Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowe rabaty

Kolorowe rabaty

Martek 11:43, 20 wrz 2012

Dla porównania dwa tytonie czerwony i w nogach hortensji zielony

Martek 11:53, 20 wrz 2012

To jest dowód na to,że bardzo staram się żeby żadna z roślinek ,którą miałam szczęście dostać w podarunku nie zginęła w moim ogrodzie.
Zawilec przyjechał w liczbie dwóch sadzonek kurierem wiosną zeszłego roku .Były to okazałe wielkie liście jeszcze wtedy.Nie włożyłam ich od razu do ziemi już dziś nie pamiętam czemu,ale po jakimś czasie jak zajrzałam wszystko zwiędło.Posadziłam jednak obie sadzonki.Nie wiele w konsekwencji po nich zostało.Trzeba było działać szybko ...;(
Po zimie długo było pusto już straciłam nadzieję ,ale wiedząc ,że ta roślinka lubi się panoszyć wykopałam to miejsce w którym miała być i zmieniłam na jaśniejsze.I o to efekt.
Zawilec nosi imię "Tyna"

Tess 11:57, 20 wrz 2012

Martek napisał(a)
Rzadko robię zdjęcia temu zakątkowi bo i mało się w tym sezonie tu dzieje.Przekwitają lilie to zwykle w jednorocznych siła i bylinach,ale jednych i drugich w tym roku tu mało.Po prawej stronie jest kawałeczek nowego biedaczka za 5 zł może da radę przezimować ...?

Cudne to zestawienie i ten zakątek
Dlaczego tak rzadko go pokazujesz?
boguslaw_r_ 12:46, 20 wrz 2012

Martek napisał(a)

Alez ładny ten tytoń, a ja w tym roku nie miałam to sie u Ciebie napatrzę

A proszę i nie krępuj się wąchaj )))))))
Pozdrawiam Ewo

Dzień dobry.
Marcia nie znam tego Twojego "Tytonia" a jest b. piękny i kusi mnie zapachem, co to za roślina, czy to z nasion, czy rozsady, i jak się nazywa, i czy zimuje.
Też mam takie funkie białe ale też nie znam niestety nazwy, natomiast rozrosły się ponad miarę, lubią nawóz w każdej postaci
Pozdrawiam

Bogusławie drogi to są jednoroczne tytonie ozdobne.Są różnej wysokości ten tu konkretny zielony jest średniego wzrostu jakieś może ma 50 cm jest z nasionek można kupić wiosną gotowe sadzonki Kolory są różnie chyba tylko niebieskiego i pomarańczowego nie ma
Na 220 stronie przytula się bordowy wyższy egzemplarz,który po zeszłorocznym kwitnieniu wysiał się sam
Jeszcze gdzieś wcześniej na froncie jest różowy niższy .Pachną sobie jak otwierają kielichy.W słońcu tytoń ma zamknięte i opuszczone w dół [/quote

Serdeczne dzięki, u Ciebie jak zwykle pięknie, za bramą robota im się pali w rękach, ale kiedyś w końcu skończą i będzie pięknie.

marzena 13:40, 20 wrz 2012

Martek napisał(a)

bardzo ładne zestawienie
musze też pomyśleć o tytoniach , bardzo ładne są
a ten Twój ukrywany zakątek tez bardzo fajny - podoba mi sie
Pwl 14:46, 20 wrz 2012

Martek napisał(a)
Może ktoś zna hostę ,która pięknie pachnie ? Dostałam ją od koleżanki, chciałam mieć jakąś ,która kwitnie na biało.Koleżanka przypomniała sobie o mnie i przywiozła jesienią zaszczepkę .Nie miałam pojęcia ,że naprawdę będzie taki ładny zapach Niestety nie podano nazwy

Hej Martek, będę mógł Ci pomóc bo WIEM hehe To jest jedna z pierwszych opatentowanych
host z 1965 roku. Jej pełna nazwa to 'Royal Standard'. Pachnie słodko podobnie do jaśminu
Martek 19:07, 20 wrz 2012

Tess napisał(a)

Rzadko robię zdjęcia temu zakątkowi bo i mało się w tym sezonie tu dzieje.Przekwitają lilie to zwykle w jednorocznych siła i bylinach,ale jednych i drugich w tym roku tu mało.Po prawej stronie jest kawałeczek nowego biedaczka za 5 zł może da radę przezimować ...?

Cudne to zestawienie i ten zakątek
Dlaczego tak rzadko go pokazujesz?

Konfrontacja na wprost nie jest tak ciekawa

Powiem ci coś Tess w słodkiej tajemnicy .rozchodniki znam od dziecka i niestety jako ozdoba "ogródków" cmentarnych.
Jednak przełamałam się jak zobaczyłam pierwszy raz tą roślinę w pięknej kompozycji bukietowej z ciętych kwiatów .\
Rozchodnik ma dużo walorów.Wychodzi ślicznymi różyczkami potem jest długo zielony i również atrakcyjny kiedy już zakwitnie swoimi barwami .
Stawiam na niego u siebie jak widzisz nawet ładnie komponują się przy nim inne kwiaty .Tu rudbekia i barbula oraz gasnąca już biała jeżówka
Martek 19:08, 20 wrz 2012

Pwl napisał(a)

Może ktoś zna hostę ,która pięknie pachnie ? Dostałam ją od koleżanki, chciałam mieć jakąś ,która kwitnie na biało.Koleżanka przypomniała sobie o mnie i przywiozła jesienią zaszczepkę .Nie miałam pojęcia ,że naprawdę będzie taki ładny zapach Niestety nie podano nazwy

Hej Martek, będę mógł Ci pomóc bo WIEM hehe To jest jedna z pierwszych opatentowanych
host z 1965 roku. Jej pełna nazwa to 'Royal Standard'. Pachnie słodko podobnie do jaśminu

Serdeczne dzięki Marku bardzo się cieszę i jeszcze więcej wiem niż oczekiwałam.
Bardzo dziękuję
Martek 19:16, 20 wrz 2012

marzena napisał(a)

bardzo ładne zestawienie
musze też pomyśleć o tytoniach , bardzo ładne są
a ten Twój ukrywany zakątek tez bardzo fajny - podoba mi sie

No na tej rabacie frontowej nr 3 jeszcze nic nie ma Konika ,bukszpan dwie żurawki testuję ,tam co nieco jeszcze tymczasowo posadzone więc tytoń przy hortensji się przydał
Kolor jest ładny
Dziękuję Marzenko za ciepłe słowa.
Wypatrywałam cię w wiadomościach jak pokazywali co Donald robi jak ... Czasami przypadkiem można wypatrzeć
barbara_kraj... 19:42, 20 wrz 2012

Marto, zdjęcia obejrzałam, odpowiedziałam jak umiałam Zajrzyj