Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

Anabell 19:09, 16 lut 2017

Mirko
o przemrażaniu Cleome nic nie wiem, wysiałam w niedzielę.
Jak zginie śnieg i ziemia nie będzie zmarznięta pójdę wysiać drugą część do gruntu, trzeba sprawdzić czy powschodzi
Wysiałam carex stoi w b. ciepłym miejscu, w ubiegłym roku stał na ciepłym grzejniku. kiełkowały ok dwóch tygodni.

Kasiu
jak tu wytrzymać i nie wysiewać, po kominkach się lata i ciągle ktoś podsyca
w niedzielę siałam szałwię omączoną w dwóch pojemnikach jedna z torebek, druga moje nasionka.
Z moich nasion wszystkie kiełkują, torf uniósł się jakby nornica podniosła ziemię.
Gęsto wysiałam bo zawsze słabe miałam wschody.
W poniedziałek siałam rozplenicę Mayesty ma już kły i też gąszcz.
Mirka 22:55, 17 lut 2017

Haniu dopingujesz i to jak Moja stipa od niedzieli jeszcze śpi.W zeszłym roku po tygodniu wzeszła wiec ma jeszcze 2dni aby się pokazać.Sałata na próbę wymiana masz rację w dwa dni wzeszła.

Edit
Stipa wykiełkowała, Cleome i Szałwia co mi sadzonki przysłałaś, zabrałam nasionka i posiałam.

Haniu jak wysiewalaś Carexa to nasionka przykywałaś ziemią?
Anabell 22:25, 18 lut 2017

Tylko nerwy z wysiewamizaglądam trzy razy dziennie i przepielęgnowałam szałwię, zresztą jak co rok
Wylegają siewki, w jednym pojemniczku.

drugi pojemniczek ma się dobrze. Szałwia lubi ciepełko a u mnie 20 st. Już nie wiem jak postępować kiedy opryskać, staram się tylko bokami ledwo nawodnić.

W maleńkim pojemniczku jest nowa roślinka 'Klip Dagga' zupełnie mi nie znana pomarańczowa wysoka. Dostałam od nowej forumowiczki, wymiennie za wysłane jej nasionka trawki Mayeste.
Najsilniej rośnie dalia kołnierzykowa, pewnie za wcześnie wysiana, znajdę jej miejsce na chłodniejszym parapecie.

Stipa dopiero się wynurza, wszystkie nasionka siane 12 lutego.

Rudbekia cherry i petunia tyci, tyci

Nie zrobiłam zdjęcia 'Purple Mayesty' ładnie powschodziło.
Anabell 22:37, 18 lut 2017

Nie ma kolorów w ogrodzie to raczymy się na karteczkami.
Rozplenica Karley Rose, kłącze małe ale się zieleni. Wcześniej nie trafiłam w sklepach tej odmiany.
Piszą nasiona kiełkują w temp. 13 st.

Peonia pojedynczy kwiat'Jan van Leeuwen' nie znam

Flox 'Orange Perfection'

MartaR 20:03, 19 lut 2017

Witam nasionka stipy przysypała Pani ziemia?
JoannA 20:12, 19 lut 2017

Ale masz dorodne siewki Haniu.
Czy nowe zakupy sadzisz do doniczek?
Zastanawiam się czy nie za wcześnie sadzić kosmosy czekoladowe. Wykopałam jesienią i dobrze w garażu przeleżały, ale zaczęły mi już rosnąć i nie chcę żeby się zmarnowały.
Kasya 20:20, 19 lut 2017

Anabell napisał(a)
Tylko nerwy z wysiewamizaglądam trzy razy dziennie i przepielęgnowałam szałwię, zresztą jak co rok
Wylegają siewki, w jednym pojemniczku.

niezle ilosci masz tych siewek...tak mi przyszlo do glowy ze jak za duzo to zawsze mozna zjesc z twarozkiem apetycznie wygladaja
Anabell 21:40, 19 lut 2017

Marta R
Zasada jest, przykrywamy ziemią 3 razy grubość nasionka.
Ja stipę tylko leciusieńko przyprószyłam.

Joasiu

siewki wydaje mi się jeszcze słabe, choć upłynął tylko tydzień.

Mam posadzić do doniczek rośliny zakupione z torebek to kilka dalii, piwonia, rozpl. Karley Rose, 5 szt Tojadów, łubiny. Zrobię to w czwartek wcześniej nie mogę mam wychodne.

hm, kosmosy czekoladowe jak mocno rosną posadź do donicy, jeśli masz wykopane z dużą bryłą to jeszcze niech tak siedzą.
Ja kosmos przetrzymuję pierwszy rok, ale miałam przez dwie zimy karpy Lobelii wysokiej czerwonej to roślina podobna, karpy z dużą bryłą i nic im nie było ruszyły.

ok 10 dni temu byłam w piwnicy zglądałam rośliny dalie, kosmosy, lobelię, trytomię wszystko dobrze.
Tylko odkręciłam grzejnik w piwnicy czasie mrozów, po odrobinie wody dałam tym karpom tydzień temu, bałam się wysuszenia.

Kasiu

To szałwia.
Przypomniałaś, dobry czas na wysiew rzeżuchy, lubię na kanapeczkę.
mira 21:47, 19 lut 2017

Ja wysiałam wczoraj co nieco. Na razie tyle trzeba jakoś o to zadbać. Jak masz problem z podlaniem może spróbuj wsadzić pojemnik do wody na chwilkę i woda od dołu się dostarczy - chyba tak gdzieś widziałam.

Boję się że moje dalie przesuszyłam, były zawinięte w taki papier dość twardy więc tak nie przylegał - może je jutro jakoś skropię

pozdrawiam
Anabell 22:00, 19 lut 2017

mira napisał(a)
Ja wysiałam wczoraj co nieco. Na razie tyle trzeba jakoś o to zadbać. Jak masz problem z podlaniem może spróbuj wsadzić pojemnik do wody na chwilkę i woda od dołu się dostarczy - chyba tak gdzieś widziałam.

Boję się że moje dalie przesuszyłam, były zawinięte w taki papier dość twardy więc tak nie przylegał - może je jutro jakoś skropię

pozdrawiam

Mira: )przed chwilą byłam u Ciebie ale zadzwonił mi telefon. a Ty u mnie.
Tak myślę z pojemniczkiem zrobić wstawić na podsiąkanie, jednak na parapecie suszy a szałwia b. wrażliwa.

Dalie te małe niskie karpy chcę posadzić do skrzyneczek balkonowych i zasypać ziemią, zostawię dalej w piwnicy przy oknie do światła one mają małe bulwki, bez ziemi. Duże karpy są zwarte z dużą bryłą i mniej narażone na wysuszenie.