Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku cz.II

Ogród Sylwii od początku cz.II

Madzenka 19:00, 16 lut 2015

Moje 2 sosny szczepione też ciągle dostaja nowe miejscówki...
Syla 19:13, 16 lut 2015

Zielona napisał(a)
Myślałam, że rh jednak przesadziłaś. Jeśli zostaną tak, jak jest, to jakie są minusy?

Obawiam się , że thuje mogą brązowieć w miejscach mocno zacienionych przez różaneczniki (choć nie wiem czy słusznie myślę ) ... Co sezon wyłamuję nowe przyrosty i nie dopuszczam do dużego wzrostu ... i ... albo będę tę czynność powtarzać co roku o ile nie zdecyduję się na przesadzenie albo przesadzę i pozwolę rh się rozrosnąć ...Tak czy owak może dojść do brązowienia ... Choć nie koniecznie bo rh nie są zbite i światło dociera do dolnych partii gałęzi ... Od takie głośne dylematy

Zielona 19:25, 16 lut 2015

Tak sobie myślałam. Tyle, że racją jest, że akurat ten rh nie ma jakiegoś bardzo zwartego pokroju. Chyba, że urośnie taki, jak u Bogdzi Wtedy zbrązowieją nam całe tuje, haha
Ale może wtedy po prostu rh będą "robiły" za żywopłoty zimozielone
Syla 19:26, 16 lut 2015

Madzenka napisał(a)
Moje 2 sosny szczepione też ciągle dostaja nowe miejscówki...

Przez sentyment nie mogę się rozstać z kilkoma roślinami ... niestety , przywiązanie jest silniejsze
Syla 19:29, 16 lut 2015

Zielona napisał(a)
Tak sobie myślałam. Tyle, że racją jest, że akurat ten rh nie ma jakiegoś bardzo zwartego pokroju. Chyba, że urośnie taki, jak u Bogdzi Wtedy zbrązowieją nam całe tuje, haha
Ale może wtedy po prostu rh będą "robiły" za żywopłoty zimozielone

Martuś ... Tak czy owak , nie mam tam na tyle miejsca aby dogodzić każdej roślinie ... Ktoś musi ucierpieć Ale plusem przez obrywanie nowych przyrostów jest również to iż dolne partie rh ładnie się zagęściły
Zielona 19:34, 16 lut 2015

A wytłumacz mi, jak Ty to robisz? - obrywasz je, kiedy wyrastają wiosną i nie dopuszczasz do kwitnienia w miejscu tego przyrostu? I wtedy co - wyrastają dwa nowe i robi się gęsto, czy jak?

Loosiuu 19:40, 16 lut 2015

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/photo/upload/19283/medium_IMG_9525.JPG

Te młode przyrosty też się urywa i zostawia tylko pąki, z których wyrosną nowe pędy

Zdj z artykułu Jak ciąć różaneczniki
Syla 19:53, 16 lut 2015

Zielona napisał(a)
A wytłumacz mi, jak Ty to robisz? - obrywasz je, kiedy wyrastają wiosną i nie dopuszczasz do kwitnienia w miejscu tego przyrostu? I wtedy co - wyrastają dwa nowe i robi się gęsto, czy jak?

Proces pozbywania się liści przeprowadzam jak kwiaty przekwitną . Wówczas obrywam przekwitły kwiatostan wraz z pojawiającymi się nowymi przyrostami liści ...
Poszukam w zdjęciach ... powinnam mieć takie na których pokazałam co i jak ... A jak nie znajdę to pokażę na świeżo podczas wyłamywania w tym sezonie
Syla 19:53, 16 lut 2015

Loosiuu napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/photo/upload/19283/medium_IMG_9525.JPG

Te młode przyrosty też się urywa i zostawia tylko pąki, z których wyrosną nowe pędy

Zdj z artykułu Jak ciąć różaneczniki

Filip na stanowisku super
Zielona 19:55, 16 lut 2015

No tak, ale jak wyłamiesz nowe przyrosty, to gdzie pojawią się te zagęszczające roślinę?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies