Martusiu, śliczne ujęcie tej rabatki na zakolu... I z barbulą w dodatku... Już dwa razy się z nią pożegnałam, więc o trzeciej nie myślę. Melduję, że już z każdego koloru cynii nasionka pozbierałam, ale zrobiłam to ze straszliwej żądzy "mieć, posiadać... już!" - teraz czekam aż następne porządnie dojrzeją i też chciwie dozbieram...
Całuski
Marta znalazłam link o o pachnących hostach, kwiaty takie jak twoje tylko inna nazwa niż podaje Marek zerknij http://encyklopediahost.info/hosta_plantaginea.html
Pewnie wszystko zależy od stanowiska.Ostatecznie nic się nie staje ja ją okryć .Uważam,że większe ma szansę niż hortensje ogrodowe,ale jak mówię ważne jest miejsce.
Martusiu, śliczne ujęcie tej rabatki na zakolu... I z barbulą w dodatku... Już dwa razy się z nią pożegnałam, więc o trzeciej nie myślę. Melduję, że już z każdego koloru cynii nasionka pozbierałam, ale zrobiłam to ze straszliwej żądzy "mieć, posiadać... już!" - teraz czekam aż następne porządnie dojrzeją i też chciwie dozbieram...
Całuski
Elfiku bardzo się cieszę .Ja też już pozbierałam i czekam na sprzyjającą pogodę,żeby zebrać kolejne.
Popaliłam stare nasiona wszystkie więc muszę zapolować na pełne nasionka.
Jeszcze by się białe przydały do kolekcji,ale skoro były w maju na targach to być może ktoś je będzie miał wiosną ...
Buziak wielki Ela
Może ktoś zna hostę ,która pięknie pachnie ? Dostałam ją od koleżanki, chciałam mieć jakąś ,która kwitnie na biało.Koleżanka przypomniała sobie o mnie i przywiozła jesienią zaszczepkę .Nie miałam pojęcia ,że naprawdę będzie taki ładny zapach Niestety nie podano nazwy
Hej Martek, będę mógł Ci pomóc bo WIEM hehe To jest jedna z pierwszych opatentowanych
host z 1965 roku. Jej pełna nazwa to 'Royal Standard'. Pachnie słodko podobnie do jaśminu
Serdeczne dzięki Marku bardzo się cieszę i jeszcze więcej wiem niż oczekiwałam.
Bardzo dziękuję
Marta znalazłam link o o pachnących hostach, kwiaty takie jak twoje tylko inna nazwa niż podaje Marek zerknij http://encyklopediahost.info/hosta_plantaginea.html
No to mamy ból
Jedyne co mogę powiedzieć po przeczytaniu i tej hoście plantaginea to,że pachnie mocno w dzień .Jednak to faktycznie podobieństwo jest wielkie.