czy możesz jakoś łopatologicznie wytłumaczyć co i kiedy ciąć? Do tej pory ją ukrzyżowałam i obcięłam wszystko co wychodzi poza stelaż i lekko prześwietliłam gałązki. Od tamtej pory wypuściła z tych poziomych gałęzi małe gałązki rosnące pionowo do góry, ale też są już dość długie. No i nie wiem co dalej. Chciałabym żeby owocowała.

Pooglądałam w internecie takie drzewa i generalnie mają po kilka konarów grubych i obwieszonych owocami pojawiającymi się na krótkich gałązkach. Czyli co, te gałązki które wyrosły pionowo do góry wyciąć? Skrócić?
Magda70 09:01, 11 wrz 2015

Madzenka napisał(a)
Dzięki za info o sesleri
pozdrawiam z Dźwirzyna. ....

Ta...ja przyjeżdżam a Ty pewnie wyjeżdżasz

Madżen , mam jeszcze tę drugą seslerię....wyższą ale nie jestem na 100% pewna , że to jesienna więc jak dopytam to potwierdzę i wtedy pomoge więcej....
Magda70 09:03, 11 wrz 2015

katiaxx napisał(a)
zrobię se taką śliwkę, jeszcze nie wiem gdzie, wygląda jak narysowana, musi być w słońcu ?
a te pędzelki brązowe z malepartusa som ?

Kasiu...rób ale nie śliwkę...najlepiej i najłatwiej to jabłoń lub grusza. Śliwa średnio się na to nadaje ale u mnie nie było innego wyjścia.

Pędzelki to albo malepartus albo krater...zawsze je mylę bo mam i te i te...
beta 09:09, 11 wrz 2015

Magda70 napisał(a)

oki

a byłaś w ten weekend tam gdzie mialaś być??

hahahaha...jaka konspira

nie nie byłam....siedziałam w domku
Magda70 09:10, 11 wrz 2015

gruba_dynia napisał(a)
Zrobiłam w tym roku u siebie taką rozpiętą śliwkę jak Ty, ale renklodę. I teraz nie wiem co dalej, jak ją przycinać. Widzę, że u Ciebie jest dość rzadka ale owocuje. Czy możesz jakoś łopatologicznie wytłumaczyć co i kiedy ciąć? Do tej pory ją ukrzyżowałam i obcięłam wszystko co wychodzi poza stelaż i lekko prześwietliłam gałązki. Od tamtej pory wypuściła z tych poziomych gałęzi małe gałązki rosnące pionowo do góry, ale też są już dość długie. No i nie wiem co dalej. Chciałabym żeby owocowała.

Pooglądałam w internecie takie drzewa i generalnie mają po kilka konarów grubych i obwieszonych owocami pojawiającymi się na krótkich gałązkach. Czyli co, te gałązki które wyrosły pionowo do góry wyciąć? Skrócić?

Dynia...jak już pisałam wcześniej...śliwa średnio nadaje się na takie prowadzenie.
Ja przycinam wiosna po kwitnięciu, te właśnie wszystkie co lezą do góry idą aut...ale też nie całe bo jak widzę kwiat czyli przyszły owoc to zostawiam (ale nie całą lecz taki kikut z kwiatem) i jesienią po "zbiorze" owoców wycinam resztę. Ogólnie tnę zawsze jak widzę, że coś wystaje. Nie cackam się.