Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku cz.II

Ogród Sylwii od początku cz.II

Syla 21:32, 26 mar 2014

Jagodaa napisał(a)

Ewa, dzięki! To ja się faktycznie wstrzymam. Tak podejrzewałam, że to może wina duszenia się w doniczkach i/lub ostrego słońca + mało wody.

Ewa już odpowiedziała ....jak wsadzisz do dobrze zaprawionego dołka , podlej .... i poczekaj ok 2 tygodni z nawożeniem ..... Może być tak , że roślinka którą kupiłaś w doniczce dostała już nawozu granulowanego więc wówczas w sezonie można zastosować np. oprysk z florowitu oczywiście w dobrą chwilę po posadzeniu .... Ja tak robię .....
Syla 21:35, 26 mar 2014

Jagodaa napisał(a)
Sylwia, czytałam kiedyś u Ciebie, że planujesz jakąś akcję ratunkową dla żółknącej choiny. NIe zanotowałam sobie wtedy i nie pamiętam co to było...

Co im teraz serwijesz na start? Kupiłam sadzonki na żywopłot i chciałabym im jakoś dopomóc, bo zeszłoroczne przyrosty są właśnie żółtawe. No i nie wiem, czy przed posadzeniem coś w ogóle robić, czy dopiero po jakimś czasie, jak będą w gruncie. Na razie są w doniczkach i jeszcze chwilę poczekają, aż przygotuję rabatę.

Mocno podlej i przechowuj w cieniu .... jeśli masz ich mało to posadź w grunt wraz z doniczką (będą miały wilgotniej i nie będzie trzeba podlewać codziennie )
Syla 21:40, 26 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)
Sylwia tak sobie muślę o Twoich donicach.... I boję się, że popękaly od wiercenia dziur w dnie???

Nie wiem .... Dwie duże miały już zrobione odwierty w kolejnych zrobił M ..... Jedna duża donica jest w porządeczku .... nic jej nie jest .... inne są lekko spękane i mają niewielkie odpryski w miejscach pęknięć
KonradJot 22:14, 26 mar 2014

Sylwia pamiętasz o mnie?
Pozdrawiam
Syla 22:34, 26 mar 2014

KonradJot napisał(a)
Witam

Sylwia czytałem o Twoich donicach, bądź dobrej myśli. Uważam, że wszystko się dobrze zakończy.

Mam do Ciebie pytanie odnośnie altany. Interesuje mnie czy te podstawy metalowe w których są ustawione słupy ( te przy podłodze) zamawiałaś pod wymiar belki? Kupowałaś jakieś gotowe? Jaki masz przekrój belki-chodzi mi o wymiary, jaka jest gruba? Wygladają tak solidnie, a nie takie zapałeczki. Masz jakieś zdjęcia z prac przy altanie oprócz tych, które zaimeściłaś, takie bardziej szczegółowe niż ładnie wyglądające.

Pozdrawiam
\

Nie zapomniałam .... skończyłam w między czasie czytać lekturę do snu dziecku od tak wszystko na raz

Już odpowiadam podstawy metalowe były robione na zamówienie , natomiast przekrój belki wynosi 20cm ....parę zdjęć mam ale nie są szczegółowe ....
Syla 22:35, 26 mar 2014

Karmina napisał(a)
Sylwio, moi sąsiedzi kupili Twój zestaw, siedziałam w sobotę na kawce u nich, meda wygodne i piękne. Im akurat podszedł beż do brązu na tarasie i okiennicach, ale szare poduchy też fajnie się komponują, nie gryzą się z ciepłym zestawem. Pamiętaj, że "tafla" na stoliku nie jest przytwoerdzona na stałe, sąsiadka przy pierwszym przemeblowaniu kiedy podnosiła stolik/pufę stłukła to coś, bo się szybko wyslizgnęło i uderzyło o kamienny taras.
A jak już zainstalujesz się u siebie to przyjadę posiedzieć przy kawce

Będzie kawa na tarasie jak tylko słońce nas zacznie rozpieszczać
Syla 22:41, 26 mar 2014

Borbetka napisał(a)
Odbiegając od tematu mebli , zapytam czy kupowałaś margerytki z rozsady czy siałaś sama? Do jakiej wysokości dorastają? Nadają się na krawędź rabaty czy coś przed nimi musi być jeszcze? Śliczne są. Jak długo kwitną?

kupiłam jak kwitły ..... one mi się nie pokładają ale dziewczyny tu pisały , że ich tak ..... może są różne odmiany .... nie wiem ..... Na oko to rosną do 40cm właśnie na krawędzi rabaty .... Kwitnie VI-VII chyba ... bo nie bardzo pamiętam
Syla 22:42, 26 mar 2014

Gabisia napisał(a)
Meble są świetne - moim zdaniem najładniejsze na rynku , w tym sezonie
Będą pasować.

zakupione i zaraz wstawię zdjęcie
Syla 22:43, 26 mar 2014

atena35 napisał(a)

Właśnie zauważyłam w prawym dolnym rogu , no i też wydają się brązowe ale zapewaniam cię, że są szare
W O.. też wydawały mi się brązowe, oni tam coś ze światłem mają Stąd całe zamieszanie.
Ale co tam...
Cieszę się że wybrałaś, oby się nam sprawdziły

One w sklepie wyglądały na brązowe - może rzeczywiście to wina oświetlenia
Syla 22:45, 26 mar 2014

Milena7770 napisał(a)
Syla chodzi mi o tuje aurea nana, pomiędzy nimi masz bordowe żurawki jako tło szmaragdy i pomiędzy jakieś trawki. Potem poszukam zdjęcia.

to jest wąska rabata ..... thuje smaragd potem trawy malepartus bardzo blisko posadzone i następnie Aurea Nana którą muszę koniecznie przesadzić bo tyły brązowieją ..... za bliskie sąsiedztwo traw.... Rabata ma ok 1,5m szerokości