Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowe rabaty

Kolorowe rabaty

viva 01:21, 09 paź 2012

Marto toć Twój dom utopiony w zieleni
Martek 01:26, 09 paź 2012

Dziewczyny choinki zdobią zimą wtedy brakuje nam zieleni bardzo i to tlen w tym czasie niezbędny.Natomiast liściaste każdy na nie klnie bo liście,ale te liście stanowią ochronę na zimę dla innych roślin i zamieniają się w próchnicę tylko my chcąc szybko porządek grabimy je przed śniegami i wiosną .Trzeba je grabić pod wrażliwe rośliny.Liście to też schronienie dla wielu zwierząt i owadów.
Mnie też się podoba wiele drzew liściastych i niektóre poznała dopiero na ogrodowisku .Np. Grujecznik,który został posadzony u Asc .Dobrze zapamiętałam nazwę ?
A już u Roberta ile mi się rzeczy podoba ...
Martek 01:33, 09 paź 2012

viva napisał(a)
Marto toć Twój dom utopiony w zieleni

To wszystko za płotem ja tego nie odczuwam.Do wiosny miałam w oknie jedno drzewo dość duże i gęste ,trzeba było ściąć bo w pokoju było ciemno i nie widziałam nic prócz tej ...
Teraz ,żeby zadośćuczynić posadziłam serba na skarpie za płotem
Tam już są dwie jakieś choinki posadzone dwa sezony temu.Nie wiem co to bo to dostaliśmy od babki ,która zmieniała wszystko w ogrodzie.
Obok działka pracownicza pustoszeje od chwili robienia jezdni.Za nim zaczęli robotnicy usunęli ludziom z przed ogrodzenia cały szpaler ligustrowego żywopłotu .Teraz właściciele działki postanowili wyciąć drzewa owocowe i część już wykarczowali.Będzie więc łysiej ,już jest łysiej
Powiem im,żeby nie likwidowali wszystkiego bo to stołówka jest dla ptaków i mi śpiewają za darmo
Martek 01:41, 09 paź 2012

Zdjęcia z nocy nie wyszły chyba bateria słabnie,albo dobrej tanecznicy

Miskant i hortensja muszę te dwie piękności przesadzić w inne miejsca.Potrzebuje duchowego wsparcia ))))))

Martek 01:44, 09 paź 2012

Tu chyba widać jak tworzy się obrzeże z trawek, rabata pustoszeje bo wkładałam byliny i likwidowałam już cynie i inne rzeczy .Np.słoneczniczek wylądował za płotem w okolicach ostróżek

viva 01:48, 09 paź 2012

Ludzie nie lubią zieleni, drzew liściastych, bo trzeba sprzątać, drzewa śmiecą, ale jaka piękna zmienność przyrody jest dzięki nim.

Marto w sprawie zmian będę Cie wspierać do samej wiosny...
viva 01:50, 09 paź 2012

Swoje rabaty będziesz wypełniać bylinami?
Martek 02:02, 09 paź 2012

viva napisał(a)
Swoje rabaty będziesz wypełniać bylinami?

Dziękuję Vivo za wsparcie wiem,że na ciebie zawsze można liczyć.Z tego tytułu buziak wielki.
Będę sadzić byliny .Mam hortensje 3 w donicach muszę je włożyć ,róża Vinci czeka.Żeby to powkładać muszę wykopywać inne rośliny .
Cisa z owocami przeniosłam i hosty i tak będzie w kółko.
Generalnie na froncie będą 3 hortensje po jednej na każdej z rabat,żurawki ,kulki bukszpanowe,cisy i miskanty .Z małymi niespodziankami typu czosnek na jednej z nich .Hortensje będą i dalej jak widać na zdjęciu ostatnim stoli Vanilka ,którą poprowadzę na pniu z racji tej,że to olbrzymia roślina .
Silwer Dolar pójdzie w róg na końcu tego wycięcia.

Wariackich miejsc też nie zabraknie .Ziołowo kwietne akcenty będą w trzech miejscach gdzie dominować będzie biel z żółtym kolorem Nie mam na razie stałych pomysłów,a kocham zioła i rumianki ,i jeżówki itp.Nie wyrzucę ich za płot
Martek 02:10, 09 paź 2012

Dziś trochę tu wrzuciłam mianowicie wymieniałam cisy .Tego z owocami niestety musiałam wsadzić na zimę po lewej stronie hortensji i mini hostę ,ale tu cisa tego nie będzie.Nie ma pomysłu gdzie go wsadzić .
Anabelka ma towarzystwo host potem jest cis następnie rozchodnik obok rozchodnika hortensja Bobo przeniesiona dzisiaj i będzie miskant chyba po między koniką ,a Bobo .
Oczywiście obrzeżem polecą żurawki

Martek 02:11, 09 paź 2012

Idę spać dobranoc
Jutro wrzucę następne zdjęcia