Dzięki To jeszcze skorzystam Sylwia z Twojego doświadczenia i z tego, że też mieszkasz w okolicach Krakowa i spytam o kulki i stożki bukszpanowe, które kupiłam tydzień temu i trzymam na tarasie. Czy trzymać je cały czas na zewnątrz, czy jednak w garażu przy obecnych temperaturach. Na najbliższe noce zapowiadają w moich okolicach ok. 0 stopni. Jak często powinnam je podlewać, dopóki nie posadzę ich na rabacie ? Czy mogę je cały czas trzymać w garażu do momentu sadzenia, żeby nie biegać z nimi tam i spowrotem ( na noc do garażu, a w w dzień na pole) ? Czy posadzone wreszcie na rabacie są już w miarę "bezpieczne", nawet jeśli przyjdzie niewielki mróz ? Sorry, że aż tyle ( może głupich )pytań, ale nigdy nie kupowałam roślinek tak wcześnie, zawsze od razu sadziłam, a teraz dopiero przygotowuję rabatę i nie chciałabym stracić kasy, którą wydałam ...
Ja swoje zakupione kulasy trzymam na zewnątrz przy wejściu do domu .... to jest zaciszne miejsce .... powyciągałam również szczepione róże posadzone w donicach i to już jest wszystko na zewnątrz ale jak napisałam w zacisznym miejscu ......
Jeśli już znalazłaś docelowe miejsca dla swoich zakupów to posadź - ja bym tak zrobiła ....Tuż przed przymrozkami sadziłam kopane z gruntu bukszpany i wszystkie się przyjęły .....