Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku cz.II

Ogród Sylwii od początku cz.II

Paulaa 21:13, 12 mar 2014

Syla w jakiej ziemi sadziłaś swoje RH?
Syla 21:15, 12 mar 2014

Paulaa napisał(a)
Syla w jakiej ziemi sadziłaś swoje RH?

kwaśnej .... kupowałam specjalną do różaneczników
Syla 21:16, 12 mar 2014

Tusiala napisał(a)
Sylwia a może byś Synkowi dała aparat żeby porobił nam trochę zdjęć?

obiecuję , zrobię , wstawię
Syla 21:17, 12 mar 2014

MalgosiaR napisał(a)

Konrad, możesz wejść na mój wątek żeby zobaczyć wielkościowo wrzuciłam zdjęcia.
Nie wiem jak w innych sklepach, wszystkie moje kulasy bukszpanowe kupiłam w ikei więc nie mam porównania.

Małgosia załatwiła sprawę , Konrad już wie super
Syla 21:20, 12 mar 2014

MalgosiaR napisał(a)
Syla,

byłam dzisiaj w ikei i udało mi się kupić 14 kul bukszpanowych, jupi.
Wiem że sporo osób tu zagląda więc napiszę, że można też dostać hedere helix - bluszcz za niecałe 10zl.

Krokusy zwiastują wiosnę ;') nastrajają radośnie

Odnośnie donic jeszcze ja dorzucę swoje 5 groszy, po pierwsze to po prostu cudne!!, po drugie nie wiem czy masz odprowadzenie wody. Polecam przewiercić nawet małą jedną dziurę żeby woda miała gdzie schodzić. Ja mam donice poliwęglanowe na tarasie - dużo mniejsze niż Twoje- ale popełniłam błąd i nie nawierciłam otworów od dołu przez co 3 największe mi popękały. Zebrało się zapewne dużo wody i przy lekkim mrozie donica zaczęła pracować - skurczyła się- a potem woda rozepchała donice i niestety do wyrzucenia . Na dnie donic miałam sporą ilość keramzytu. No cóż uczę się na błędach

Miłego dnia

W tych okrągłych nie ma i będę robić odwierty w tych dużych prostokątach są dwie dziury....

Cieszą mnie Twoje zakupy
Syla 21:23, 12 mar 2014

Netka napisał(a)
Ok, dzięki Szukam czegoś zimozielonego na skarpę, zamiast jałowców, które tam posadziłam zanim na forum trafiłam I teraz wysadzać muszę ... A Limeglow byś polecała, mimo ogólnej Ogrodowiskowej niechęci do jałowców ?

Limeglow również wyprowadziły się do sąsiadki Ale są super - polecam !!! i nie rosną wielkie ...w zimie przybierają rudawy odcień a w lecie żółty
Syla 21:25, 12 mar 2014

Mirka napisał(a)
Uuu oczka się zamykają ale twardo na zdjęcia czekam a tu rozczarowanko Sylką.Nic zajrzę jutro a tym czasem pozdrawiam serdecznie.

oj oj oj to będzie kolejne rozczarowanko ..... jeszcze nie mam pozdrówka
Netka 23:35, 12 mar 2014

Syla napisał(a)

Limeglow również wyprowadziły się do sąsiadki Ale są super - polecam !!! i nie rosną wielkie ...w zimie przybierają rudawy odcień a w lecie żółty

Dzięki To jeszcze skorzystam Sylwia z Twojego doświadczenia i z tego, że też mieszkasz w okolicach Krakowa i spytam o kulki i stożki bukszpanowe, które kupiłam tydzień temu i trzymam na tarasie. Czy trzymać je cały czas na zewnątrz, czy jednak w garażu przy obecnych temperaturach. Na najbliższe noce zapowiadają w moich okolicach ok. 0 stopni. Jak często powinnam je podlewać, dopóki nie posadzę ich na rabacie ? Czy mogę je cały czas trzymać w garażu do momentu sadzenia, żeby nie biegać z nimi tam i spowrotem ( na noc do garażu, a w w dzień na pole) ? Czy posadzone wreszcie na rabacie są już w miarę "bezpieczne", nawet jeśli przyjdzie niewielki mróz ? Sorry, że aż tyle ( może głupich )pytań, ale nigdy nie kupowałam roślinek tak wcześnie, zawsze od razu sadziłam, a teraz dopiero przygotowuję rabatę i nie chciałabym stracić kasy, którą wydałam ...
Syla 09:45, 13 mar 2014

Netka napisał(a)

Dzięki To jeszcze skorzystam Sylwia z Twojego doświadczenia i z tego, że też mieszkasz w okolicach Krakowa i spytam o kulki i stożki bukszpanowe, które kupiłam tydzień temu i trzymam na tarasie. Czy trzymać je cały czas na zewnątrz, czy jednak w garażu przy obecnych temperaturach. Na najbliższe noce zapowiadają w moich okolicach ok. 0 stopni. Jak często powinnam je podlewać, dopóki nie posadzę ich na rabacie ? Czy mogę je cały czas trzymać w garażu do momentu sadzenia, żeby nie biegać z nimi tam i spowrotem ( na noc do garażu, a w w dzień na pole) ? Czy posadzone wreszcie na rabacie są już w miarę "bezpieczne", nawet jeśli przyjdzie niewielki mróz ? Sorry, że aż tyle ( może głupich )pytań, ale nigdy nie kupowałam roślinek tak wcześnie, zawsze od razu sadziłam, a teraz dopiero przygotowuję rabatę i nie chciałabym stracić kasy, którą wydałam ...

Ja swoje zakupione kulasy trzymam na zewnątrz przy wejściu do domu .... to jest zaciszne miejsce .... powyciągałam również szczepione róże posadzone w donicach i to już jest wszystko na zewnątrz ale jak napisałam w zacisznym miejscu ......

Jeśli już znalazłaś docelowe miejsca dla swoich zakupów to posadź - ja bym tak zrobiła ....Tuż przed przymrozkami sadziłam kopane z gruntu bukszpany i wszystkie się przyjęły .....
MalgosiaR 10:23, 13 mar 2014

Syla, Ty z mych okolic, powiedz mi czy znasz jakiegoś szklarza lub inne miejsce gdzie zrobią mi dziury w szklanej kuli? Potrzebuje do ciurkadełka.