Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowe rabaty

Kolorowe rabaty

barbara_kraj... 19:49, 10 paź 2012

Martek napisał(a)

Basieńko ja znam tego wilczomlecza bardzo go zresztą lubię.To jest podobne,ale jakiś czas jest oblepione całe w sporych liściach,dużo większych i szerszych niż wilczomlecz ,który ma je zwykle głównie na szczycie.
Ale idziemy w dobrym chyba kierunku ze skojarzeniami bo mnie też przyszło do głowy,że to jakiś krewniak .

Lepsze zdjęcie by się przydało
Martek 22:31, 10 paź 2012

barbara_krajewska napisał(a)

Basieńko ja znam tego wilczomlecza bardzo go zresztą lubię.To jest podobne,ale jakiś czas jest oblepione całe w sporych liściach,dużo większych i szerszych niż wilczomlecz ,który ma je zwykle głównie na szczycie.
Ale idziemy w dobrym chyba kierunku ze skojarzeniami bo mnie też przyszło do głowy,że to jakiś krewniak .

Lepsze zdjęcie by się przydało

Postaram się
marzena 22:45, 10 paź 2012

Marta, a czy to istotne co inne/ni mowią o roślinach ? o tym, czy przynosza szczęście itd ?
dla mnie nie ma to kompletnie znaczenia... mam takie rośliny jakie lubię i jakie mi się podobają...
grubosza też mam... a także np monsterę, o której też różnie ( podobno... ) mowią...no, niech mówią...

pozdrawiam bardzo ladne rośliny i ich kompozycje sa u Ciebie
Martek 00:35, 11 paź 2012

marzena napisał(a)
Marta, a czy to istotne co inne/ni mowią o roślinach ? o tym, czy przynosza szczęście itd ?
dla mnie nie ma to kompletnie znaczenia... mam takie rośliny jakie lubię i jakie mi się podobają...
grubosza też mam... a także np monsterę, o której też różnie ( podobno... ) mowią...no, niech mówią...

pozdrawiam bardzo ladne rośliny i ich kompozycje sa u Ciebie

Znam Marzenko twojego pięknego grubosza.
Sama też trochę formuje swoje .
Czy ma znaczenie ?To zależy od punktu siedzenia.Czasami różne rzeczy przychodzą do głowy w desperacji
Dziękuję za miłe słowa
Martek 00:41, 11 paź 2012

Ostatnio może już minęły 3 tygodnie od momentu kiedy zbiłam osłonkę na doniczkę ,była lustrzana .I tak od zastanowiłam się czy ma to jakieś znaczenie ...?
Niedawno ktoś przypomniał mi ,że grubosz to nie drzewko szczęścia .
Jeśli idzie o rośliny może mieć to znaczenie zdrowotne więc dlatego zapytałam.
Nie bez powodu dzielą rośliny na pozytywnie oddziałujące i negatywnie.
Do ,której grupy należy ten sukulent nie wiem.
Martek 00:48, 11 paź 2012

Roślina do zidentyfikowana

marzena 00:57, 11 paź 2012

Marta, no ok...wiadomo, ze moga być rosliny wydzielające jakieś nieobojętne dla nas związki chem, czy majace nawet właściwości trujace...zresztą wiele z takich roslin mamy przecież w ogrodach...choćby cis ( cały trujacy oprócz osnówki)... no, to uważamy i tyle...
mnie raczej chodziło o to sformułowanie 'przynosi szczęście' ...ale ok, dla kazdej to znaczy cos innego, albo ma sie takie przekonanie...no, wiec niech bedzie... tyle, ze ja po prostu podchodze do takich okresleń zupełnie bez emocji, po prostu racjonalnie... tak mi sie wydaje...i dla mnie nie ma to kompletnie znaczenia...
to chyba tyle o tym...

ciekawa ta roślina...ale nie umiem jej oznaczyć...przynajmniej teraz...
Martek 00:58, 11 paź 2012

Jeżówka też bezimienna ponieważ znalazłam podobne,ale nie o takiej barwie Może ktoś ją zna ?Zostawię niech będzie
To są trzy rozłogowe kwiaty,pierwszy był troszkę większy .

Martek 01:00, 11 paź 2012

marzena napisał(a)
Marta, no ok...wiadomo, ze moga być rosliny wydzielające jakieś nieobojętne dla nas związki chem, czy majace nawet właściwości trujace...zresztą wiele z takich roslin mamy przecież w ogrodach...choćby cis ( cały trujacy oprócz osnówki)... no, to uważamy i tyle...
mnie raczej chodziło o to sformułowanie 'przynosi szczęście' ...ale ok, dla kazdej to znaczy cos innego, albo ma sie takie przekonanie...no, wiec niech bedzie... tyle, ze ja po prostu podchodze do takich okresleń zupełnie bez emocji, po prostu racjonalnie... tak mi sie wydaje...i dla mnie nie ma to kompletnie znaczenia...
to chyba tyle o tym...

ciekawa ta roślina...ale nie umiem jej oznaczyć...przynajmniej teraz...

Masz rację nie powinno się za szczęścia czy nieszczęścia oskarżać roślin
Martek 01:09, 11 paź 2012

Na dobranoc opowiem co mi się przytrafiło wczoraj i wrzucę białe kwiaty na lepszy sen

Wracałam ze sklepu do domu jak zwykle obładowana siatami na kierownicy roweru.
Jedna z siatek nie wytrzymała na przejściu dla pieszych i w tym samym momencie z zielonego zrobiło się czerwone.
Grzecznie panowie czekali,aż pozbieram towar ,rower położyłam byle jak, bo przecież na drugiej kierownicy druga siatka ,pomiędzy dwupasmówką .Wcale nie patrzyłam na pędzące tiry tylko powiew jaki towarzyszy tym kolosom informował mnie co właśnie przejeżdżało .Musiałam jak najszybciej pozbierać z jezdni towar więc mogli na mnie wjechać też bym nie zauważyła...