Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

Anabell 20:45, 28 paź 2016

JoannA napisał(a)

W takim dużym ogrodzie znalazłabym miejsce na niejedno drzewo
A tak na poważnie Haniu to kupuję oczami, a później mam problem gdzie posadzić. A najczęściej to coś wykopię, oddam w dobre ręce i miejsce się robi.
Berberyski od Ciebie płoną, ciekawa jestem jaka odmiana mi się trafiła.
Wpraszam sie do Ciebie jak zakwitnie krokusowa rzeczka i łany narcyzów na łezce czy nerce Sadzenia takich ilości cebul nie zazdroszczę.
U mnie czeka jeszcze sporo cebul tulipanów do wsadzenia, ale jak wracam z pracy to tylko na nie mogę popatrzeć i zaraz ciemno. I ten deszcz skutecznie psuje plany.
Dzisiaj powiało, ogród zasypany liśćmi, ale popatrzyłam i stwierdziłam że nawet ładnie
Ściskam Haniu, uważaj na siebie bo pogoda zdradliwa bardzo.

Asiu- ja bym sadziła tylko boję się popełnić dawnych błędów, jak obsadzałam potem wycinałam. Chcę dalej tylko kto będzie przycinał, Mam teraz za dużo i nie mogę nadążyć, odwlekam z wiosny do przekwitania, albo do jesieni.
Nikogo nie można znaleźć do takiej pracy.

Wczoraj czytałam szefowej opinię na temat berberysów. Te moje siane mogą się mało krzewić dołem a ja zrobiłam z nich żywopłocik.

Za to będą nadawały się między bylinami, podcinać można.

Po dzisiejszym zmoknięciu wezmę 'grypolinkę'
Mirka 20:58, 28 paź 2016

moje siane mogą się mało krzewić dołem a ja zrobiłam z nich żywopłocik.

Haniu te małe sadzonki trzeba wiosną przyciąć tak kilka razy w sezonie.Na pewno po takim przycinaniu dołem się rozkrzewią nie mam wątpliwości. ☺
zoja 23:48, 28 paź 2016

ależ ilości! cebul oczywiście...
berberysy wyglądają przepięknie bardzo się do nich w tym roku przekonałam i już sama mam kilkanaście
zoja 23:49, 28 paź 2016

Haniu wiesz może czy owoce pigwowca japońskiego teraz można/powinno się zbierać?
Anabell 19:44, 29 paź 2016

Mirka napisał(a)
moje siane mogą się mało krzewić dołem a ja zrobiłam z nich żywopłocik.

Haniu te małe sadzonki trzeba wiosną przyciąć tak kilka razy w sezonie.Na pewno po takim przycinaniu dołem się rozkrzewią nie mam wątpliwości. ☺

Mirko- uszczykiwałam już malutkie po wzejściu, potem w doniczkach. Na wiosnę też mam zamiar ciąć.
sadziłam po 3 roślinki w doniczkę, potem do gruntu co 20/25 cm odstępu.
Żywopłocik chce mieć do 30 cm wysokości.
Wiem że w ciągu roku kilka razy muszę przycinać.
Mam w drodze wjazdowej, kiedyś był do 70 cm wys. obok posadziłam tawułki niskie żółte. Teraz tnę razem, jednak berberys zawsze chce przerosnąć wyżej.

Jak nie dam rady to wyrzucę. Jednak Admiration byłby najlepszy. Szefowa polecała
Concorda i Diabolicum zaraz sprawdzę jak duży rośnie.
Tylko nie mam zamiaru tyle kasy wydać. wolę zakupić ukorzeniony bukszpan.

Sadziłam bez wcześniejszego planowania.
Anabell 20:02, 29 paź 2016

zoja napisał(a)
Haniu wiesz może czy owoce pigwowca japońskiego teraz można/powinno się zbierać?

Zoja - wiem, że zbiera się dojrzałe żółte i zawsze jak najpóźniej, po lekkim przymrozku wówczas mają mniej cierpki smak.
Teraz można.
Mam kilka swoich, kroję je na cieniutkie plasterki, zasypuję cukrem i do świąt po łyżeczce wysmakuję.

Anabell 21:35, 29 paź 2016

anka_ napisał(a)
Świetne te berberysy, aż płoną. Lubię taką jesień. Choć dzisiaj łeb urywa tak wieje.

Haniu jaką szerokość od cisów ma ta rabata?
I fajne te zapożyczone 'plecy' ogrodu.

Aniu - zapomniałam zmierzyć, ale krokami przeszłam, jest 8 kroków. to ok 7, 5 metra, od cisów do trawnika. + cisy od siatki ok 1 m. Jest miejsce na strzyżenie cisów.
JoannA 18:34, 31 paź 2016

Anabell napisał(a)

Żywopłocik chce mieć do 30 cm wysokości.
Wiem że w ciągu roku kilka razy muszę przycinać.
Mam w drodze wjazdowej, kiedyś był do 70 cm wys. obok posadziłam tawułki niskie żółte. Teraz tnę razem, jednak berberys zawsze chce przerosnąć wyżej.

Jak nie dam rady to wyrzucę. Jednak Admiration byłby najlepszy. Szefowa polecała
Concorda i Diabolicum zaraz sprawdzę jak duży rośnie.
Tylko nie mam zamiaru tyle kasy wydać. wolę zakupić ukorzeniony bukszpan.

Sadziłam bez wcześniejszego planowania.

Haniu,
Jak chcesz to zbiorę nasionka Admiration.
Dzisiaj dokończyłam sadzenie tulipanów
Anabell 20:01, 31 paź 2016

Asiu - zbierz Admiration. ja mam 12 krzaczków 3 rok i nie mają jednego nasionka.

Zebrałam nasiona 'Erecty'

W ciągu dnia przyszłą przesyłka narcyzów 'Thalia' dosadziłam.
Na pozostałe tulipany muszę przygotować miejsce.
sadzę na prostokątnej między lawendą a bukszpanem. Lawendy nie miałam kiedy przyciąć bo cały czas kwitła. Teraz zaczęłam przycinać.
Posadę tulipany a ściętymi łodygami okryję krzewy lawendy. To też próbuję, bo w ubiegłym roku przycięłam za wcześnie, przyszły mrozy zmarzły odrosty i było tylko jedno późno.
JoannA 21:38, 31 paź 2016

Na moich nasion sporo to zbiorę. Postaram się podrzucić Ci je przed 16.11 bo później Andrzej idzie do szpitala.
A nie boisz się teraz ciąć lawendę? Ja bym się nie odważyła.