Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku cz.II

Ogród Sylwii od początku cz.II

Matka 16:02, 07 lip 2015

Syla, ja pacze i placze
Gardenarium 16:05, 07 lip 2015

Syla napisał(a)

Prawie jakbym patrzyła na swój ogród, pomyliło mi się.

Instagram Ogrodowiska
Juzia 16:16, 07 lip 2015

Ale komplementa szefowa rzuciła!

Wow!
Syla 16:33, 07 lip 2015

ren133 napisał(a)

Sylwio
Jakie tu masz hosty? One dają radę w słońcu?

Te pod cisami to praying hands te pod klonem to nie wiem Choć to strona południowa to po godzinie 11.00 jest cień a to zasługa starych lip poza ogrodzeniem i wysokiego zielonego żywopłotu sąsiadki ...
Syla 16:40, 07 lip 2015

annamazur napisał(a)
Syla czy Twoja szałwia to dokładnie nazwa: Szałwia wspaniała "Sensation Depp Blue" (Salvia Nemorosa)?

Która z roślin jest Ci bardziej bliska - szałwia czy lawenda? Która dłużej kwitnie i robi większe wrażenie? Jeśli można tak porównywać te rośliny.

Na razie mam u siebie lawendę, szałwią właśnie się zauroczyłam.
Co do lawendy - u mnie na skarpie rośnie od września ubiegłego roku - strona południowa, kępy wspaniałe; niżej w ogrodzie na ciężkiej zbitej, gliniastej ziemi lawenda nie jest w połowie tak udana jak ta ze skarpy (od razu widać co jej bardziej pasuje).

Diękuję za odpowiedź jak gęsto sadzić rododendrony.

Pozdrawiam.

Nazwa mojej szałwii to szałwia nemorosa sensation deep blue (chyba) bo na mojej było jedynie deep blue
Obie są mi mocno bliskie , obie uwielbiam , obie mi zaczynają w tym samym czasie kwitnąć i obie w tym samym czasie tnę z tym wyjątkiem , że lawenda pięknie pachnie
Lawenda lubi suche podłoże a z tego co widzę po szałwii odwrotnie (u mnie w gabionie ma mocno mokro)
Syla 16:43, 07 lip 2015

Konieczki napisał(a)
Kurde ja to bym nie wychodziła z wojego ogrodu. Rośliny przepiękne, fantastycznie poukładane, architektura ogrodowa wkomponowana idealnie. Cud, miód, malina
I zdjęcia bez retuszu dla mnie piękniejsze.

Rany ... zaczerwieniłam się Dzięki ..... Oj tam retusz ... brak, bo czasu było brak .... Wiem, wiem nie lubisz a mnie nie przeszkadzał choć nie wychodzi jeszcze
frezja 17:29, 07 lip 2015

Gardenarium napisał(a)

ooo..to rodzaj wyróznienia Sylwio)
malkul 17:47, 07 lip 2015

Gardenarium napisał(a)

no tak , mozna się pomylić
Tess 17:52, 07 lip 2015

No co Wy bo stożki?
Syla 18:04, 07 lip 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Niesamowite! Możeby tym metalowym kulom troszkę nóżki skrócić? Świetne kolory i ten błękit iglestego drzewa do tych carexów - .

Ile roboczogodzin spędzasz w swoim ogrodzie?

Ba biało zielona hosta koło brzóz to Ice&Fire? Choć wolno przyrasta (u mnie) - bardzo ją lubię.

Ewuś , dzięki za podpowiedź odnośnie kulek ... może uda się je powciskać ... ciąć nie będę
Ogród nie jest dopieszczony jak chciałabym aby był ... ale i nie mam na tyle czasu aby być w nim od rana do wieczora choć dwa razy w tygodniu w momentach kiedy jest najwięcej pracy . Spędzam po parę godzin dziennie choć nie zawsze , są i takie dni kiedy mnie w nim nie ma .... Nie umiem w nim odpoczywać - to jeszcze przede mną
Hosta o którą pytasz to Ice & Fire ... ładna jest , wyrazista i lubię ją choć masz rację , wolno przyrasta