Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W cieniu - zacieniona

W cieniu - zacieniona

JoannA 20:41, 05 kwi 2013

Dzisiaj zakończyłam zabawę z pikowaniem siewek. Nie mam już w co sadzić, to co zostało wcisnę sąsiadce. Sporo tego wyszło, werbena patagońska 60 szt., koński ogon 80 szt., lobelia 50 szt., mrozy 70 szt., lawenda 12 szt. bo słabe wschody, miskant chiński tylko 5 szt. (prawie porażka) We wtorek zasiałam kremowe aksamitki, już wschodzą. Jeżówkę purpurową, dzwonek karpacki i trytomę narazie sobie odpuściłam, posieje jak się zrobi cieplej. I tak w tym roku nie zakwitną. Miałaś rację, niezła zabawa z tym pikowaniem, będzie też trochę zabawy jak się zrobi cieplej i zacznę hartowanie tych sadzonek, trochę się nabiegam Ale jaka satysfacja, zawsze kupowałam gotowe sadzonki. W tym roku postanowiłam sama je wyprodukować. Chyba zaczynam się robić oszczędna
Pozdrawiam
monteverde 20:48, 05 kwi 2013

Tunbergia dopiero wczoraj wsadzona u mnie, ale masz duży wilczomlecz, ja mam małe i też kwitną różowy i biały jednym kwiatkiem w różowym niektóre listki żółkną i opadają czy to normalne?
bogumila 21:41, 05 kwi 2013

monteverde napisał(a)
Tunbergia dopiero wczoraj wsadzona u mnie, ale masz duży wilczomlecz, ja mam małe i też kwitną różowy i biały jednym kwiatkiem w różowym niektóre listki żółkną i opadają czy to normalne?
Aniu...trochę go obskubałam dla znajomej,ale on ciągle wypuszcza nowe gałązki.Listki sama opadają,tym się nie przejmuj,to normalne.Ja czasem nie daję wody przez 2 tyg., i siedzi w ciasnej doniczce od kilku lat,chyba w tym roku go przesadzę do większej.
bogumila 21:48, 05 kwi 2013

JoannA napisał(a)
Dzisiaj zakończyłam zabawę z pikowaniem siewek. Nie mam już w co sadzić, to co zostało wcisnę sąsiadce. Sporo tego wyszło, werbena patagońska 60 szt., koński ogon 80 szt., lobelia 50 szt., mrozy 70 szt., lawenda 12 szt. bo słabe wschody, miskant chiński tylko 5 szt. (prawie porażka) We wtorek zasiałam kremowe aksamitki, już wschodzą. Jeżówkę purpurową, dzwonek karpacki i trytomę narazie sobie odpuściłam, posieje jak się zrobi cieplej. I tak w tym roku nie zakwitną. Miałaś rację, niezła zabawa z tym pikowaniem, będzie też trochę zabawy jak się zrobi cieplej i zacznę hartowanie tych sadzonek, trochę się nabiegam Ale jaka satysfacja, zawsze kupowałam gotowe sadzonki. W tym roku postanowiłam sama je wyprodukować. Chyba zaczynam się robić oszczędna
Pozdrawiam
Masz duży ogród i potrzeby większe.Jeśli tyle wypikowałaś...to podziwiam. Werbena u mnie nie powschodziła,tylko jedna się pokazała po kilku dniach i na tym koniec.Od 8 marca -powinno się coś już pokazać...Trytomę siałam w ubiegłym roku i zadoniczkowaną zimowałam w piwnicy....teraz wysadzę do gruntu na stałe.Może mi zakwitnie w tym roku...
bogumila 21:49, 05 kwi 2013

Martek napisał(a)
Zajrzałam,pozdrawiam
Miło,że zaglądasz...pozdrawiam.
bogumila 21:51, 05 kwi 2013

dajana napisał(a)
Wpadłam i ja do ciebie Bogusiu ale nie mogę być cichutka muszę cię pochwalić za wiele rzeczy Nie przeczytałam wszystkich stron bo jest ich zbyt dużo na pierwszy raz ale do 30 strony dotarłam Będę sukcesywnie sie wracała bo bardzo mnie twój ogród zainteresował .Po pierwsze jest bardzo ładny po drugie tak pięknie opisujesz swoje rośliny a ja taka mało wyedukowana jeszcze Twoja wiedza jest dla mnie bezcenne .Przy okazji przeczytałam jak robić nalewki ,galaretki owocowe i inne smakowitości.Żałuję ze mój komputer stał się powolny dzięki czemu mam problem z przerzucaniem stron .Kiedy usunę usterkę z pewnością wrócę po wiedzę.Twoich uczuć do roślin nie sposób nie zauważyć dlatego tak pięknie ci wszystko rośnie i kwitnie .Mam nadzieję ze za kilka lat mój ogród też będzie ktoś inny chwalił Oddam mu swe serce bez wątpienia Pozdrawiam sympatyczna koleżankę
Miło mi było Cię gościć...pozdrawiam.
JoannA 21:53, 05 kwi 2013

Zostało mi nasion werbeny, mogę wysłać
bogumila 21:55, 05 kwi 2013

JoannA napisał(a)
Zostało mi nasion werbeny, mogę wysłać
Myślisz,że moje miały słabe kiełkowanie?Jak długo Twoje wschodziły?
JoannA 21:58, 05 kwi 2013

Pierwsze roslinki pokazały sie już po 1,5 tygodnia , po 2 tygodniach wyszło ok, 50%, pozostałe wyszły późno, chyba po 3 tygodniach. Nasionka kupiłam na allegro, trzymałam 3 dni w zamrażarce
bogumila 22:00, 05 kwi 2013

JoannA napisał(a)
Pierwsze roslinki pokazały sie już po 1,5 tygodnia , po 2 tygodniach wyszło ok, 50%, pozostałe wyszły późno, chyba po 3 tygodniach. Nasionka kupiłam na allegro, trzymałam 3 dni w zamrażarce
Być może,że moje już się nie pokażą...