Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowe rabaty

Kolorowe rabaty

Martek 23:44, 05 paź 2012

barbara_krajewska napisał(a)

Winogron po ścięciu

Muszę przyznać, że pięknie go przycięłaś

Wypożyczam twoje zdjęcie aby zaznaczyć miejsce, które mnie nurtuje. To to zaznaczone kółkiem.
Czy z kąta liścia wyrasta pęd? Czy takich pędów zostawiłaś więcej? To ważne!

Basiu ja nie wiem co ty na tym zdjęciu widzisz ja nic nie widzę ))))))))))
Chyba to co zaznaczyłaś to ucięłam boczny pęd na 2,3 oczka jak kazałaś ,ale czy to akurat jest to ,czy jakiś urwany liść nie wiem.
Jutro zrobię zbliżenie.Z okna robiłam to zdjęcie.

Pięknie go przycięłam,ale czemu pędy które miały owocować ...?)))))))))))Świetnie,dzięki
viva 23:44, 05 paź 2012

Marto, Basiu ja też tu podczytuję o cięciu winorośli... muszę się w tym temacie podszkolić. Mam młode sadzonki, jeszcze nie owocowały.
Martek 23:44, 05 paź 2012

weronika77 napisał(a)
Witaj Marto.
Pytałaś o roślinkę, po której chodzę... Mam ścieżkę z kamieni i karmnika ościstego. Depcze też po przekwitniętych floksach szydlastych, jak muszę coś w pobliżu zmienić, wyplewić. Podobnie mi służył barwinek.
Marcinków nie pryskałam. Przesadzam co trzy lata lub sadze im do towarzystwa aksamitki by spałaszowały nicienie. Pozdrawiam.

Witaj Weroniko
Byłam u ciebie i czytałam wszystko dziękuję serdecznie
Pozdrawiam
Martek 23:48, 05 paź 2012

viva napisał(a)
Marto, Basiu ja też tu podczytuję o cięciu winorośli... muszę się w tym temacie podszkolić. Mam młode sadzonki, jeszcze nie owocowały.

Tylko nie ucz się ode mnie )))))))))))))))))))
Ja mam od tamtej wiosny tą odmianę winorośli .Przeżyła zimę ,położona na śnieg ,trochę podmarzła to jakiś szlachetniejszy gatunek .Jak nie pomyliłam nazwy to wabi się "Ajwasz" może coś przekręcam,muszę poszukać nazwy.
Nie owocował w tym sezonie,a po moim zabiegu chirurgicznym kto wie czy w następnym wyda owoc ))))))))))))))
Martek 23:51, 05 paź 2012

Asfalt z rolki czy siatka przeciw kretom ?
Bardzo przypomina mi to akcję Danusi ze strudlami zielonymi ...

viva 23:54, 05 paź 2012

Marto, a ja widzę, że na asfalcie kładą Ci wykładzinę dywanową
Martek 00:11, 06 paź 2012

viva napisał(a)
Marto, a ja widzę, że na asfalcie kładą Ci wykładzinę dywanową

Całkiem możliwe Vivo .
Na pewno mogę powiedzieć,że sobie robią tojtoja przy moim murku tujowym.
Idę spać znowu mnie tak ciśnie,że nie wiem
Dobranoc
Martek 00:32, 06 paź 2012

Wróciłam się, miałam opowiedzieć o swoich przygodach.
Około godziny 18-tej pojechałam jak zwykle rowerem po kilka brakujących zakupów .Z daleka zobaczyłam,że zaświeca się zielone dla pieszych więc postanawiam zachować się nieprawidłowo mocno rozglądając się czy gdzieś ich nie ma. Całe skrzyżowanie stwierdzam czyste więc przejeżdżam.Przedostatni pasek zebry patrzę stoi przy przejściu wielki radiowóz ))))))))))))))))
Miałam farta nie było ich w samochodzie na chodniku sprawdzali dwóch klientów ,a właściwie zrobili całkowity przegląd rowerów to uratowało mi życie
Już drugi raz nie zauważam radiowozu ,którego trudno nie zobaczyć

Wracam do domu z zakupami .a tu z jedynych krzaków przy chodniku wylatuje mi lis.Spłoszony na mój widok wleciał na jezdnię .No to ja jak do psa ."E lisku uciekaj z ulicy" Trochę się bałam ,że może jakiś wściekły .Zdezorientowany był pobiegł w stronę tesco
barbara_kraj... 00:36, 06 paź 2012

Martek napisał(a)

Pięknie go przycięłam,ale czemu pędy które miały owocować ...?)))))))))))

Winorośl owocuje na nowych pędach zwanymi latoroślami. Wyrosną na wiosnę.

Po Twoim objaśnieniu przyjrzałam się dokładniej i doszłam do wniosku, że pęd przez Ciebie przycięty potraktowałam jako pasierba a te są zbędne!))
Pasierby, to takie dodatkowe pędy wyrastające z kąta między pędem głównym a latoroślą. Je się usuwa!
barbara_kraj... 00:43, 06 paź 2012

Marta, jak się chce w dobrym humorze iść do łóżka, to najpierw trzeba wpaść do Ciebie albo do Ani asc!!!))
Z uśmiechem na twarzy dobranoc