Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Roztoczańskie klimaty

Roztoczańskie klimaty

Urszulla 11:39, 29 gru 2012

Fantastycznie przyrosła ta lawenda a w ogóle to doskonały pomysł w tym miejscu
Zeta 11:57, 29 gru 2012

Dzisiejszy poranek .....taką zimę lubię.
Zeta 12:06, 29 gru 2012

Gosiniak 12:18, 29 gru 2012

Ależ u Ciebie fajna kołderka i roślinki tak malowniczo wyglądają, u mnie zimy brak.
Martek 12:20, 29 gru 2012

Zeta zdjęcia rozkoszne
Pozdrawiam serdecznie i życzę
Pełnego miłości i szczęścia Nowego 2013 Roku oraz sympatycznej nocy sylwestrowej
Zeta 12:24, 29 gru 2012

Wczoraj w nocy padał deszcz i rano wszystko zamarzło ale trochę zaspałam na fajne zdjęcia ......brzozy były pokryte warstwą cienkiego lodu...... Ja jednak wstałam jak na śpiocha przystało ok 9.30 trochę za późno .........słoneczko przygrzało i nici z lodu.......( został tylko na kostce )
Przetacznik 12:43, 29 gru 2012

Ja jestem fascynatką lawendy i taka większa jej ilość robi na mnie ogromne wrażenie. Też mam kilka krzaczków i nadzieję na widowiskowe kwitnienie : )
anula_wn 13:06, 29 gru 2012

Zeta, no utknęłam dzisiaj u Cebie na dobre! piękny ogród podziwiam i będę zaglądać, masa inspiracji !
Zeta 13:24, 29 gru 2012

anula_wn napisał(a)
Zeta, no utknęłam dzisiaj u Cebie na dobre! piękny ogród podziwiam i będę zaglądać, masa inspiracji !

No na wiosnę walczę z tyłami i ja będę potrzebować od was trochę inspiracji ....
Madzenka 13:24, 29 gru 2012

Piękne fotki Zeta !! I u Was jeszcze śnieznie, u nas wiosna....

Wracając do tematu magnoli, moje kupowałam wyłącznie w ogrodnictwie. Kupuję tylko w trakcie kwitnienia takie krzaki, ktore mają dużo kwiatów, gdyż wtedy masz pewność, że już jest dojrzala i będzie stale kwitnąć. Niektore magnolie potrafią zakwitnąć po 3-7 latach więc nie warto czekać tylko kupić taką która już mocno kwitnie. Kupiłam też dwie duże magnolie późną jesienią na wyprzedaży w ogrodnictwie. Za 200 zł można kupić 2 metrowy rozlożysty krzew. Jesienia też łatwo zaobserwować czy magnolia ma pąki, ktore będa kwitły wiosną i nie należy ich mylić z drobnymi pączkami listków. Jeśli chcesz obfocę jak wygladają pąki kwiatowe magnoli a jak paki lisci.

Magnolia musi rosnąć w słonecznym ale najlepiej osłoniętym miejscu, gdyż nie lubi przeciągów i silnych wiatrow. Trzeba jej wyściółkować korą korzenia aby nadmiernie nie przesychala latem , nie lubi również nadmiaru wody, dwa razy w sezonie nawóz wiosną i w czerwcu/lipcu i nie ma opcji aby nie kwitla!
Lubi lekką lekko kwasną ziemie - ale nie taką jak rh tylko bardziej mieszanka zwykłej żyznej ziemi ogrodniczej z kwasnym torfem.

Proponuję zacząć od odmiany magnolia soulangeana widzę, ze w moich okolicach nikomu nie sprawiają problemów a kwitną jak szalone.
U ciebie może się też sprawdzić nigra, bo późno kwitnie i u Ciebie nie zaszkodza jej majowe przymrozki.

Uff ale się napisałam nt tak bezproblematycznych krzewów/drzewek....

Wpadnij do Ani ASC po poradę nt magnoli.