Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W cieniu - zacieniona

W cieniu - zacieniona

JoannA 19:53, 24 wrz 2017

bogumila napisał(a)

Dalia...Sweetheart...z kłącza.Zaczynam lubić pojedyńcze,podczas deszczu nie ślimaczą się.

Grzybek występuje na razie tylko nad morzem,ale jest ekspansywny...oby nie wyparł nam naszych prawaczków.

U mnie pełne dalie były piękne ale po deszcach łamały się kwiaty więc powoli zrezygnowałam z ich sadzenia. Trochę szkoda bo piękne i bardzo je lubię.
Doczytałam o tym borowiku i rzeczywiście straszą że jest na tyle ekspansywny i może wyprzeć naszego szlachetnego. Ale podobno jest smaczny więc będzie zamiennik
Czytam właśnie że występuje narazie tylko nad morzem.
bogumila 19:57, 24 wrz 2017

an_tre napisał(a)

Śliczny ten słoneczny dzień zaklęty w kropelkach
podziwiam zbiór grzybków, u nas takich nie spotykam
trójsklepka przyciąga oko swoją delikatną urodą
D bry dzień miałaś Bogusiu, machamy do was

Robiłam fotki rano...to rosa.Takie grzybki mam po raz pierwszy...już dzisiaj jadłam...i wszystko w porządku.
Trójsklepka jest bardzo fotogeniczna...chociaż taka mikra.
bogumila 20:03, 24 wrz 2017

JoannA napisał(a)

U mnie pełne dalie były piękne ale po deszcach łamały się kwiaty więc powoli zrezygnowałam z ich sadzenia. Trochę szkoda bo piękne i bardzo je lubię.
Doczytałam o tym borowiku i rzeczywiście straszą że jest na tyle ekspansywny i może wyprzeć naszego szlachetnego. Ale podobno jest smaczny więc będzie zamiennik
Czytam właśnie że występuje narazie tylko nad morzem.

Jest smaczny...ale ja wolę tego tradycyjnego.Jest go mnóstwo...i zbieraczy też.Suszyłam i zrobiłam w słoiczkach.
Rumianka 20:19, 24 wrz 2017

Bogusiu, ogród w słoneczny dzionek od razu weselszy...masz takie wyszukane te swoje roślinne okazy...nawet rozchodnik z białymi liśćmi...Pięknie...
bogumila 20:59, 24 wrz 2017

Rumianka napisał(a)
Bogusiu, ogród w słoneczny dzionek od razu weselszy...masz takie wyszukane te swoje roślinne okazy...nawet rozchodnik z białymi liśćmi...Pięknie...

Rozchodnik mam od ubiegłego roku i mnożę...w następnym roku mogę uszczknąć kawałeczek,przyrasta słabiej od tych pospolitych.
hanka_andrus 21:24, 24 wrz 2017

Widzę, że kosisz "amerykany". U mnie ich nie spotkałam, ale może wkrótce się przemieszczą?
bogumila 21:58, 24 wrz 2017

hanka_andrus napisał(a)
Widzę, że kosisz "amerykany". U mnie ich nie spotkałam, ale może wkrótce się przemieszczą?

Haniu...tak się złożyło...zbieraczy dużo i kosze pełne.
bogumila 14:59, 25 wrz 2017

Dzisiaj kolejny piękny dzień...i clematisy nadal kwitną.Inne też wypuszczają pączki,może jeszcze zdążą zakwitnąć?

bogumila 15:34, 25 wrz 2017

...trochę zielonego...u mnie nigdy nie za wiele...
nebel 16:11, 25 wrz 2017

bogumila napisał(a)

Nie ma specjalnego miejsca i wymagań...W ub.roku wsadziłam w lipcu do dołu z ziemią kompostową {dół wielkości wiadra}.
Rośnie osłonięty szpalerem z tuj...dołem trochę zacieniony...tak jak wszystko u mnie.

Bogusiu, bardzo dziękuję.
Pozdrawiam i mam nadzieję na spotkanie. Drobna uwaga - mam problemy ze swoją komórką Pisz proszę na prv.