Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku cz.II

Ogród Sylwii od początku cz.II

Pszczelarnia 20:14, 25 mar 2014

Jagodaa napisał(a)
Sylwia, czytałam kiedyś u Ciebie, że planujesz jakąś akcję ratunkową dla żółknącej choiny. NIe zanotowałam sobie wtedy i nie pamiętam co to było...

Co im teraz serwijesz na start? Kupiłam sadzonki na żywopłot i chciałabym im jakoś dopomóc, bo zeszłoroczne przyrosty są właśnie żółtawe. No i nie wiem, czy przed posadzeniem coś w ogóle robić, czy dopiero po jakimś czasie, jak będą w gruncie. Na razie są w doniczkach i jeszcze chwilę poczekają, aż przygotuję rabatę.

Jagodo, one pewnie są zabiedzone. Ale świeżo po posadzeniu nie powinnaś dawać im nawozu - chodzi o to, że powinny same chwycić się gleby. Z czasem możesz im nawozu do iglaków (np. z żelazem) podsypać. Moje też takie były ale żyzna gliniasta gleba i woda zrobiły swoje. To bardzo wytrzymałe iglaki.
Paulaa 08:47, 26 mar 2014

Syla mam pytanko odnośnie nawożenia:
czym psikasz bukszpany?
czym cisy?
czym resztę?
czytałam u Ciebie że florowitem, ale czy iglaki (tuje) też florowitem, czy pinivitem?

Pozdrawiam i macham
malkul 14:10, 26 mar 2014

jak sprawa donic?
Agacia 19:09, 26 mar 2014

Super mebelki Sylwia, nawet nie wiedziałam, że sztuczna wiklina może być już taka podobna do prawdziwej. Raczej jestem przyzwyczajona do takich kompletów, które na Twojej fotce ze sklepu stoją obok Twojego zestawu. I kolorystycznie jak ulał. Ależ to będzie relax!!!
Syla 20:54, 26 mar 2014

Agacia napisał(a)
Super mebelki Sylwia, nawet nie wiedziałam, że sztuczna wiklina może być już taka podobna do prawdziwej. Raczej jestem przyzwyczajona do takich kompletów, które na Twojej fotce ze sklepu stoją obok Twojego zestawu. I kolorystycznie jak ulał. Ależ to będzie relax!!!

Mebelki już rozłożone .... poduchy na razie służą do skakania w ogrodzie zimowym myślę , że jest ok ...
Syla 20:56, 26 mar 2014

malkul napisał(a)
jak sprawa donic?

zrobiłam kolejne zdjęcia i wysyłam na prośbę pana ..... dwie wysokie prostokątne delikatnie odpryskują jedna w stanie nienaruszonym , dlatego nie wiem co się stało .....Przy kwadratach również podobnie .... Zobaczymy jak się sprawa potoczy . Jestem dobrej myśli
Jagodaa 21:21, 26 mar 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Jagodo, one pewnie są zabiedzone. Ale świeżo po posadzeniu nie powinnaś dawać im nawozu - chodzi o to, że powinny same chwycić się gleby. Z czasem możesz im nawozu do iglaków (np. z żelazem) podsypać. Moje też takie były ale żyzna gliniasta gleba i woda zrobiły swoje. To bardzo wytrzymałe iglaki.

Ewa, dzięki! To ja się faktycznie wstrzymam. Tak podejrzewałam, że to może wina duszenia się w doniczkach i/lub ostrego słońca + mało wody.
KingaR 21:22, 26 mar 2014

Mam prośbę, czy pamiętasz może w jakim rozstawie sadziłaś tutaj lawendę ?

Przykra sprawa z tymi donicami (takie ładne...) trzymam kciuki, żeby dostawca jak najszybciej rozwiązał problem.
Syla 21:27, 26 mar 2014

Paulaa napisał(a)
Syla mam pytanko odnośnie nawożenia:
czym psikasz bukszpany?
czym cisy?
czym resztę?
czytałam u Ciebie że florowitem, ale czy iglaki (tuje) też florowitem, czy pinivitem?

W tym sezonie koleżanka pomierzyła mi ph gleby i okazało się , że tam gdzie powinno być zasadowe mam kwaśne i odwrotnie ..... Dlatego zastosowałyśmy azofoskę doglebowo pod prawie wszystko , biohumus doglebowo pod wszystko. Dolomit pod lawendy i cisy wraz z azofoską , siarczan magnezu na świerki i choinę kanadyjską w oprysku, siarczan amonu pod kwaśnolubne ....
Syla 21:29, 26 mar 2014

KingaR napisał(a)
Mam prośbę, czy pamiętasz może w jakim rozstawie sadziłaś tutaj lawendę ?

Przykra sprawa z tymi donicami (takie ładne...) trzymam kciuki, żeby dostawca jak najszybciej rozwiązał problem.

sadziłam chyba co 30cm ....