Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W cieniu - zacieniona

W cieniu - zacieniona

bogumila 20:19, 04 lut 2013

Bogdzia napisał(a)
Poczytałam i pooglądałam . Wnusio sliczny.Dzięki za odpowiedz w sprawie lilii martagon (przeczytałam juz dawno) . bardzo ciekawa jestem tego krasnokwiatu, fajny jest.Pozdrówka przesyłam.
bogumila 20:21, 04 lut 2013

annawu napisał(a)

Tego cosmosa gościłam u siebie w ubiegłym roku teraz trzymam go w piwnicy, ciekawe czy wypuści nowe zawiązki, z ciekawości muszę iść zobaczyć
Trzymałaś go w donicy czy wysadziłaś do gruntu?

Witaj Bogusiu.
Cosmos całe lato rósł w gruncie a do przechowania wsadziłam do doniczki i schowałam do piwnicy i jak na razie nie daje oznak żywotności.
Zrobię tak samo,wiosną wsadzę do gruntu...
monteverde 21:05, 04 lut 2013

bogumila_bienko napisał(a)
W piwnicy pokazują się agapanty...posadzone w ubiegłym roku nie zakwitły...zostały niebieskie,może są silniejsze...biały znikł...szkoda.

Bogusiu w tamtym roku zmarzły mi wszystkie agapanty musiałam kupować nowe i też tylko kwitł mi Tinkerbell , a krasnokwiat chociaż jedno nasionko wzeszło , fajnie
monteverde 21:07, 04 lut 2013

Bogusiu ja od Ciebie w tamtym roku dostałam martagony?
bogumila 21:31, 04 lut 2013

monteverde napisał(a)
Bogusiu ja od Ciebie w tamtym roku dostałam martagony?
..tak Aniu...to były martagony -złote i różowe...ale chyba 2 lata temu...mają inne liście.
monteverde 22:23, 04 lut 2013

w tamtym a masz zdjęcia, bo Bogdzia się pytała czy mam a ja nie mogłam zdjęć znaleźć aby jej pokazać i do dzisiaj nie znalazłam
barbara_kraj... 22:41, 04 lut 2013

bogumila_bienko napisał(a)
Z dwóch nasionek Haemanthusa {Krasnokwiat Katarzyny}tylko jedno wykiełkowało....

Bogusiu, to i tak dużo, 50% przecież!
Miałam kiedyś tę piękną roślinę, kwitła mi chyba ze dwa razy, potem przestała, bo stale ją w domu trzymać musialam. Ale zdjęcie gdzieś mam

Moje agapanty musiałam w połowie stycznia przynieść z piwnicy, bo bardzo wybujały i to na biało. Na parapecie liście zzielenialy w dwa dni.
Moje też w ub.r. nie zakwitły. Mam dwa: biały i niebieski
bogumila 19:14, 05 lut 2013

barbara_krajewska napisał(a)

Z dwóch nasionek Haemanthusa {Krasnokwiat Katarzyny}tylko jedno wykiełkowało....

Bogusiu, to i tak dużo, 50% przecież!
Miałam kiedyś tę piękną roślinę, kwitła mi chyba ze dwa razy, potem przestała, bo stale ją w domu trzymać musialam. Ale zdjęcie gdzieś mam

Moje agapanty musiałam w połowie stycznia przynieść z piwnicy, bo bardzo wybujały i to na biało. Na parapecie liście zzielenialy w dwa dni.
Moje też w ub.r. nie zakwitły. Mam dwa: biały i niebieski
Basiu...dziękuję z odwiedzinki.Krasnokwiat też kwitł u mnie dwa razy,cebula jest nadal zdrowa,chyba będzie kwitł dalej.Postępuję z nim tak samo jak z amarylisami -przesuszam i ponownie podpędzam do wzrostu po ukazaniu się pączka kwiatowego.

Po agapanty zejdę jutro do piwnicy,dam nowej ziemi i będę czekać.Białego kupię...bo zostały mi dwa niebieskie.
bogumila 19:19, 05 lut 2013

monteverde napisał(a)
w tamtym a masz zdjęcia, bo Bogdzia się pytała czy mam a ja nie mogłam zdjęć znaleźć aby jej pokazać i do dzisiaj nie znalazłam
Aniu...Bogdzia już je u mnie widziała...ma złote...nie ma różowych.Ja w tym roku muszę się dokopać do cebul...obiecałam B.,i nie zdążyłam wykopać...muszę się wywiązać w tym roku z obiecanki....
hanka_andrus 20:23, 05 lut 2013

Czy to nasionko krasnokwiatu wsadzałaś w całości do doniczki,czy rozdłubywałaś?
I co z przesuszaniem macierzystej rośliny. Kiedy ją przesuszyć Ma teraz nasionka.Czy już je urwać ,czy czekać,aż same spadną.? Rośnie u córki, więc nie wiem jak teraz wygląda.