Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

Anabell 19:26, 11 lis 2016

Mirka napisał(a)
Mnie dzisiaj śnieg zasypał i nici z sadzenia cebulek.☺

Jeszcze będzie można sadzić, ja już kilka razy sadziłam w grudniu, bo nie umiałam się opamiętać z ilością.
Cebule mam posadzone, tylko inne prace do wykonania przed zima zostały.
W ostatniej przesyłce cebulowych pomylili się z zawilcami, zamawiałam dużą paczkę 100 szt a przysłali 20 szt, minął tydzień i nie doszło. Jutro przypomnę się.
Zawilce posadzę już wiosną.
Mirka 19:40, 11 lis 2016

Haniu z cebulkami to nie ma stresu ale mam sadzonki truskawek do posadzenia i nie wiem jak w to błoto posadzić. Jutro może się uda trzymaj kciuki aby śnieg nie padał.Traw też nie mam powiązanych A następny cały weekend pracuję więc też nie posadzę.
Anabell 19:51, 11 lis 2016

Takie doniczki otrzymałam z astrami dumosus.
Przesyłka ładnie zapakowana nie drgnęła jedna doniczka, tylko ja nie miałam nerwów to odpakować, zaklejona każda doniczka.

Zamawiałam trzy lata temu clematisy, dwie paczki po 24 szt, wszystko było zmieszane, metki oddzielnie, rozpacz, przysłali drugą przesyłkę, policzyłam co było połamane.

doniczki 9 cm.
3 szt 11 cm i jeszcze jedna większa z aster gawędka Rudolf Gothe

Są dobrze ukorzenione, zdrewniałe korzenie.
W pierwszej przesyłce z innego miejsca były białe ledwo ukorzenione roślinki.

Cieszę się doczytałam się nie które są nowościami. tylko jak będą się rozrastały.

Zdjęcia dla Miry z Ogrodowy spektakl trwa.
zoja 20:02, 11 lis 2016

oj!
Haniu, nie masz już dość tego sezonu?
kiedy robisz zamknięcie sezonu?
mira 20:14, 11 lis 2016

Anabell napisał(a)

Jeszcze będzie można sadzić, ja już kilka razy sadziłam w grudniu, bo nie umiałam się opamiętać z ilością.
Cebule mam posadzone, tylko inne prace do wykonania przed zima zostały.
W ostatniej przesyłce cebulowych pomylili się z zawilcami, zamawiałam dużą paczkę 100 szt a przysłali 20 szt, minął tydzień i nie doszło. Jutro przypomnę się.
Zawilce posadzę już wiosną.

Odnośnie sadzenia cebul. Myslę że spokojnie do grudnia można sadzić. W prognozie widzę od połowy kolejnego tygodnia ocieplenie spore.

Moją sąsiadka całkowicie nie ogrodowa w ub roku posadziłam do misy cebule tulipanów jakoś w marcu. Była dumna bo posadziła do misy i cieszyła się że różne kolory sobie tam posadziła. Jakie było moje zdumienie kiedy w maju zobaczyłam kwitnącą donicę - wierzyć mi się nie chciało.

Haniu jeśli chodzi o sadzarkę to jest super. Kupiłam w Anglii nie wiem czy u nas takie są. Fajna bo dostaję pod krzaki i dziurki robi ładne - szybko się sadzi.
Ale przy Twoich ilościach to ja nie wiem czy nie lepsze nasadzenia na wykopane szerokie placyki.

pozdrawiam
mira 20:16, 11 lis 2016

Anabell napisał(a)
Takie doniczki otrzymałam z astrami dumosus.
Przesyłka ładnie zapakowana nie drgnęła jedna doniczka, tylko ja nie miałam nerwów to odpakować, zaklejona każda doniczka.

Zamawiałam trzy lata temu clematisy, dwie paczki po 24 szt, wszystko było zmieszane, metki oddzielnie, rozpacz, przysłali drugą przesyłkę, policzyłam co było połamane.

doniczki 9 cm.
3 szt 11 cm i jeszcze jedna większa z aster gawędka Rudolf Gothe

Są dobrze ukorzenione, zdrewniałe korzenie.
W pierwszej przesyłce z innego miejsca były białe ledwo ukorzenione roślinki.

Cieszę się doczytałam się nie które są nowościami. tylko jak będą się rozrastały.

Zdjęcia dla Miry z Ogrodowy spektakl trwa.

Bardzo dziękuję, ładne sadzonki napisz mi na pw gdzie kupowałaś.
Zaszalałaś - za rok będą wielkie chmury kwiatów.

pozdrawiam
Anabell 20:35, 11 lis 2016

W sierpniu posadziłam małe 3 szt hortensji 'Pink Lady' w trawniku.
w końcu października wycięłam darń, koło ma 3 m średnicy.
Wiosną przekopię z prostokątnej rabaty 5 szt hortensji 'Sundac Fraise' pod 'Pink L'
Między nimi zakopałam czosnki. Po obrzeżu w dwóch rzędach cebulicę syberyjską i coś jeszcze z cebulowych nie pamiętam.

Teraz pytanie co mam posadzić pod planowane 5 szt hortensji.
Postawiłam doniczki, może hosty 'Patriot'mam do przesadzenia bo ciągle mają złe miejsce żrą ich ślimaki i zarosły inne rośliny.

Tylko to wychodzi kółko w kółku.

Przyszło mi na myśl, by tą tuję 'Spiralis' ogolić, prześwietlić, zrobi się widok z tej strony na ogród i odwrotnie.
Ona była kiedyś ciągle ścinana ma w środku grube pnie w różnych kierunkach.
Tylko jak się do tego zabrać. Myślałam że w środku od pni mogę zaczynać. resztę wiosną.
Anabell 20:51, 11 lis 2016

zoja napisał(a)
oj!
Haniu, nie masz już dość tego sezonu?
kiedy robisz zamknięcie sezonu?

Zoja - masz rację
Robi się otwarcie i powinno być zamknięcie.

Jeszcze z tydzień w poniedziałek wysyłają mi chryzantemy.
Jak pogoda będzie odpowiednia to rozsadzę rozchodniki, inaczej będzie mnie męczyło przez całą zimę.

Mam zaległości z rewizytami gości. Jak zakończę zaproszę i zakomunikuję Zakończenie
sezonu. i tak się ze mnie śmieją znajomi.
mira 21:02, 11 lis 2016

Ale po co zamykać. Jesień jest jak się skończy będą zimowe prace i zima w ogrodzie. No może w styczniu jakiś oddech i od lutego siejemy i szukamy cebul

pozdrawiam

a pod te hortensje nie pasują bodziszki ?
Dorota123 21:10, 11 lis 2016

Muszę koniecznie zobaczyć u Ciebie wiosenny spektakl kwitnących cebulowych. Na pewni będzie cudownie, każdy wtedy jest bardzo spragniony kolorów, a u Ciebie jest bardzo imponujący spis posadzonych cebulek.